Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τερματίζει κάθε αξιοπρέπεια η Μενδώνη του Μητσοτάκη – Το Μουσείο Ακρόπολης θα γίνει παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου

Τερματίζει κάθε αξιοπρέπεια η Μενδώνη του Μητσοτάκη – Το Μουσείο Ακρόπολης θα γίνει παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Εκτενή ρεπορτάζ που τροφοδοτούνται κυρίως από Έλληνες αξιωματούχους – προεκλογικά, κατακλύζουν τα διεθνή ΜΜΕ αναφορικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα και την ενδεχόμενη «επιστροφή» τους στη χώρα.

Αυτή τη φορά ρεπορτάζ της Sunday Times που επικαλείται Έλληνα αξιωματούχο επαναφέρει στην κουβέντα της επιστροφής τον όρο «παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου» στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Κατά τη βρετανική εφημερίδα ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος είπε ότι οι «κόκκινες γραμμές» σχετικά με την ιδιοκτησία των αρχαιοτήτων είναι αμετακίνητες και πρότεινε ένα νέο «παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου» στο Μουσείο της Ακρόπολης ως μία από τις πολλές πιθανές λύσεις.

Πρόσθεσε ότι το Βρετανικό Μουσείο και η ελληνική κυβέρνηση είχαν αποκλείσει οποιοδήποτε «δάνειο ή ανταλλαγή, επειδή οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει αναφορά στο επίμαχο ζήτημα της ιδιοκτησίας, που αποτελεί κόκκινη γραμμή και για τις δύο πλευρές».

Ενώ και οι δύο πλευρές κάνουν λόγο για «εμπόδια» πριν την έναρξη του δεύτερου γύρου συνομιλίων που διεξάγονται μεταξύ τον πρώην υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, νυν πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εντούτοις η προσέγγιση για το «παράρτημα» είναι διαφορετική.

Η ελληνική πλευρά κατά το ρεπορτάζ, είναι αισιόδοξη και βλέπει συμφωνία στο τέλος του έτους ενώ αντίθετα η βρετανική λέει ότι δεν έχει γίνει συζήτηση και ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους, με το πρώτο μέρος των γλυπτών να μεταφερθεί στην Αθήνα την ίδια περίοδο» φέρεται να είπε ο αξιωματούχος.

Βρετανικές πηγές ανέφεραν, ωστόσο, ότι η ιδέα του «παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου» δεν έχει συζητηθεί επισήμως και ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα.

Η βρετανική εφημερίδα συνεχίζει επισημαίνοντας πως η ελληνική κυβερνητική πηγή είπε χθες ότι Μητσοτάκης και Όσμπορν συμφώνησαν να «κατευνάσουν τη ρητορική».

«Εργαζόμαστε για ευρεία και μακρά πολιτιστική συμφωνία που θα περιλαμβάνει ανταλλαγή και εναλλαγή ιστορικών αντικειμένων μεταξύ της Ελλάδας και του Βρετανικού Μουσείου» είπε ο αξιωματούχος.

«Αυτό εννοούμε με τη φράση “λύση win-win”», είπε η ίδια πηγή, προσθέτοντας: «Επιστρέφουν στην πατρίδα τους».

Η δημιουργία ενός «παραρτήματος» του Βρετανικού Μουσείου εντός της Ακρόπολης θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος παράκαμψης των ερωτημάτων περί ιδιοκτησίας.

Σε αντάλλαγμα, οι θησαυροί που κατείχε η Ελλάδα θα έρχονταν στη Βρετανία για να εκτεθούν, συμπεριλαμβανομένων άγνωστων έως τώρα κυκλαδικών και βυζαντινών τεχνουργημάτων.

Κατά την ίδια πηγή, παραμένουν τα ερωτήματα σχετικά με το πόσα τμήματα της μαρμάρινης ζωφόρου ή άλλων αγαλμάτων που πήρε ο Έλγιν και βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο θα ήταν διατεθειμένη η βρετανική πλευρά να επιστρέψει, καθότι παραμένουν ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο στο Λονδίνο.

«Λειτουργούμε εντός του νόμου και δεν πρόκειται να διαλύσουμε τη συλλογή του μουσείου, καθώς αφηγείται την κοινή μας ιστορία της ανθρωπότητας.

»Ωστόσο, εξετάζουμε μακροπρόθεσμες συνεργασίες οι οποίες θα επιτρέψουν να μοιραστούμε ορισμένα από τα σπουδαιότερα αντικείμενά μας με το κοινό» δήλωσε στην Sunday Times εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Κέιτ Μίντλεντον εμφανίστηκε – Βίντεο την δείχνει να ψωνίζει σε αγρόκτημα με τον Ουίλιαμ

Κακοποιούσε τον σύζυγό της για 20 χρόνια και παρίστανε το θύμα – Την «ξεσκέπασε» και σώθηκε

Κέιτ Μίντλετον: Η πρώτη επίσημη εμφάνιση της μετά την εγχείρηση – Η φωτογραφία που έδωσε το παλάτι

Μέγκαν Μάρκλ: Δηλώνει θύμα bullying κατά τη διάρκεια των δύο εγκυμοσύνων της

Αφρίν/Εφρίν Συρία: Φιλότουρκοι τζιχαντιστές λεηλατούν με μπουλντόζες αρχαιολογικό χώρο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...