Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Tζορτζ Τσούνης: Στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ

Tζορτζ Τσούνης: Στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, τόνισε ο υποψήφιος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τζέιμς Τσούνης κατά την επίσημη ακρόασή του από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, που συνεδριάζει υπό την προεδρία του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Στην εισήγησή του κατά την ακροαματική διαδικασία, ο Τζορτζ Τσούνης επισήμανε πως αν επικυρωθεί ο διορισμός του θα αφιχθεί στην Αθήνα σε μια κρίσιμη στιγμή για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Ειδική αναφορά έκανε στον Στρατηγικό Διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, επισημαίνοντας ότι βοήθησε στον καθορισμό των βασικών πυλώνων της σχέσης, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας για την άμυνα και την ασφάλεια.

Ο υποψήφιος πρέσβης ανέδειξε πως η Ελλάδα συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο σε όλα τα μέτωπα, καθώς επιδιώκει οικονομική αναζωογόνηση, να ξεπεράσει τις προκλήσεις της πανδημίας, να αντιμετωπίσει τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα έχει σημασία, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, προσδιόρισε πως αν επικυρωθεί ο διορισμός του, οι κορυφαίοι στόχοι σε ό,τι αφορά την οικονομία και το εμπόριο θα επικεντρωθούν στις προσπάθειες επιτάχυνσης του εμπορίου και των επενδυτικών ευκαιριών.

Περαιτέρω, παρατήρησε μάλιστα πως η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην ενεργειακή συνεργασία και υπογράμμισε πως αν επικυρωθεί ο διορισμός του θα ενθαρρύνει την Ελλάδα να επενδύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και σε πρότζεκτ σημαντικά για την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένου του Διασυνδετηρίου με τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία, την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη, διασυνδέσεις που μπορούν να υποστηρίξουν τόσο φυσικό αέριο όσο και ανανεώσιμες πηγές.

Εκτίμησε πως υπάρχει μεγαλύτερο έδαφος συνεργασίας για αμερικανικές επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ακόμα, ανέφερε πως οι ΗΠΑ επωφελούνται από μια ισχυρή και αναπτυσσόμενη διμερή αμυντική σχέση με τον ΝΑΤΟϊκό σύμμαχο, την Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεσμεύθηκε πως αν επικυρωθεί ο διορισμός του θα συνεχίσει στην εμβάθυνση αυτής της κρίσιμης σχέσης.

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη, προσέθεσε, είναι η μακροχρόνια στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Σούδα, από την οποία ο στρατός πραγματοποίησε περίπου 2.500 πτήσεις και 143 επισκέψεις πλοίων μόνο το 2021.

Αναφερόμενος στους δεσμούς μεταξύ των λαών της Ελλάδας και των ΗΠΑ, ο Τζορτζ Τσούνης είπε πως είναι το θεμέλιο της ελληνοαμερικανικής σχέσης και τόνισε πως θα εργαστεί με ελληνικά πολιτιστικά ινστιτούτα και τις ΜΚΟ, πολίτες, τη Διασπορά για να τους καλλιεργήσει.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΗΠΑ: Πιθανότατα δεν θα υπάρξει συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Πούτιν από τον Μπάιντεν

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη εδώ και έναν μήνα

Κάμαλα Χάρις: Κανείς δεν πρέπει να φυλακίζεται επειδή κάπνισε μαριχουάνα

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχετικά με δημοσιεύματα για την Κύρωση των Μνημονίων με ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...