Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι απάντησε ο Κατρούγκαλος για τη νησίδα με τους πρόσφυγες στον Έβρο

Τι απάντησε ο Κατρούγκαλος για τη νησίδα με τους πρόσφυγες στον Έβρο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά ο Τομέαρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Γιώργος Κατρούγκαλος τοποθετήθηκε επί του θέματος των προσφύγων στη νησίδα του Έβρου.

Σε ερώτηση εάν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτίθεται να ζητήσει συγγνώμη για τις θέσεις του στο πρώτο ζήτημα, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι, αντίθετα, η κυβέρνηση είναι υπόλογη και παραπληροφορεί συστηματικά τον ελληνικό λαό, σε αυτό το θέμα όπως και στο ζήτημα των υποκλοπών, με τρόπο που εκθέτει την διεθνή εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό.

Ενώ υπήρχαν αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από 20 Ιουλίου, οι αρμόδιοι υπουργοί ισχυρίζονταν αρχικά ότι οι άνθρωποι αυτοί ήταν ανύπαρκτοι.

Ως προς τη νησίδα στην οποία βρίσκονταν αρχικά οι πρόσφυγες, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την αρχή είχε ζητήσει διευκρινίσεις για την προφανή αντίφαση να θεωρείται αυτή τουρκικό έδαφος και ταυτόχρονα να είναι εγγεγραμμένη ως ιδιοκτησία του δημοσίου στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Επί του θέματος αυτού δεν έχει απαντήσει η κυβέρνηση, ούτε έχει προσκομίσει στη Βουλή, μολονότι το ζητήσαμε με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφου, το από 26-7-2022 έγγραφο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού που επικαλείται.

Σε κάθε περίπτωση, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ [Ανακοίνωση 13/8 Ξανθού-Ψυχογιού-Γκαρά, Δήλωση 14/8 Σβίγκου, Ανακοίνωση 15/8 Κατρούγκαλου-Ψυχογιού-Γκαρά] ήταν εξαρχής ότι εφόσον ήταν τουρκικό έδαφος η κυβέρνηση έπρεπε να διεθνοποιήσει το θέμα στην ΕΕ και στον ΟΗΕ και να εκθέσει τις ευθύνες της Τουρκίας για την προστασία των προσφύγων, όπως εάν ήταν ελληνικό θα έπρεπε να αναλάβει τις πρωτοβουλίες που προβλέπει το διεθνές δίκαιο.

Σε ερώτηση εάν εκτίθεται με παρόμοια κριτική η Ελλάδα στην Ευρώπη, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι η Κυβέρνηση είναι αυτή που εκθέτει τη χώρα, όπως έχει επισημανθεί πολλές φορές σε δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως ο Επίτροπος Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης ή η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ίλβα Γιόχανσον.

Είναι προφανής η προσπάθεια εργαλειοποίησης του προσφυγικού από την Τουρκία και πρέπει να αντιμετωπιστεί, αυτό όμως δεν αναιρεί την υποχρέωση της χώρας μας να σέβεται απολύτως το διεθνές δίκαιο, εφόσον η εξωτερική μας πολιτική στηρίζεται στην διεθνή νομιμότητα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Δημοσκόπηση MEGA: «Τραυματισμένη» πρωτιά για ΝΔ – Εδραίωση στη δεύτερη θέση για ΣΥΡΙΖΑ

Δημήτρης Παπανώτας: Εκτός Ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ με απόφαση Κασσελάκη

Η Κασιμάτη καταψήφισε την πρόταση της Ντόρας να ενταχθεί το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

ΣΥΡΙΖΑ: Με απειλές περί αστάθειας και χάους ξεκινά η ΝΔ την εκστρατεία φόβου

Στ. Κασσελάκης από Ουάσιγκτον: Δεν νοείται ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς το Κυπριακό

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...