Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η επίσκεψη Δένδια στην ελληνική μειονότητα της Ουκρανίας μήνυμα ασφάλειας και εθνικής αλληλεγγύης

Η επίσκεψη Δένδια στην ελληνική μειονότητα της Ουκρανίας μήνυμα ασφάλειας και εθνικής αλληλεγγύης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στην Ουκρανία, στην πολυάριθμη ελληνική μειονότητα της χώρας, πραγματοποίησε συμβολική και ουσιαστική επίσκεψη ο Νίκος Δένδιας.

Με την αμφιλεγόμενη κρίση με τη Ρωσία να συνεχίζεται, ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε με την παρουσία του τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα στην περιοχή και την απόφαση της Ελλάδας να δηλώσει το αίσθημα ασφάλειας στον ελληνικό πληθυσμό της Ουκρανίας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στην πλειονότητά τους οι Έλληνες αυτοί -και οι κάτοικοι της Μαριούπολης που ιδρύθηκε (1778) ως μία ελληνική πόλη- είναι απόγονοι του αρχαίου ελληνικού πληθυσμού της Κριμαίας, είναι δηλαδή αρχαίοι άποικοί μας και παλαιότεροι άλλων πληθυσμών της περιοχής.

Η Μαριούπολη, πόλη της Ουκρανίας στην περιφέρεια Ντονέτσκ και λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, έχει συνολικό πληθυσμό που πλησιάζει τους 500.000 κατοίκους.

Η πόλη απέκτησε το σημερινό της όνομα το 1778, όταν το μεγαλύτερο μέρος των ελληνόφωνων και Ελλήνων ταταρόφωνων ορθοδόξων της Κριμαίας αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από την Κριμαία και να εγκατασταθούν στη νοτιοδυτική Ρωσία.

Επικοινωνία Δένδια με ΥΠΕΞ της Ουκρανίας

Νωρίτερα τη Δευτέρα ο Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό ομόλογό του, τον οποίο ενημέρωσε για την επίσκεψή του στις ελληνικές κοινότητες.

«Σε τηλεφωνική μας συνομιλία σήμερα σε φιλικό κλίμα, ενημέρωσα τον Ουκρανό ομόλογό μου, Νμίτρο Κουλέμπα, για την επίσκεψή μου στη Μαριούπολη προκειμένου να σταθώ στο πλευρό της ελληνικής ομογένειας και για την πρόθεση της Ελλάδας να ενισχύσει το Γενικό Προξενείο της στην πόλη», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών σε tweet και συνέχισε:

«Στο πλαίσιο αυτό, ο ΥΠΕΞ Νμίτρο Κουλέμπα ευχαρίστησε την Ελλάδα για την απόφασή της να μην αποσύρει το προσωπικό της Πρεσβείας της στο Κίεβο.

»Επανέλαβα ότι η Ελλάδα, ως θέση αρχής, στηρίζει την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών», κατέληξε ο κ. Δένδιας.

Με την ελληνική μειονότητα

«Κατά την έναρξη της επίσκεψής μου στην Ουκρανία, κατέθεσα στεφάνι στο μνημείο πεσόντων ομογενών του Σαρτανά», έγραψε ο Νίκος Δένδιας στο Twitter.

Στη συνέχεια ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επισκέφθηκε το 8ο Σχολείο Εκμάθησης Νεοελληνικής Γλώσσας και συναντήθηκε με τους εκπαιδευτικούς, τον Πρόεδρο στρατιωτικό-πολιτικής Διοίκησης Σαρτανά και μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Σαρτανά και Τσερμαλίκ.

Μετά επισκέφθηκε το Δημαρχείο της Μαριούπολης και πραγματοποίησε μια εποικοδομητική συνάντηση με τον πρώτο Αντιδήμαρχο, M.Kogut, καθώς και με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της περιοχής της Μαριούπολης, S.Mahsma.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επισκέφθηκε και τα τοπικά γραφεία της Ειδικής Αποστολής Επιτήρησης του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία, όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση ασφαλείας στο πεδίο και το έργο της Αποστολής.

Στο τέλος της επίσκεψής του στη Μαριούπολη, πόλη με μακραίωνη ελληνική παρουσία, ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας και μέλη του τμήματος Ελλ. Φιλολογίας και της Διοίκησης του Πανεπιστημίου της πόλης.

