Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν έρχεται στην Αθήνα σαν σουλτάνος και ο Μητσοτάκης τον υποδέχεται σαν υποτελής κοτζαμπάσης

Ο Ερντογάν έρχεται στην Αθήνα σαν σουλτάνος και ο Μητσοτάκης τον υποδέχεται σαν υποτελής κοτζαμπάσης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Δεν είναι σωστή η επιλεκτική προσέγγιση», δηλώνει ο Ερντογάν σχετικά με τα θέματα που πρέπει να συζητηθούν στο Διεθνές Δικαστήριο.

Μήνυμα για πιθανή προσφυγή στη διεθνή δικαιοσύνη για περισσότερα θέματα, «αλληλένδετα» με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, στέλνει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μία μέρα πριν φτάσει στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα Καθημερινή, ο κ. Ερντογάν σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν πολλά αλληλένδετα θέματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα.

»Πρέπει να τα εξετάσουμε ως ένα σύνολο.

»Δεν είναι σωστή η επιλεκτική προσέγγιση».

Η εθνική γραμμή -σε περίπτωση που την αγνοούν οι δουλοπρεπείς του Μαξίμου- είναι ότι έχουμε ΜΙΑ διαφορά με την Τουρκία. Εάν οι εκσυγχρονιστές δεχτούν περισσότερα από ένα θέματα, τότε να είναι βέβαιοι ότι θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.

Ταυτόχρονα, ο Ερντογάν δηλώνει ότι η τουρκική βούληση για επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων «είναι ισχυρή» και ζητεί «παρόμοια προσέγγιση» και χωρίς «εξωτερικές παρεμβάσεις και από την ελληνική πλευρά».

Παράλληλα αναφέρει ότι προσβλέπει σε «μια νέα σελίδα» στη βάση της «αρχής “win-win”», προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε μέσω του διαλόγου, στη βάση αμοιβαίας καλής θέλησης».

Ταυτόχρονα αποδίδει το κλίμα ηρεμίας αυτή την περίοδο σε αλλαγή στάσης της Αθήνας:

«Νομίζω ότι αυτό που άλλαξε πρόσφατα είναι ότι η ελληνική πλευρά έχει αναθεωρήσει την οπτική της απέναντί μας και άρχισε να κατανοεί ότι είμαστε ένα έθνος που δεν θα αρνηθεί ποτέ τη χείρα φιλίας που θα του απλωθεί».

«Οταν προσφεύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη, δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω»

Ειδικότερα ερωτηθείς σχετικά με την παραπομπή της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο, ο κ. Ερντογάν αναφέρει:

«Υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα.

»Πρέπει να τα εξετάσουμε ως ένα σύνολο.

»Δεν είναι σωστή η επιλεκτική προσέγγιση.

»Να μιλάμε για ορισμένα θέματα και να μη μιλάμε για κάποια άλλα. Γιατί είναι όλα αλληλένδετα.

»Όταν προσφεύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη, δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω.

»Πάνω από όλα όμως πρέπει να μιλάμε για όλα μας τα προβλήματα με γενναιότητα και να κατευθύνουμε σωστά την κοινή μας γνώμη.

»Εδώ η βούλησή μας για επίλυση των προβλημάτων θα είναι εξαιρετικά καθοριστική.

»Η δική μας θέληση είναι ισχυρή.

»Κοιτάζοντας τις προσπάθειές μας για την επίλυση των συγκρούσεων στο περιβάλλον μας και την ικανότητά μας να διατηρούμε τις αποστάσεις, μπορείτε να δείτε την αντίληψη της Τουρκίας και τις δυνατότητές της να επιλύει τα ζητήματα ειρηνικά [σ.σ. όπως σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη;].

»Η ειλικρίνεια και το κάλεσμά μας είναι ξεκάθαρα.

»Πιστεύω ότι εάν η Ελλάδα υιοθετήσει μια παρόμοια προσέγγιση, κλειστή σε εξωτερικές παρεμβάσεις, μπορούμε να κάνουμε μια καλή αρχή προς την οικοδόμηση ενός ειρηνικού μέλλοντος για τις χώρες μας».

«Φίλε Κυριάκο, δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Τούρκος πρόεδρος, αποδίδει το κλίμα ηρεμίας σε αλλαγή θεώρησης της Αθήνας και λέει στον «φίλο του Κυριάκο»:

«Από πλευράς μας δεν έχει αλλάξει τίποτα […] Νομίζω ότι αυτό που άλλαξε πρόσφατα είναι ότι η ελληνική πλευρά έχει αναθεωρήσει την οπτική της απέναντί μας και άρχισε να κατανοεί ότι είμαστε ένα έθνος που δεν θα αρνηθεί ποτέ τη χείρα φιλίας που θα του απλωθεί.

»Ετσι όπως πάντα, απαντάμε κατάλληλα, χωρίς δισταγμό σε όσους εποφθαλμιούν την ασφάλεια του λαού μας, την εδαφική μας ακεραιότητα και τα εθνικά μας συμφέροντα, έτσι είμαστε και πάντα ανοιχτοί στην προώθηση της συνεργασίας και της φιλίας».

«Ρωτήσατε τι θα έλεγα στον κύριο Μητσοτάκη. Θα του πω το εξής:

»Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε.

»Ας ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών μας.

»Ας αυξήσουμε τη διμερή συνεργασία σε κάθε τομέα, στην οικονομία, το εμπόριο, τις μεταφορές, την ενέργεια, την υγεία, την τεχνολογία, την εκπαίδευση [σ.σ. θα μας μάθουν τα τζιχάντια «γράμματα»;], στα θέματα που αφορούν τη νεολαία [σ.σ. όπως Γκρίζοι Λύκοι;].

