Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Μιχάλης Λεφαντζής έδειξε στον Μπάρακ Ομπάμα την Ακρόπολη και τα δημοκρατικά της σύμβολα

Ο Μιχάλης Λεφαντζής έδειξε στον Μπάρακ Ομπάμα την Ακρόπολη και τα δημοκρατικά της σύμβολα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στη χώρα μας βρίσκεται ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος πραγματοποιεί ιδιωτική επίσκεψη.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ξεναγήθηκε ανήμερα του Θερινού Ηλιοστασίου ιδιωτικά στην Ακρόπολη από τον Μιχάλη Λεφαντζή [κεντρική φωτογραφία], που ανακάλυψε τον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, αλλά και στο Μουσείο, έχοντας στο πλάι του την σύζυγό του, Μισέλ αλλά και τις κόρες του Σάσα και Μαλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Tribune, ο Μιχάλης Λεφαντζής εξήγησε στον πρώην Αμερικανό πρόεδρο τους αποσυμβολισμούς που αναφέρονται στη Δημοκρατία και υπάρχουν στα μνημεία του Ιερού Βράχου. Ο κ. Ομπάμα με πολύ ενδιαφέρον έκανε τη συζήτηση περί δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μιχάλης Λεφαντζής είχε ξεναγήσει και τον πρώην Αμερικανό πρεσβευτή, Τζέφρι Πάιατ, την Ακρόπολη και τους συμβολισμούς της.

Την Πέμπτη το απόγευμα θα μιλήσει στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», σε συνέδριο για την ψυχική υγεία.

Το βράδυ της Τετάρτης βρέθηκε σε συνάντηση του «Obama Foundation Leaders» σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και στη συνέχεια επισκέφτηκε τον Ιερό Βράχο και το Μουσείο της Ακρόπολης.

«Γιατί δεν ζητάτε και την έκτη Καρυάτιδα;»

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητή Νικόλαο Σταμπολίδη, ο οποίος μίλησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τη χθεσινή ξενάγηση που του έκανε στο Μουσείο, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν «εξαιρετικός και άψογος», όπως όλη η οικογένεια, η αδελφή του, αλλά και η συνοδεία του, και έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον σε πολλά πράγματα, κάποια από τα οποία θυμόταν από την προηγούμενη επίσκεψή του στο Μουσείο και ήθελε να ξαναδεί.

Επίσης, του άρεσε η καινούργια διευθέτηση της αρχαϊκής αίθουσας, καθώς θυμόταν αρκετά από εκεί, όπως, για παράδειγμα, τα αρχαϊκά χρώματα.

Όπως πληροφόρησε ο καθηγητής το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο τμήμα του Μουσείου όπου φιλοξενούνται οι πέντε από τις έξι Καρυάτιδες του Ερεχθείου -η έκτη βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο- ο κ. Ομπάμα, βλέποντας την κενή θέση, ρώτησε «γιατί δεν ζητάτε και την έκτη Καρυάτιδα;».

«Εμείς επικεντρωνόμαστε μόνο στα Παρθενώνεια Γλυπτά», του απάντησε ο κ. Σταμπολίδης.

Αλλά και για το ελληνικό αίτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα έδειξε ενημερωμένος πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Είπε ότι το γνωρίζει, γιατί υποθέτω θα του το είχε πει και ο Δ. Παντερμαλής στην επίσκεψή του το 2016.

»Του μίλησα για τον αείμνηστο Δ. Παντερμαλή, ότι δεν είναι πια μαζί μας και ότι ήταν σοφός δάσκαλος και ο άνθρωπος που πρωτοστάτησε να φτιάξει το Μουσείο.

»“Το γνωρίζω”, είπε, γιατί είχε μία πολύ καλή ξενάγηση μαζί του τότε», συμπλήρωσε ο γενικός διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης.

«Επίσης, έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον κι εκείνος και η σύζυγός του για τα κοινωνικά θέματα του 5ου αι. π.Χ., πράγματα που συζητήθηκαν στην αίθουσα του Παρθενώνα, ιδιαίτερα για τη δημοκρατία, γιατί ο Παρθενώνας είναι το λίκνο του παγκόσμιου πολιτισμού και της δημοκρατίας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σταμπολίδης, ο οποίος παρουσίασε στους διάσημους επισκέπτες πολλές λεπτομέρειες που συχνά δεν φαίνονται εύκολα με γυμνό μάτι.

«Κυρίως στη ζωφόρο, του έδειξα μερικά πράγματα και του εξήγησα πως αν δεν τα βλέπουμε σε αυτό το ύψος που είναι πολύ κοντά μας σήμερα, δεν θα τα έβλεπαν και στα 10-12 μέτρα όταν βρίσκονταν πάνω στον τοίχο του σηκού.

»Και επομένως ότι όλη αυτή η σκέψη ή μάλλον η σύλληψη, ο σχεδιασμός και η εκτέλεση του να βάλεις μία σύγχρονή σου “παρέλαση”, όπως ήταν τα Παναθήναια, σε έναν ναό που μέχρι τότε είχε μόνο μυθολογικά θέματα, αυτό μπορούσε και από την “αντιπολίτευση” του Περικλή να θεωρηθεί ύβρις.

»Επομένως γι’ αυτό τα τοποθέτησαν επάνω με όλες τις λεπτομέρειες, γιατί με αυτόν τον τρόπο ανύψωνε το πολίτευμα και τη δημοκρατία τους στα μάτια των Θεών», τόνισε ο κ. Σταμπολίδης.

Όσον για το αν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έδειξε κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε εκθέματα, είπε πως «μερικές φορές πήγαινε ο ίδιος σε αντικείμενα, θυμόταν και έδειχνε πράγματα, όπως για παράδειγμα το χρώμα.

»Η σύζυγος και τα παιδιά ξετρελαίνονταν κυρίως με τη σωματικότητα των αγαλμάτων και ιδιαίτερα με τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, με τις λεπτομέρειες», ανέφερε ο κ. Σταμπολίδης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Wall Street Journal: Ο Πούτιν δεν διέταξε τη δολοφονία του Ναβάλνι

Ελληνοαμερικανοί βουλευτές ζητούν να εμποδιστεί ένας ισλαμιστικός στολίσκος με προορισμό τη Γάζα

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Ο φαφλατάς Ερντογάν διαδίδει ότι εκείνος «ακύρωσε» με τον Μπάιντεν

Νέα κρίση στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις; – Ο Ερντογάν ανέβαλε τη συνάντηση του με τον Μπάιντεν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...