Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας: Δεν έχω δικαίωμα να λιποτακτήσω – Στόχος η ανατροπή των συσχετισμών (βίντεο)

Τσίπρας: Δεν έχω δικαίωμα να λιποτακτήσω – Στόχος η ανατροπή των συσχετισμών (βίντεο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη μετά το αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η παραίτηση ήταν το πρώτο συναίσθημά του και μάλιστα δεν ήταν ένα συναίσθημα φευγαλέο, αλλά μία σκέψη που τον βασάνισε για ώρες.

«Όταν όμως ξεπέρασα το σοκ συνειδητοποίησα ότι το μόνο που δεν έχω δικαίωμα να κάνω είναι να λιποταχτήσω», συμπλήρωσε.

«Αυτό που προέχει για εμάς είναι να ξεπεράσουμε το σοκ, να ανασυγκροτηθούμε και να διορθώσουμε τα λάθη μας», υπογράμμισε και συμπλήρωσε «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που έχει εναλλακτικό σχέδιο και πρόγραμμα εξουσίας από αυτό που έχει η ΝΔ».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ακόμη ότι στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, «στόχος μας είναι η ανατροπή των συσχετισμών», τονίζοντας ότι «Είμαστε κόμμα εξουσίας, δεν είμαστε συμπλήρωμα της Δεξιάς» και ξεκαθάρισε ότι «Δεν με απασχολεί τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ, με απασχολεί ο βασικός πολιτικός μου αντίπαλος, που είναι ο κ. Μητσοτάκης».

Ως κρίσιμο ερώτημα των εκλογών της 25ης Ιουνίου ανέδειξε το «Πώς και με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνηθεί αυτός ο τόπος.

»Εμείς θέλουμε εργασιακή ασφάλεια και δικαιώματα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, να καταπολεμήσουμε την ακρίβεια, να μην γίνουν πλειστηριασμοί», εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας ούτε συμπλήρωμα.

»Δεν έχουμε άλλο στόχο παρά μόνο να διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για ανάσα και στήριγμα για την κοινωνία.

»Ο στόχος μας είναι να μην σβήσει η ελπίδα για δικαιοσύνη σε αυτή τη χώρα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν έχω κανένα λόγο να ανταγωνιστώ το ΠΑΣΟΚ.

»Είχαν ευκαιρία όταν θέλαμε συνεργασία, γιατί άνοιξε τη συζήτηση με ολομέτωπη επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Είναι και μια μορφή αλαζονείας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η ΝΔ είναι το μόνο κόμμα που κατεβαίνει στις εκλογές και διεκδικεί τη διακυβέρνηση της χώρας. Ναι, μας νίκησε αλλά θα πρέπει να σεβαστεί τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Όσον αφορά την οικονομία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «εμείς βγάλαμε τα πλεονάσματα, εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και γνωρίζουμε τι σημαίνει δημοσιονομική ισορροπία.

»Διαστρεβλώνουν τα λόγια μας, εμάς το πρόγραμμά μας είναι κοστολογημένο».

«Έχει τόσο κόστος να ρυθμίσεις την προστασία της πρώτης κατοικίας ή να ρυθμίσεις την εργασιακή ζούγκλα; Να καταργήσεις φραγμούς στην εκπαίδευση;

»Να δώσεις δυνατότητες αξιοπρέπειας σε νέους και ηλικιωμένους;

»Δεν έχουν μεγάλο κόστος αλλά απλώς είναι μια άλλη αντίληψη», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ

Ερωτηθείς για τις αιτίες του αποτελέσματος του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «δεν ψάχνουμε να βρούμε τις αιτίες στον λαό και στους αντιπάλους μας, αυτοί (σ.σ. οι αντίπαλοι) πάντα απέναντι μας ήταν, ψάχνουμε να βρούμε τα αίτια σε εμάς, στον τρόπο που διαδώσαμε το μήνυμα μας».

Μίλησε για «εικόνα Βαβυλωνίας» που εκπέμφθηκε πολλές φορές «από άστοχες δηλώσεις στελεχών μας» και στρατηγικό εγκλωβισμό, σημειώνοντας ότι η απλή αναλογική ήταν και είναι όραμά μας, όμως δεν ήταν ώριμο το πολιτικό σύστημα να την αποδεχθεί.

«Ήμασταν εγκλωβισμένοι να προτείνουμε κάτι που φαινόταν μη ρεαλιστικό», είπε, σημειώνοντας ότι δεν μετανιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ που έφερε την απλή αναλογική γιατί η ισοτιμία της ψήφου ήταν και είναι όραμα του.

Πρόσθεσε ότι παράλληλα αποδείχθηκε και ότι η πλειοψηφία των πολιτών φαίνεται ότι επιθυμεί κυβερνήσεις αυτοδυναμίας και όχι συνεργασίας.

Ανέφερε ότι δεν είναι θέμα αφηγήματος, «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που έχει εναλλακτικό σχέδιο και πρόγραμμα εξουσίας από αυτό που έχει η ΝΔ» και ότι κατέθεσε δημόσια τις προτάσεις αυτές «και είδαμε ότι η στάση των άλλων προοδευτικών κομμάτων ήταν εχθρική απέναντι στην προοπτικής συνεργασίας».

Επισήμανε, ότι η διαρκής απεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και μια διαρκής διερεύνηση και πως θα ήταν αναντίστοιχο να βγει στο λαό και να πει ότι θέλει την αυτοδυναμία.

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η βασικότερη αιτία αυτούς του αποτελέσματος είχε να κάνει με το «τσουνάμι που διαμορφώθηκε, καθώς ο αντίπαλος κατάφερε να επιβάλει την ατζέντα του φόβου και της συζήτησης για το μακρύ παρελθόν», ενώ η συζήτηση θα έπρεπε να είναι με βάση όσα συνέβησαν το ‘19-‘23.

«Πήγαν στην κάλπη οι πολίτες συζητώντας την παραπληροφόρηση ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει τις εισφορές και όχι ότι ήδη η ΝΔ έχει αφήσει χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες».

«Κι εγώ μαζί δεν κατάφερα να κατευθύνω την πολιτική συζήτηση στα μεγάλα διακυβεύματα της επόμενης μέρας που είναι με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνηθεί ο τόπος την επόμενη τετραετία», πρόσθεσε.

Δείτε τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο STAR:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: «Τρέμει» την προκαταρκτική και λέει όχι – Δικαιολογίες για τα Τέμπη

Φάμελλος: Προκαταρκτική για τον Καραμανλή που θα τον παραπέμψει στη Δικαιοσύνη

Αντιπαράθεση του Φαραντούρη με τον Πορτοσάλτε στον «αέρα» του ΣΚΑΪ

Φαραντούρης: «Η δικαιοσύνη θα αποδοθεί – Η δημοκρατία θα νικήσει»

Κασσελάκης για «μικρό» Καραμανλή: «Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε» – Όλοι οι βουλευτές της ΝΔ συνυπεύθυνοι

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...