Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι είπαν Μισέλ και Ούρσουλα στον Ερντογάν για Κυπριακό και Αν. Μεσόγειο

Τι είπαν Μισέλ και Ούρσουλα στον Ερντογάν για Κυπριακό και Αν. Μεσόγειο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξήγησαν στον Ταγίπ Ερντογάν την ισορροπημένη πρόταση της ΕΕ, για μια προοδευτική, αναλογική και αναστρέψιμη ατζέντα, αναφέρει πηγή της ΕΕ.

Μπορεί να τεθεί επί τάπητος, σημειώνει η ίδια πηγή υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα συμβεί εάν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση και η Tουρκία λάβει περαιτέρω θετικά μέτρα.

Παράλληλα, όπως σημειώνει η πηγή, οι επικεφαλής της ΕΕ εξήγησαν τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των γυναικών, της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης.

Χωρίς βελτίωση σε αυτούς τους τομείς, δεν θα υπάρξει αποδοχή από τα κράτη μέλη και την κοινή γνώμη για θετική ατζέντα, επισημαίνεται.

Το πρωί, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, των Γυναικών των Ηνωμένων Εθνών, της UNICEF και του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών στην Τουρκία.

Ενημέρωσαν τον πρόεδρο για την κατάσταση των δικαιωμάτων των γυναικών μετά την απόσυρση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αλλά και σχετικά με την κατάσταση των προσφύγων.

Τέλος, ο Σαρλ Μισέλ είχε συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ ευθυγραμμίζονται πλήρως με την ανάγκη για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για μια θετική και αμοιβαία επωφελή σχέση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, ανέφερε πηγή της ΕΕ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μισέλ: Επανέναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό στο πλαίσιο του ΟΗΕ

Μετά την συνάντηση με τον Ερντογάν, αναφέρει το euronews, ο πρόεδρος του Συμβουλίου, δήλωσε πως η ΕΕ παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη λύση της ομοσπονδίας για το Κυπριακό και έκανε αναφορά στην επικείμενη άτυπη πενταμερή.

Σημείωσε επίσης πως η αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας είναι ένα θετικό βήμα, διευκρίνισε όμως πως πρέπει να συνεχιστεί.

«Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην επανέναρξη των συνομιλιών επίλυσης, ως “ενεργός παρατηρητής”, υποστηρίζει πλήρως τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών και προσβλέπει στην άτυπη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες εβδομάδες», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, όπου επεσήμανε στον Τούρκο πρόεδρο ότι η δέσμευσή της ΕΕ προς την Τουρκία θα είναι προοδευτική αναλογική και αναστρέψιμη.

Συγκεκριμένα, μετά το πέρας της συνάντησης ο πρόεδρος Μισέλ δήλωσε ότι «σήμερα είχαμε ειλικρινή συζήτηση με τον πρόεδρο Ερντογάν, για το μέλλον των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

»Στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο μήνα, συζητήσαμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη σχέση της ΕΕ με την Τουρκία.

»Το στρατηγικό ενδιαφέρον της ΕΕ παραμένει ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και μια αμοιβαία επωφελής και θετική σχέση με την Τουρκία».

«Χαιρετίζουμε τη συνέχιση των διμερών διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και χαιρετίζουμε την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία», ανέφερε.

«Έχουμε δει μια αποκλιμάκωση, αυτή είναι μια θετική εξέλιξη που πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί», παρατήρησε.

«Είπαμε στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να θέσει μια συγκεκριμένη και θετική ατζέντα στο τραπέζι, η οποία βασίζεται σε 3 πυλώνες, την οικονομική συνεργασία, τη μετανάστευση και τις επαφές μεταξύ των ανθρώπων και την κινητικότητα.

»Η δέσμευσή μας θα είναι προοδευτική αναλογική και αναστρέψιμη», σημείωσε ο Σαρλ Μισέλ.

Ο πρόεδρος έθεσε ως ορόσημο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου για να κριθούν όλα τα παραπάνω.

Τα θέματα συζήτησης των επικεφαλής της ΕΕ με τον Τούρκο πρόεδρο ήταν η οικονομική συνεργασία, το μεταναστευτικό και οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Φον ντερ Λάιεν σε Ερντογάν: Θα υποδεικνύουμε κάθε μονομερή ενέργεια Τουρκίας εναντίον Ελλάδας ή Κύπρου

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν είπε πως τις επόμενες εβδομάδες θα φανεί πόσο μπορεί να υπάρξει συνεργασία ΕΕ- Τουρκίας και υπογράμμισε πως η ευρωπαϊκή κοινότητα θα επισημάνει περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις, ειδικά σε σχέση με δράσεις κατά κρατών μελών της ΕΕ.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν ζήτησε να επανεκκινήσουν οι διαδικασίες επιστροφής μεταναστών στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά.

Σημείωσε μάλιστα πως κάτι τέτοιο θα ήταν σημαντικό βήμα καλής θέλησης.

Και οι δύο μίλησαν για την ανάγκη σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

«Αυτό πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της σχέσης» ανάμεσα στις δύο πλευρές διευκρίνισε η κ. Φον ντερ Λάιεν.

Η ΕΕ θα υποδεικνύει κάθε μονομερή ενέργεια της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας ή της Κύπρου, δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη θέσει μια συγκεκριμένη και θετική ατζέντα στο τραπέζι.

Μιλώντας στην συνέντευξη τύπου, η φον ντερ Λάιεν είπε ότι «η ΕΕ δεν θα διστάσει ποτέ να υποδεικνύει τις αρνητικές εξελίξεις και αυτό ισχύει και για τις μονομερείς κινήσεις εναντίον των κρατών μελών όπως την Ελλάδα ή την Κύπρο».

«Είμαστε στην αρχή αυτού του δρόμου και οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν πόσο μπορούμε να προχωρήσουμε», ανέφερε.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ακόμη ότι «η Τουρκία πρέπει να σέβεται τους διεθνείς κανόνες και πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα με τα οποία η χώρα έχει δεσμευτεί ως ιδρυτικό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης».

«Ανησυχώ βαθιά για το γεγονός ότι η Τουρκία αποχώρησε από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

»Πρόκειται για την προστασία των γυναικών και την προστασία των παιδιών από τη βία και αυτό στέλνει σαφώς το λάθος μήνυμα αυτή τη στιγμή», ανέφερε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Θεόδωρος Γκότσης: Η Κύπρος «δεν αναγνωρίζει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία» του Κοσόβου

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Το κατοχικό ψευδοκράτος των αποσχιστών στην Κύπρο πανηγυρίζει με τα «κατορθώματα» της Ντόρας Μπακογιάννη και της ΝΔ

Οι Τούρκοι έτοιμοι για «τσαμπουκά» για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο

Ο φιλότουρκος «τενεκές» Μπορέλ θέλει να στείλουμε αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...