Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δρόσος υποπτέραρχος ε.α.: «Ευτυχώς για την Ελλάδα» η AUKUS μας έφερε τις «Bellhara»

Δρόσος υποπτέραρχος ε.α.: «Ευτυχώς για την Ελλάδα» η AUKUS μας έφερε τις «Bellhara»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι ΗΠΑ για να εξευμενίσουν μετά την AUKUS τη Γαλλία, τον δεύτερο ισχυρότερο στρατιωτικά σύμμαχό τους, θα του δώσουν γεωπολιτικό χώρο και ρόλο, γράφει μεταξύ άλλων, στην ιστοσελίδα Militaire, ο υποπτέραρχος ε.α. Δημήτριος Δρόσος.

Επίσης, συνεχίζει ο κ. Δρόσος, θα υποχωρήσουν από απαιτήσεις επί αμυντικών εξοπλισμών προκειμένου να εξευμενίσουν την Γαλλία μετά των απώλεια του συμβολαίου των υποβρυχίων με την Αυστραλία και την προσπάθεια περιορισμού της Γαλλικής επιρροής στον Ινδο-Ειρηνικό.

Με δεδομένο ότι οι αμυντικοί εξοπλισμοί είναι μέσο γεωπολιτικής επιρροής και ισχύος, ο Δημήτριος Δρόσος εκτιμά ότι οι προσπάθειες εξευμενισμού των Γάλλων από τις ΗΠΑ αλλά και ανακατανομής ζωνών επιρροής θα είναι οι ακόλουθες:

Ι) Απόσυρση του Αμερικανικού ενδιαφέροντος στην Φινλανδία για την απόκτηση εκ μέρους της Φινλανδικής ΠΑ α/φους F-35 της LM.

II) Αναγνώριση της ζώνης του Σάχελ (Β. Σενεγάλη, Ν. Μαυριτανία, Μάλι, Burkina Faso, Ν. Αλγερία, Β. Νιγηρία, Νίγηρα, Β. Καμερούν, ΚΑΔ, Τσαντ, Εριθρέα, Ν. Σουδάν, Β. Αιθιοπία) ως ειδικού Γαλλικού ενδιαφέροντος.

Είναι βέβαιο ότι αυτό θα οδηγήσει σε συγκρούσεις σε αυτή τη ζώνη με τους Τούρκους καθώς και ο Ερντογάν εκμεταλλευόμενος μουσουλμανικούς πληθυσμούς προσπαθεί να δημιουργήσει τις δικές του ζώνες επιρροής.

Εκτίμηση είναι ότι εκεί θα χάσει ο Ερντογάν.

ΙΙΙ) Απόσυρση του Αμερικανικού ενδιαφέροντος για τις ελληνικές φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), δίνοντας έτσι χώρο στην λύση που από την αρχή φαινόταν ως η πλέον συμφέρουσα επιχειρησιακά αλλά και γεωπολιτικά για τις ανάγκες του ελληνικού ΠΝ, δηλαδή την απόκτηση φρεγατών Bellhara και της ενδιάμεσης λύσης κορβετών Gowind.

Αν και αυτό θα είναι πλήγμα για την ναυτική LM, ωστόσο η αεροπορική LM δεν πλήττεται, πολύ περισσότερο δε, εφόσον η χώρα μας προβεί αφενός στην αναβάθμιση των υπολοίπων F-16 σε Viper και αφετέρου μελλοντικά στην προμήθεια μίας Μοίρας F-35.

Προφανώς η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και οι φίλοι αυτής θα στενοχωρηθούν, αλλά ευτυχώς για την Ελλάδα ήρθαν έτσι οι εξελίξεις όπως τις καθορίζουν οι παγκόσμιοι γεωπολιτικοί συσχετισμοί που η απόκτηση των Bellhara είναι μονόδρομος αλλά και ότι καλύτερο εθνικά για την χώρα μας.

Άλλωστε όπως αναλύουμε παρακάτω οι ΗΠΑ θα πάρουν αλλού συμβόλαια.

IV) Μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από Συρία και Αφγανιστάν, δείχνει ότι το κέντρο ενδιαφέροντος των ΗΠΑ θα είναι πλέον ο Ινδο-Ειρηνικός.

Εκτιμούμε ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν χώρο στους Γάλλους και στη Λιβύη ώστε να ανασχεθεί ο Ρωσικός παράγων εκμεταλλευόμενες οι ΗΠΑ και τις καλές σχέσεις των Γάλλων με τον Σίσι.

Άλλος ένας χώρος που προμηνύει συγκρούσεις των Γάλλων με τους Τούρκους καθώς τα συμφέροντα εκεί είναι επίσης αντιτιθέμενα.

V) Οι ΗΠΑ θα κερδίσουν μάλλον το συμβόλαιο για την αναβάθμιση των Ιαπωνικών πλοίων κλάσης Izumo σε αεροπλανοφόρα ώστε να επιχειρούν από αυτά α/φη F-35 ενώ μάλλον η LM θα προμηθεύσει την αυτοκρατορική αεροπορία με 100 F-35.

VI) Σαφώς οι ΗΠΑ παίρνουν το συμβόλαιο της Αυστραλίας από τους Γάλλους, ωστόσο εκτιμάται ότι θα αντισταθμισθεί εν μέρει από τις πωλήσεις Γαλλικών όπλων προς την Ινδία.

VII) To Hνωμένο Bασίλειο εμφανίζεται εκ νέου ως παγκόσμιος γεωπολιτικός παίκτης σπάζοντας τον απομονωτισμό του λόγω Brexit και με προσβάσεις πλέον σε Ινδο-Ειρηνικό, αλλά μένει έξω από τις εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Αφρική.

Εκτιμάται ότι το ΗΒ θα αξιοποιήσει τις Βρετανικές βάσεις στην Κύπρο προκειμένου να παραμείνει ενεργή δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο και να ανασχεθεί ο Γαλλικός παράγων.

Αυτό ελλοχεύει τον κίνδυνο ως εγγυήτρια δύναμη να ταυτισθεί με τα τουρκικά συμφέροντα. Απαιτείται επαγρύπνηση και ισχυρό lobbying.

VIII) H Αυστραλία αναβαθμίζεται γεωστρατηγικά αλλά λαμβάνει ρίσκα τα οποία επίσης αναλύσαμε, ενώ η Ρωσία θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί το κενό ισχύος που αφήνουν οι ΗΠΑ καθόσον στρέφονται προς τον Ινδο-Ειρηνικό και υφίσταται προσωρινά τουλάχιστον ψυχολογική ρήξη μεταξύ των συμμάχων.

Ύστερα από τα ανωτέρω είναι αδήριτη ανάγκη άμεσης σύναψης αμυντικού συμφώνου με τους Γάλλους αφού τα συμφέροντα Ελλάδος και Γαλλίας ταυτίζονται πλήρως παράλληλα βέβαια με την απόκτηση των γαλλικών φρεγατών και κορβετών, διαμορφωμένων σύμφωνα με τις ανάγκες του ΠΝ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Νίκος Δένδιας: Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη η πρόταση δυσπιστίας

Επίσκεψη Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχε σειρά συναντήσεων

«Ξέφυγε» το έλλειμμα στη Γαλλία

Νίκος Δένδιας: «Τιμάμε τις εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας που έπεσαν μέσα σ’ αυτά τα 203 χρόνια για να είναι η πατρίδα μας ελεύθερη»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...