Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μας νομίζει χαζούς; Ο Ερντογάν προτείνει στην Ελλάδα να εξαρτηθεί ενεργειακά από την τουρκική πυρηνική ενέργεια

Μας νομίζει χαζούς; Ο Ερντογάν προτείνει στην Ελλάδα να εξαρτηθεί ενεργειακά από την τουρκική πυρηνική ενέργεια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την επέκταση της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα πρότεινε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο, μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα, όπου την Πέμπτη 7/12 συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι «για παράδειγμα, μπορούμε να παρέχουμε στην Ελλάδα την ενέργεια του πυρηνικού σταθμού μας που θα κατασκευαστεί στη Σινώπη» στη βόρεια Τουρκία, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Παράλληλα, υπενθύμισε τα σχέδια της Τουρκίας με τη Μόσχα [σ.σ. πρέπει να μας θεωρεί στην Ελλάδα εντελώς… Μητσοτάκηδες όλους] για την εγκατάσταση στην Ανατολική Θράκη ενός κέντρου διανομής ρωσικού φυσικού αερίου προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Αναφερόμενος στις «αερομαχίες», στο Αιγαίο, δήλωσε «ας κλείσουμε αυτή τη σελίδα, ας τελειώσουμε με αυτή την υπόθεση».

Σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δαπάνες, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Ελλάδα δαπανά με πολύ διαφορετικό τρόπο σε σχέση με την Τουρκία.

Επεσήμανε, δε, ότι ορισμένες χώρες, ιδίως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, παρέχουν σοβαρή υποστήριξη.

«Η Ελλάδα δεν έχει παραγωγή στην αμυντική βιομηχανία όπως εμείς.

»Σε αυτόν τον τομέα, έχουμε πλέον καταστεί σε θέση να παράγουμε σε ένα επίπεδο που καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες μας.

»Για τον λόγο αυτό, οι δαπάνες της Τουρκίας για αγορές όπλων είναι ασύγκριτα χαμηλότερες από αυτές της Ελλάδας» ανέφερε.

Για την Ανατολική Μεσόγειο, είπε ότι οι εντάσεις επηρεάζουν αρνητικά την Τουρκία και την Ελλάδα, «τις σημαντικότερες χώρες της περιοχής».

«Για τον λόγο αυτό, πρέπει να υπολογίσουμε και να προσπαθήσουμε για το τι είδους ευκαιρίες μπορούμε να παράγουμε από εδώ, τι είδους ευκαιρίες μπορούμε να δημιουργήσουμε προς όφελος των χωρών μας.

»Μπορώ να πω ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει θετική προσέγγιση σε αυτό το θέμα» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Έκανε επίσης λόγο για μία ακόμη φορά για δίκαιη κατανομή του φυσικού πλούτου της περιοχής:

«Δεν επιβουλευόμαστε τα δίκαια κανενός, αλλά είναι ισχυρή η βούλησή μας να μην αφήσουμε κανέναν να παραβιάσει τα δικαιώματά μας» τόνισε.

Υποστήριξε, δε, ότι ένας περιεκτικός και δίκαιος διαμοιρασμός είναι εφικτός στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ επανήλθε στην πρότασή του για μία διεθνή διάσκεψη.

«Δεν χρειαζόμαστε τρίτους για την επίλυση των διαφωνιών»

Παράλληλα, κατά τη Daily Sabah, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία δεν χρειάζονται την εμπλοκή τρίτων μερών για την επίλυση των διαφωνιών τους.

«Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν αρκετή γνώση, εμπειρία και αποφασιστικότητα να επιλύσουν τα ζητήματά τους φιλικά χωρίς την ανάγκη παρέμβασης τρίτων», είπε.

Ανέφερε επιπλέον ότι η επίσκεψή του στην Ελλάδα είχε «πολύ θετική ατμόσφαιρα», προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Τέλος, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε στους δημοσιογράφους -αναφερόμενος στην ψηφοφορία στον ΟΗΕ- ότι είπε στον κ. Μητσοτάκη πως «θα θέλαμε να δούμε την Ελλάδα στο πλευρό της Παλαιστίνης».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Κασσελάκης: Γονείς πολλών ανθρώπων και δη βουλευτών πεθαίνουν στα νοσοκομεία επί κυβέρνησης Μητσοτάκη

Ο Δένδιας ήταν σαφής: Δεν θα δοθούν S-300 στην Ουκρανία

Κασσελάκης για Ευρωεκλογές: Στόχος ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα στις κάλπες του Ιουνίου

Σαμαράς: «Καρφιά» για «επαγγελματίες κατευναστές» στην κυβέρνηση – Τι είπε για Τουρκία και Κόσοβο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...