»Ας δείξουμε αμοιβαία φροντίδα και μέριμνα στην ιστορική και πολιτιστική [σ.σ. ποια;] περιουσία των χωρών μας.

»Είτε πρόκειται για τα θέματα στο Αιγαίο, είτε για την κοινή καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, είτε για τα συνεχιζόμενα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας [σ.σ. εννοεί τη Μουσουλμανική Μειονότητα] στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε μέσω του διαλόγου, στη βάση της αμοιβαίας καλής θέλησης.

»Πρώτα από όλα, οι λαοί μας έδωσαν ισχυρή στήριξη και στις δύο κυβερνήσεις στις εκλογές που έγιναν φέτος και στις δύο χώρες.

»Με αυτή τη στήριξη, τόσο εμείς όσο και ο κύριος Μητσοτάκης είμαστε σε θέση να κάνουμε δυνατά και εποικοδομητικά βήματα».

Για τις έρευνες αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο

Σε άλλο σημείο ο κ. Ερντογάν αναφέρει σχετικά με τις έρευνες για αέριο:

«Η Μεσόγειος και το Αιγαίο είναι πλούσιες σε φυσικούς πόρους λεκάνες.

»Στην τρέχουσα διεθνή συγκυρία, η διασφάλιση και η διατήρηση της ενεργειακής ασφάλειας από στρατηγική άποψη έχει καταστεί βασικό ζήτημα.

»Υπό αυτή την έννοια, ειδικά στη Μεσόγειο υπάρχουν δυνατότητες και ευκαιρίες για συνεργασία […] Από την άλλη, προσπάθειες πολιτικής εκμετάλλευσης των εν λόγω δυνατοτήτων επιφέρουν επίσης τον κίνδυνο να μην είναι δυνατή η χρήση αυτών των πόρων».

Την ίδια ώρα αναφέρεται στην πρόταση του ψευδοκράτους «για κοινή επεξεργασία αποθεμάτων και κατανομή των εσόδων, έως ότου επιτευχθεί συνολική λύση στο νησί.

»Εμείς υποστηρίζουμε αυτή την πρόταση.

»Ενώ κι άλλες χώρες της περιοχής κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί οι δύο πλευρές στο νησί να μην μπορούν να συνεργαστούν;

»Υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε και στο Αιγαίο. Ολα είναι για την ειρήνη και την ευημερία των λαών, αλλά και των μελλοντικών μας γενεών».

Για Μεταναστευτικό, Αγία Σοφία και Γάζα

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, ζητεί την αρωγή της Ε.Ε. αλλά και της διεθνούς κοινότητας.

Ο κ. Ερντογάν αναφέρει επίσης ότι η δήλωσή του «μπορεί να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά» αφορούσε «τρομοκρατικά στοιχεία που απειλούν την ασφάλεια της χώρας μας» και υπογραμμίζει ότι «η δομική ακεραιότητας της Αγίας Σοφίας δεν θα ζημιωθεί τόσο υλικά όσο και πνευματικά, και οι εικονογραφίες δεν θα μειωθούν και θα προστατευθούν».

«Στη Γάζα παραβιάζονται τα θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων όλων των ηλικιών»

Σε ότι αφορά στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, ο κ. Ερντογάν αναφέρει:

«Αντιτιθέμενοι στη γενοκτονία στη Γάζα, υπερασπιζόμαστε και τις θεμελιώδεις αξίες της δυτικής κοινωνίας.

»Στη Γάζα παραβιάζονται τα θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων όλων των ηλικιών, ακόμη και των μωρών που είναι στην κούνια».

Και διερωτάται: «Σιωπή απέναντι στην κατάφωρη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η συστηματική κατάληψη των εδαφών και των κατοικιών των ανθρώπων, η αδιαφορία για τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των ανθρώπων και αφαίρεση του δικαιώματος των Παλαιστινίων να καθορίσουν το μέλλον τους, όλα αυτά πού βρίσκονται στις αξίες του δυτικού πολιτισμού;

»Είναι συμβατοί με τις δυτικές αξίες οι βομβαρδισμοί σε νοσοκομεία, τα χτυπήματα σε σχολεία, καταυλισμούς προσφύγων, αγορών και οι δολοφονίες αμάχων;

»Το να λένε στους ανθρώπους στη Γάζα να “πάνε νότια” και να ρίχνουν βόμβες σε όσους κατευθύνθηκαν προς τα εκεί, είναι μια στάση που υιοθετεί η Δύση;

»Τώρα ρωτάω, η Τουρκία ή οι χώρες που με σκοπιμότητα σιωπούν για όλα αυτά ανήκουν στη Δύση;».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι Τούρκοι συνοριοφύλακες συνεχίζουν να σκοτώνουν Σύρους πρόσφυγες στα σύνορα με τη Συρία

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ δεν θα ψηφίσει το ν/σ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Ο πρώην υπαρχηγός του αλβανικού ΠΝ ρωτάει πώς θα ορίσουν Αλβανία και Ελλάδα ΑΟΖ όταν δεν έχουν καθορισμένα χερσαία σύνορα

Κύπρος: Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου η Τιμία Ζώνη στη Μητρόπολη Ταμασού

Ανδρουλάκης: Δεν θα κλείσουμε τα μάτια σε καραμπινάτα σκάνδαλα και σε ό,τι πλήττει το κράτος δικαίου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«SUPERNOVA: THE MUSIC FESTIVAL MASSACRE»: Η πρεσβεία του Ισραήλ έδειξε σε επιλεγμένο κοινό το ντοκιμαντέρ για το μακελειό στο ρέιβ πάρτι
Η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα, την Πέμπτη 8/9 το βράδυ πρόβαλλε το ντοκιμαντέρ «SUPERNOVA:...