Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κατασκοπικό θρίλερ! Πώς η ΕΥΠ απέτρεψε απόπειρα δολοφονίας του Ζόραν Ζάεφ

Κατασκοπικό θρίλερ! Πώς η ΕΥΠ απέτρεψε απόπειρα δολοφονίας του Ζόραν Ζάεφ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες και η κυβέρνηση απέτρεψαν απόπειρα δολοφονίας του ηγέτη της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, λίγους μήνες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών το καλοκαίρι του 2018, και πριν από την ψήφιση της αλλαγής του Συντάγματος από το σκοπιανό κοινοβούλιο με 80 ψήφους, αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος Κώστας Μελισσόπουλος στην εφημερίδα «Βραδυνή».

Αυτό αποκάλυψε στη «Βραδυνή της Κυριακής» πηγή προερχόμενη από το «βαθύ κράτος» του υπουργείου Εξωτερικών την περίοδο εκείνη, που αποτελούσε παράλληλα τον άτυπο σύνδεσμο με τις μυστικές υπηρεσίες, και το υπουργείο Άμυνας, και που διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο στην όλη υπόθεση.

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη πηγή, μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το κοινοβούλιο των Σκοπίων με 69 ψήφους στις 20 Ιουνίου (η συμφωνία υπεγράφη στις 12 Ιουνίου στο χωριό Ψαράδες της Φλώρινας στις Πρέσπες), στη γειτονική χώρα κορυφώθηκε η πολιτική ένταση.

Η αντιπολίτευση του VMRO με επικεφαλής τον Μίτσκοσκι (ο οποίος αντικατέστησε τον Γκρούεφσκι, αλλά τότε θεωρούνταν υποχείριο του) είχε πολώσει το κλίμα σε επικίνδυνο βαθμό σε μια χώρα που οι απόπειρες δολοφονίας πολιτικών δεν ήταν άγνωστες.

Οι πανίσχυρες οργανώσεις των σκοπιανών της Αυστραλίας και του Καναδά εκφράζουν την οργή τους, και φέρονται να χρηματοδοτούν τις αντιδράσεις στα Σκοπιά, αλλά και να διαθέτουν κεφάλαια που θα διοχετευθούν στην «εξασφάλιση» ψήφων.

Οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες ενημερώνουν τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα στα Σκόπια, εναντίον του Ζάεφ.

Η κυβέρνηση το διασταυρώνει με τις αμερικανικές υπηρεσίες οι οποίες γνωρίζουν τις αντιδράσεις αλλά δεν γνωρίζουν το βάθος τους.

Παράλληλα οι αμερικανικές υπηρεσίες θεωρούν ότι «δυνάμεις που έχουν συμφέρον να μην υπογραφεί η συμφωνία θα επιδιώξουν να εμποδίσουν την αλλαγή του Συντάγματος (της τότε ΠΓΔΜ) από τη Βουλή».

Λίγο μετά ακολουθεί η απέλαση των Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα…

Οι Αμερικανοί υποκλέπτουν συνομιλίες στελεχών που κινούνται στο περιβάλλον του υπόδικου Γκρούεφσκι που βρίσκεται στην Ουγγαρία, από τις οποίες τεκμηριώνεται κινητικότητα γύρω από την προσπάθεια αποτροπής της αλλαγής του συντάγματος, ενώ επιβεβαιώνονται και επαφές με στελέχη που κινούνται σε οργανώσεις της Αυστραλίας και του Καναδά.

Η απόπειρα φέρεται να έχει χρηματοδοτηθεί από κάποιες οργανώσεις του εξωτερικού, και να έχει σχεδιαστεί από στελέχη μυστικών υπηρεσιών τρίτης χώρας, που εμφανίζονται στα Σκόπια, είτε ως εμπορικοί αντιπρόσωποι είτε ως στελέχη …Μέσων ενημέρωσης.

Παράλληλα οι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών ενημερώνουν το υπουργείο Εξωτερικών ότι «επίκειται επιθετική ενέργεια κατά του Ζόραν Ζάεφ» χωρίς να υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία που να οδηγούν σε κάτι πιο συγκεκριμένο.

Ο τότε πρωθυπουργός δίνει εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να ενημερώσει τις αρμόδιες Αρχές της γειτονικής χώρας, και πρώτος ενημερώνεται ο τότε Υπ.Εξ. Νικόλα Ντιμιτρόφ, και μέσω άλλων «καναλιών» ενημερώνεται αναλυτικά ο Ζόραν Ζάεφ.

Οι Αμερικανοί αναλαμβάνουν την διακριτική προστασία του σκοπιανού πρωθυπουργού, και στέλνουν μηνύματα προς ξένες πρεσβείες και το VMRO ότι «ξέρουν».

Εκείνους τους μήνες ο Ζόραν Ζάεφ είχε προστασία εφάμιλλη του προέδρου των ΗΠΑ, κάτι που ήταν εμφανές ακόμη και στους αδαείς, και που αποθάρρυνε κάθε σκέψη για επιθετική ενέργεια.

Η εκτίμηση της πηγής που μετέφερε στη «Βραδυνή» τις πληροφορίες, είναι πως από τη στιγμή που ψηφίστηκε η αλλαγή του Συντάγματος, υπήρξε υπόγεια συνεννόηση των ΗΠΑ με τον εξόριστο και υπόδικο Γκρούεφσκι και με πρεσβεία ισχυρής χώρας, όπου διαμηνύθηκε ότι θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για τυχόν «ατύχημα» στον Ζάεφ.

Αλλά ακόμη και σήμερα η προστασία του Ζόραν Ζάεφ, είναι ενδεικτική του φόβου του σκοπιανού ηγέτη, ο οποίος θυμάται την τύχη του Γκλιγκόροφ, ο οποίος γλίτωσε από θαύμα το 1995…

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο πρώην επικεφαλής της Σιν Μπετ δεν πιστεύει ότι η Χαμάς μπορεί να ηττηθεί στρατιωτικά

Νίκος Δένδιας: Εξαιρετικό επίπεδο διμερούς αμυντικής σχέσης Ελλάδος–Μαυροβουνίου

Δεύτερη ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη η Ελλάδα – Στη δεκάδα στον πληθωρισμό τροφίμων

Τσίπρας: Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν θα ευδοκιμήσουν – Η κυβέρνηση παρακάμπτει το Σύνταγμα

Αλέξης Τσίπρας για ιδιωτικά πανεπιστήμια: Άλλο ένα σκαλοπάτι στο κατήφορο της συστηματικής απαξίωσης του Συντάγματος

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...