


Πολύ ισχυρά κι αποφασιστικά Νίκος Δένδιας και Μάρκο Ρούμπιο καταδικάζουν τις σφαγές Αλαουιτών και Χριστιανών στη μεσογειακή Συρία και ταυτίζονται στο αυτονόητο καθήκον προστασίας των άμαχων μειονοτικών πληθυσμών από τη νεο-οθωμανική τρέλα που αποσκοπεί σε μία νέα γενοκτονία.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών απαιτούν εδώ και τώρα προστασία των εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων της Συρίας.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει έναν παραπάνω λόγο, που ο Νίκος Δένδιας γνωρίζει καλά ως φιλίστωρ, να προστατέψει τους Έλληνες και Ρωμιούς/Μελχίτες (Ελληνορθόδοξους και Έλληνες Καθολικούς) της Συρίας, που είναι απόγονοι Ελλήνων και Ρωμαίων, είναι δηλαδή πληθυσμοί ελληνικής καταγωγής και προέλευσης, όπως μαρτυρά και το DNA τους, γι’ αυτό και στους Έλληνες δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψουν εκατοντάδες χιλιάδες ομοαίματούς τους.
Οι ιδεολογικά ομομήτριοι σύμμαχοί μας Αμερικανοί γνωρίζουν καλά ότι οι ελληνοχριστιανικοί πληθυσμοί των μεσογειακών παραλίων της Συρίας αποτελούν εδώ και τουλάχιστον 25 αιώνες, δηλαδή από την ελληνιστική περίοδο μέχρι σήμερα, «πρεσβευτές» και προγεφύρωμα της Δύσης στη Μέση Ανατολή. Και σε αυτούς προστίθενται και οι Αλαουίτες.
Είναι σαφές λοιπόν ότι, οι Αλαουίτες και οι Έλληνες, Ελληνορθόδοξοι και Ελληνοκαθολικοί της Συρίας πρέπει να προστατευτούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες -μην ξεχνάμε ποτέ ότι οι ΗΠΑ είναι γνήσιος διάδοχος και συνεχιστής της αρχαίας ελληνικής ηγεσίας- από την ΕΕ και βεβαίως από τη μητέρα Ελλάδα.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, αναφέρει σε ανάρτησή του στο «Χ», την οποία αναδημοσίευσε ο Νίκος Δένδιας:
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν τους ριζοσπάστες ισλαμιστές τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένων ξένων τζιχαντιστών, που δολοφόνησαν ανθρώπους στη δυτική Συρία τις τελευταίες ημέρες.
»Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό των θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων των χριστιανικών, δρούζικων, αλαουιτικών και κουρδικών κοινοτήτων, και εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στα θύματα και τις οικογένειές τους.
»Οι προσωρινές Αρχές της Συρίας οφείλουν να λογοδοτήσουν τους υπεύθυνους για αυτές τις σφαγές εναντίον των μειονοτικών κοινοτήτων της χώρας».
Ο Νίκος Δένδιας, μετά το Πρόγευμα Εργασίας με τους Πρέσβεις των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. στο Πολεμικό Μουσείο, τόνισε ότι στη Συρία ξεκινά μια νέα, αβέβαιη ημέρα. Υπογράμμισε πως κανείς δεν θα θρηνήσει το καθεστώς Άσαντ, όμως το τι θα ακολουθήσει παραμένει αβέβαιο.
Επισήμανε, επίσης, ότι η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν την υποχρέωση να υπερασπιστούν τους χριστιανικούς πληθυσμούς στη Συρία και στη Μέση Ανατολή, καθώς και τα μνημεία που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της πολιτισμικής τους ταυτότητας.
Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε:
«Στη Συρία ξεκινάει μια καινούρια, αβέβαιη ημέρα.
»Κανείς δεν θα θρηνήσει το καθεστώς Άσαντ.
»Όμως, το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα δεν είναι προφανές.
»Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καθήκον να υπερασπίσουν τους χριστιανικούς πληθυσμούς στη Συρία και στη Μέση Ανατολή, όπως και τα μνημεία της πολιτισμικής μας ταυτότητας».
Δείτε το βίντεο:
Στη Συρία ξεκινάει μια καινούρια, αβέβαιη ημέρα. Κανείς δεν θα θρηνήσει το καθεστώς Άσαντ. Όμως, το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα δεν είναι προφανές.
Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καθήκον να υπερασπίσουν τους χριστιανικούς πληθυσμούς στη Συρία και στη Μέση Ανατολή, όπως… pic.twitter.com/2lV4CxvkcN
— Nikos Dendias (@NikosDendias) December 9, 2024
Ποιοι είναι οι Χριστιανοί της Συρίας
Οι Χριστιανοί της Συρίας αποτελούν μία από τις παλαιότερες χριστιανικές κοινότητες στον κόσμο, με ρίζες που φτάνουν μέχρι την εποχή των πρώτων μαθητών του Χριστού.
Πριν τον πόλεμο, εκτιμάται ότι αποτελούσαν περίπου 8-10% του πληθυσμού της χώρας, αλλά λόγω της σύγκρουσης και των διώξεων, πολλοί αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν.
Οι κυριότερες χριστιανικές ομάδες στη Συρία:
Ελληνορθόδοξοι (Ρουμ Ορθόδοξοι) του Πατριαρχείου Αντιοχείας
Αποτελούν τη μεγαλύτερη χριστιανική κοινότητα.
Ανήκουν στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία και ακολουθούν το Πατριαρχείο Αντιοχείας, που συνδέεται με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.
Ιστορικά, θεωρούνται απόγονοι των ελληνιστικών και ανατολικορωμαϊκών (βυζαντινών) πληθυσμών.
Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία (Ιακωβίτες)
Είναι μια από τις αρχαιότερες εκκλησίες, με έδρα την Αντιόχεια.
Ακολουθούν τη συριακή λειτουργική παράδοση και χρησιμοποιούν τη συριακή γλώσσα (Αραμαϊκά).
Είναι οι «γνήσιοι» μεσανατολίτες ιθαγενείς Σύροι.
Ελληνοκαθολικοί (Ρουμ ή Μελχίτες Καθολικοί)
Προέρχονται από τους Ορθόδοξους που ενώθηκαν («Ουνίτες») με τη Ρώμη.
Ακολουθούν το Ανατολικό Ρωμαϊκό (Βυζαντινό) τυπικό, αλλά είναι υπό την ηγεσία του Πάπα.
Συροκαθολικοί
Έχουν κοινές ρίζες με τη Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά ανήκουν στην Καθολική Εκκλησία.
Αρμένιοι Χριστιανοί
Χωρίζονται σε Αρμένιους Ορθόδοξους (Γρηγοριανούς) και Αρμένιους Καθολικούς.
Μετανάστευσαν στη Συρία μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων (1915).
Χαλδαίοι Καθολικοί
Είναι ανατολικοί καθολικοί που σχετίζονται με την Ασσυριακή Εκκλησία της Ανατολής.
Ασσυριακή Εκκλησία της Ανατολής
Μία από τις παλαιότερες χριστιανικές εκκλησίες, με ρίζες στους Νεστοριανούς.
Λατίνοι Καθολικοί
Μικρή κοινότητα που συνδέεται με τη Ρώμη και τη Λατινική Εκκλησία.
Προτεστάντες και Ευαγγελικοί
Μικρότερες κοινότητες, κυρίως αποτέλεσμα ιεραποστολικών δράσεων του 19ου και 20ού αιώνα.
Οι χριστιανοί της Συρίας υπήρξαν σημαντικό τμήμα της κοινωνίας, με επιρροή στην πολιτική, την οικονομία και τον πολιτισμό.
Ωστόσο, ο εμφύλιος πόλεμος και οι διώξεις από ισλαμιστικές ομάδες οδήγησαν σε μεγάλη μείωση του πληθυσμού τους, καθώς πολλοί αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν, κυρίως στον Λίβανο, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.