Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα «πύλη εισόδου της Ινδίας στην ΕΕ»

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα «πύλη εισόδου της Ινδίας στην ΕΕ»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Χαιρετισμό στο περιθώριο του CII India Europe Business and Sustainability Conclave, στο Νέο Δελχί, απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, όπου βρίσκεται μαζί με τον υφυπουργό, Κώστα Φραγκογιάννη, αλλά και με περισσότερους από 100 Έλληνες επιχειρηματίες.

Ο υπουργός Εξωτερικών, πραγματοποίησε μια «εποικοδομητική συνάντηση» με τον υπουργό Εξωτερικών Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανάκαρ, έναν έμπειρο διπλωμάτη και δυναμικό πολιτικό, ο οποίος, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Μόντι, έχει προσφέρει τις βέλτιστες υπηρεσίες του για την οικοδόμηση μιας ισχυρής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας, μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης, που όπως τόνισε «βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες:

»τη δημοκρατία, την ειρήνη, τη δικαιοσύνη, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες».

Χαιρετισμός Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στο 2ο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας Ινδών Βιομηχάνων «India Europe Business & Sustainability Conclave».

Χρειαζόμαστε αυτή την ηχηρή φωνή στην πολυμερή διπλωματία

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης υπογράμμισε επίσης ότι «Διάγουμε μια μοναδικής σημασίας μεταβατική περίοδο.

»H Ινδία ως μέλος των BRICS, αλλά και κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της στους G20, έχει αναδειχθεί ως η φωνή του Παγκόσμιου Νότου.

»Χρειαζόμαστε αυτή την ηχηρή φωνή στην πολυμερή διπλωματία, προκειμένου να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες για να εγείρει προβληματισμούς, να προωθήσει την κατανόηση μεταξύ Βορρά και Νότου και να παράσχει μια νηφάλια οπτική της Ανατολής στη Δύση».

Και τόνισε πως «σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε, χρειαζόμαστε μία ευέλικτη, πολυμήχανη και πολύπλευρη διπλωματία».

«Η Ινδία συγκαταλέγεται μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων ισχυρών οικονομιών στον κόσμο και αποτελεί αναμφίβολα σημαντικό εμπορικό και επενδυτικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η Ελλάδα είναι ένα από τα παλαιότερα μέλη.

»Σε μια εποχή γεωπολιτικών μεταβολών, ο ρόλος της εταιρικής σχέσης Ινδίας-ΕΕ είναι καθοριστικός για την προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Η εταιρική σχέση Ινδίας-Ευρώπης προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες και προοπτικές για τις επιχειρήσεις.

»Όχι μόνο ενισχύει τους οικονομικούς δεσμούς, αλλά αποτελεί επίσης, θετικό παράδειγμα για την παγκόσμια συνεργασία.

»Οι ευκαιρίες για τις ινδικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη περιλαμβάνουν πρόσβαση σε μισό δισεκατομμύριο καταναλωτές, άρτια οργανωμένες υποδομές, ένα σταθερό και ώριμο επιχειρηματικό περιβάλλον και ένα εργατικό δυναμικό με υψηλή κατάρτιση και μορφωτικό επίπεδο.

»Επιπλέον, το γεγονός ότι η ΕΕ είναι μια ενιαία αγορά, χωρίς εμπορικούς φραγμούς μεταξύ των κρατών μελών της, επιτρέπει την απρόσκοπτη πρόσβαση των ινδικών επιχειρήσεων σε μια μεγάλη πελατειακή βάση».

Πύλη εισόδου της Ινδίας στην ΕΕ

Τέλος, αναφερόμενος στις σχέσεις Ινδίας – ΕΕ αλλά και τον ρόλο της Ελλάδας, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως «Η Ελλάδα φιλοδοξεί να αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος αυτού του οραματικού σχεδίου, ως πύλη εισόδου της Ινδίας στην ΕΕ.

»Αυτό το φιλόδοξο σχέδιο συνδεσιμότητας θα ενισχύσει τη στρατηγική σημασία των εμπλεκόμενων περιοχών, τόσο από οικονομική όσο και από γεωπολιτική άποψη, και θα προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα».

O ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Ινδό ομόλογό του Subrahmanyam Jaishankar στο Νέο Δελχί. Διμερείς σχέσεις, ενόψει επικείμενης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ινδία, με έμφαση σε διάδρομο IMEC ως γέφυρα που θα φέρει κοντά Ινδία και Ευρώπη στο επίκεντρο των συζητήσεων. Οι δύο ΥΠΕΞ συζήτησαν για θέματα εμπορίου, ενέργεια, πράσινη μετάβαση, κινητικότητα και τρόπους προώθησης των δεσμών μεταξύ Ινδίας και Μεσογειακών χωρών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Γεραπετρίτης αδειάζει ξανά την Μπακογιάννη για το Κόσοβο

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

Γιάννης Χρυσουλάκης: Έλληνες και Ινδοί συγκροτούν δύο έθνη που συναντιούνται, με αδιάλειπτες και γόνιμες επαφές και ανταλλαγές, στα βάθη της Ιστορίας

ΥΠΕΞ: Η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει τις επιθέσεις του Ιράν προς το Ισραήλ

Χρυσουλάκης: Οι κοινότητες της ελληνικής Διασποράς συνιστούν διακριτή μορφή «ήπιας ισχύος»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...