Ισλαμικό ΚράτοςΜετάλλαξη ΌμικρονΤουρκίαΚουρδιστάνΙσραήλΚορωνοϊός - Κορονοϊός
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χρυσουλάκης: Έτσι θα επαναλειτουργήσει το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ)

Χρυσουλάκης: Έτσι θα επαναλειτουργήσει το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Χρυσουλάκης φιλοξενήθηκε στη διαδικτυακή ραδιοφωνική εκπομπή του Ανδρέα Σαλμανίδη «Παντού Ελλάδα» στον ομογενειακό σταθμό «Απόδημος Παλμός» και μίλησε για την επαναλειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και για τα θέματα που αντιμετωπίζει η ελληνική εκπαίδευση στη Στουτγάρδη.

Αναφερόμενος στη λειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) ο Γενικός Γραμματέας υπενθύμισε ότι το ΣΑΕ ιδρύθηκε για πρώτη φορά με νόμο το 1989 και κατοχυρώθηκε συνταγματικά το 2001 με την αναθεώρηση του άρθρου 108 του Συντάγματος, τονίζοντας ότι με τον πρόσφατο νόμο 4781/2021 το ΣΑΕ θα επαναλειτουργήσει ως συμβουλευτικό όργανο της ελληνικής Πολιτείας για θέματα που αφορούν τον παγκόσμιο Ελληνισμό τόσο τον Απόδημο, όσο και τον Ομογενειακό.

Στους σκοπούς του ΣΑΕ παράλληλα με τη σύσφιξη των δεσμών του παγκοσμίου Ελληνισμού, περιλαμβάνονται η προώθηση της ελληνικής γλώσσας, του ελληνικού πολιτισμού και του φιλελληνισμού, η μέριμνα, η προαγωγή και η αξιοποίηση των Ελλήνων που εργάζονται έξω από την Επικράτεια, η ενδυνάμωση και η εξωστρέφεια της εθνικής, πολιτισμικής και πολιτιστικής ταυτότητας του Ελληνισμού, καθώς και η προαγωγή των συμφερόντων του αποδήμου Ελληνισμού και η προσέλκυση επενδύσεων.

Στο ξεκίνημα της διαδικασίας, όπως επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας, καθοριστικός θα είναι ο ρόλος της διακομματικής Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων που θα συμβάλει στον ορισμό των 30 πρώτων μελών του ΣΑΕ τα οποία με μεράκι και όρεξη θα καταρτίσουν τον προσωρινό Κανονισμό Λειτουργίας.

Ο κ. Χρυσουλάκης θέλοντας να δώσει έμφαση στη σημασία του εγχειρήματος τόνισε ότι «προχωράμε στην ανασύσταση του ΣΑΕ βαδίζοντας μπροστά όλοι μαζί ενωμένοι με σύμπνοια και αγάπη, αφήνοντας πίσω τις αντιπαραθέσεις του παρελθόντος, γιατί ο ελληνισμός μας χρειάζεται όλους.

»Κοντά ή μακριά είμαστε όλοι ένα – είμαστε όλοι Έλληνες». 

Ο κ. Χρυσουλάκης σημείωσε ότι το ΣΑΕ θα λειτουργεί με ίδιους πόρους και θα ορίζει τους εκπροσώπους του ανά Περιφέρεια σύμφωνα με τον δικό του Κανονισμό Λειτουργίας, ενώ θα περιλαμβάνει εκπροσώπους τόσο από τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των Αποδήμων όσο και από νέες οντότητες.

Έδρα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΑΕ, που θα ονομάζεται το «Κοινόν του Απόδημου Ελληνισμού» θα είναι η Θεσσαλονίκη, ενώ η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας θα παρέχει τη γραμματειακή υποστήριξη.

Ο κ. Χρυσουλάκης ενημέρωσε επίσης για τις διαδικασίες εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους και τις δυνατότητες για τη διευκόλυνση της ψήφου των Αποδήμων, ενώ αναφορικά με το ελληνικό σχολείο στη Στουτγάρδη ανέφερε ότι πολλά από τα θέματα που εκκρεμούσαν έχουν ήδη επιλυθεί.

Σε ο,τι αφορά τις χρόνιες ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό ο κ. Χρυσουλάκης τόνισε ότι μαζί με το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την κάλυψη των αναγκών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Δένδιας από Βρυξέλλες: Ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελλάδας για την Ουκρανία λόγω της ελληνικής μειονότητας

Ο Νίκος Δένδιας με τον ΥΠΕΞ του Κουβέιτ στο περιθώριο του ΣΕΥ της ΕΕ

Η ελληνική μειονότητα στην Ουκρανία ανησυχεί μη βρεθεί ανάμεσα σε ρωσικά και ουκρανικά πυρά

Τιμητική διάκριση έξι μαθητών του «ΟΜΗΡΟΥ» Κορυτσάς σε Διαγωνισμό Ζωγραφικής της Γ. Γ. Αποδήμου Ελληνισμού

Δένδιας: Χρειαζόμαστε βούληση και φιλοδοξία για να γίνει η ΕΕ ισχυρότερη γεωπολιτική δύναμη

Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Το Φαινόμενο της Μάνδρας – Η αλήθεια που η απέκρυψε η μαύρη προπαγάνδα
Η Μάνδρα επλήγη τα ξημερώματα της 15ης Νοεμβρίου 2017, όταν τεράστιες ποσότητες νερού και φερτών...