Οι Έλληνες της Ουκρανίας είναι η ελληνική εθνική μειονότητα που κατοικεί στην Ουκρανία, αναγνωρισμένη επίσημα από το ουκρανικό κράτος.

Η πλειονότητά τους είναι συγκεντρωμένοι γύρω από την πόλη της Μαριούπολης.

Σύμφωνα με την Ουκρανική απογραφή του 2001 στην Ουκρανία κατοικούν 91.548 Έλληνες, οι οποίοι αποτελούν το 0,02% του πληθυσμού της χώρας.

Δήλωση Νίκου Δένδια μετά το πέρας των επαφών του σε Μαριούπολη και Σαρτανά

«Βρίσκομαι σήμερα εδώ, στη Μαριούπολη, ελάχιστα χιλιόμετρα από τη γραμμή επαφής, που ως γνωστόν είναι το κύριο σημείο έντασης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, για να ενισχύσω με την παρουσία μου, κατ’ εντολήν του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την Ελληνική Κοινότητα που βρίσκεται εδώ.

»Μια κοινότητα άνω των 100.000 ανθρώπων. Πίσω μου βλέπετε το κτίριο της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων Ουκρανίας.

»Είχα, επίσης, την ευκαιρία να μιλήσω σήμερα τηλεφωνικά με τον φίλο μου, τον ομόλογό μου, υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba, στον οποίο επανέλαβα τη σταθερή ελληνική θέση.

»Η Ελλάδα, για λόγους αρχής, είναι πάντοτε υποστηρίκτρια της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

»Θέλω δε να εκφράσω την ελπίδα ότι η ένταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή δεν θα συνεχιστεί, ότι τα πράγματα θα επανέλθουν στην ηρεμία και αποκλιμάκωση.

»Εν πάση περιπτώσει, όμως, δήλωσα στην Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και στους εκπροσώπους της ότι η Ελληνική Δημοκρατία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο Πρωθυπουργός, θα είναι δίπλα τους και θα τους στηρίξει».

Ιστορία

Ελληνική παρουσία στον Εύξεινο Πόντο υπάρχει από την αρχαιότητα.

Οι πρώτες ελληνικές αποικίες στις ακτές της σημερινής Ουκρανίας ιδρύθηκαν κατά τον 6ο αιώνα π.Χ..

Οι κάτοικοι αυτών τον αποικιών έκαναν συχνά εμπόριο με άλλους λαούς της Μαύρης Θάλασσας (Σκύθες, Κιμμέριους, Γότθους, Μαιώτες).

Μετά την εισβολή των Μογγόλων στις στέπες του βορά, Έλληνες παρέμειναν μόνο στους νότιους λόφους της Κριμαίας και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, στους τουρκόφωνους Ουρούμ και στους Πόντιους που είχαν τα ελληνικά σαν μητρική γλώσσα.

Οι Έλληνες συνυπήρχαν με τους Τατάρους της Κριμαίας μέχρι που η Ρωσική Αυτοκρατορία κατέλαβε την Κριμαία.

Τότε η αυτοκράτειρα Αικατερίνη η Μεγάλη αποφάσισε να μετατοπίσει τον πληθυσμό των Ποντίων στις βόρειες ακτές της Θάλασσας του Αζόφ.

Αυτοί εγκαταστάθηκαν σε διάφορα χωριά γύρω από το Ντονέτσκ και τη Μαριούπολη.

Το 1937 ο Ιωσήφ Στάλιν οργάνωσε εκκαθαρίσεις εναντίον των Ελλήνων με αποτέλεσμα 30.000 Έλληνες να μεταφερθούν σε Γκουλάγκ της Σιβηρίας.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 έχουν απομείνει 91.500 Έλληνες, η πλειονότητά τους στην περιφέρεια Ντονέτσκ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νίκος Δένδιας για Γενοκτονία Αρμενίων: «Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας»

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

Ο Νίκος Δένδιας τιμά τη μνήμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Ουκρανία: Ρωσικός πύραυλος κατέστρεψε τον πύργο της τηλεόρασης στο Χάρκοβο

DW: Ρωσικές βόμβες ολίσθησης συνθλίβουν την ουκρανική άμυνα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...