Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κωνσταντίνος Μπαλωμένος: Η Ελλάδα θα συνεχίσει της υποστηρίζει την Ουκρανία σε όλα τα επίπεδα

Κωνσταντίνος Μπαλωμένος: Η Ελλάδα θα συνεχίσει της υποστηρίζει την Ουκρανία σε όλα τα επίπεδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, συμμετείχε στη Συνάντηση των Διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, 19 και 20 Απριλίου 2023.

Τα βασικά ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν οι επιπτώσεις από την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, οι πτυχές εφαρμογής της νέας γραμμής βάσης της αποτρεπτικής και αμυντικής διάταξης της Συμμαχίας, ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής που θα λάβει χώρα στο Βίλνιους (10-12 Ιουλίου 2023), καθώς και τα στρατηγικά μηνύματα των παραδοτέων της υπόψη Συνόδου περί αποτροπής και άμυνας.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την Ουκρανία, ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος αναφέρθηκε στη δραματική επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης του πληθυσμού, με στόχο την κάμψη της ουκρανικής αντίστασης και την πρόκληση νέου προσφυγικού κύματος.

Στο σημείο αυτό, αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική κρίση που βιώνουν οι Έλληνες ομογενείς, ιδιαίτερα εκείνοι που βρίσκονται στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας και αναγκάζονται να διαβιούν εν μέσω των πολεμικών επιχειρήσεων.

Επισήμανε τη δέσμευση της Ελλάδας, να συμβάλλει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, όταν ο πόλεμος θα έχει πλέον τελειώσει και διαβεβαίωσε τους ομολόγους του, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει της υποστηρίζει την Ουκρανία σε όλα τα επίπεδα: πολιτικό, οικονομικό, στρατιωτικό και ανθρωπιστικό, για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την εφαρμογή της νέας γραμμής βάσης της αποτρεπτικής και αμυντικής διάταξης του ΝΑΤΟ, ο Δρ. Μπαλωμένος αναφέρθηκε στη συνεισφορά της χώρας μας για την ενίσχυση της αποτροπής και άμυνας του ΝΑΤΟ, έχοντας ήδη διαθέσει 2 ναυτικά στρατηγεία υψηλής ετοιμότητας Allied Multinational Maritime HQ-South-East (AMM-SE HQ) και Maritime Force HQ (GRMARFOR HQ), εκ των οποίων, το δεύτερο έχει ήδη τεθεί σε κατάσταση αρχικής επιχειρησιακής ετοιμότητας (Initial Operational Capability – IOC) από τις 14 Νοεμβρίου 2022.

Επιπλέον, ανέδειξε τη στρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης για την ενεργοποίηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας, εκτιμώντας ότι η επιβιωσιμότητα των συμμαχικών δυνάμεων εξαρτάται από την αξιοπιστία ενός ανθεκτικού και αποτελεσματικού δικτύου καυσίμων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποστηρίξει την επέκταση της Αλυσίδας Εφοδιασμού Καυσίμων του ΝΑΤΟ μέσω της Αλεξανδρούπολης, προς υποστήριξη των ανεπτυγμένων συμμαχικών δυνάμεων στην ανατολική πτέρυγα.

Ο Δρ. Μπαλωμένος αναφερόμενος στα στρατηγικά μηνύματα της αποτρεπτικής και αμυντικής διάταξης της Συμμαχίας τόνισε την ανάγκη να περάσει ισχυρά το μήνυμα προς τις κοινωνίες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, ότι η Συμμαχία θα παράσχει με αξιόπιστο και σταθερό τρόπο την απαιτούμενη ασφάλεια βασιζόμενη στις αμυντικές της δυνατότητες, ενώ απαιτείται να πείσει συμμάχους, εταίρους και το διεθνές ακροατήριο για τις πολιτικές, τις ενέργειες και τις αξίες που διέπουν το ΝΑΤΟ.

Επίσης, υποστήριξε τη δυνατότητα αντιμετώπισης των επιπτώσεων από αντίπαλες δραστηριότητες παραπληροφόρησης, που στόχο έχουν τόσο το εσωτερικό ακροατήριο των Συμμάχων, όσο και το αντίστοιχο διεθνές ακροατήριο, επισημαίνοντας τη συνοχή και την ενότητα που θα πρέπει να χαρακτηρίζει τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ, στη βάση των θεμελιωδών αρχών της Συμμαχίας και του Διεθνούς Δικαίου.

Τέλος, κατά το τελευταίο μέρος της συνεδρίασης, όπου συζητήθηκαν τα ζητήματα αποτροπής και άμυνας της Συμμαχίας μετά τη Σύνοδο Κορυφής στο Βίλνιους, ο Δρ. Μπαλωμένος υποστήριξε τη δυνατότητα αντιμετώπισης του συνόλου των κινδύνων – απειλών για τη Συμμαχία (προσέγγιση 360 μοιρών), λαμβάνοντας επαρκώς υπόψη και τους κινδύνους που αναδύονται στο Νότο, όχι μόνο στην ανατολική πτέρυγα.

Επιπλέον, υποστήριξε τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δύναται να λειτουργήσει συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ και κατά τρόπο ευεργετικό για την ειρήνη και ασφάλεια στην Ευρώπη, όπως επίσης και με τους νατοϊκούς εταίρους στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, λαμβάνοντας υπόψη την παρουσία της Κίνας και το ρόλο που διεκδικεί στο παγκόσμιο στερέωμα.

Επισήμανε επίσης, τις σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας στους τομείς του Κυβερνοχώρου, του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, του διαστήματος, των υπερηχητικών συστημάτων και της κβαντικής τεχνολογίας, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη σημασία της συλλογικής ανθεκτικότητας εντός της Συμμαχίας, με σκοπό να προάγει την επίγνωση της κατάστασης και τη διαβούλευση, ώστε να εντοπισθούν και να μετριασθούν οι ευπάθειες και οι εξαρτήσεις των κρίσιμων υποδομών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Ζελένσκι προειδοποιεί για πυρηνικό ατύχημα στη Ζαπορίζια στην 38η επέτειο του Τσερνόμπιλ

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ δεν βοήθησε αρκετά την Ουκρανία – Θα το κάνουμε για να κερδίσει τον πόλεμο

Μητσοτάκης: Βλέπει λάθη μόνο σε επίπεδο επικοινωνίας για τα Τέμπη – Δεν θα στείλουμε όπλα στην Ουκρανία

Ο Πιστόριους λέει ότι η Ρωσία γεμίζει τις αποθήκες της με όπλα – Μπορεί να ετοιμάζει κάτι μεγαλύτερο;

Η Ρωσία θα πουλά 30% φθηνότερο το φυσικό αέριο στην Κίνα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...