Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ελληνοϊταλική συνεργασία: 360 εκατ. για τρένα και Αμυντική Συμφωνία στη Ρώμη

Ελληνοϊταλική συνεργασία: 360 εκατ. για τρένα και Αμυντική Συμφωνία στη Ρώμη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η συνάντηση Μητσοτάκη-Μελόνι και οι συμφωνίες που υπεγράφησαν στη Ρώμη σηματοδοτούν μια νέα φάση εμβάθυνσης των ελληνοϊταλικών σχέσεων, με έμφαση στις υποδομές, την ενέργεια, την άμυνα και τη διαχείριση κοινών προκλήσεων.

Η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναδεικνύεται ως κρίσιμος πυλώνας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων γεωπολιτικών και οικονομικών προκλήσεων.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι στη Ρώμη, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε μια σημαντική επένδυση ύψους 360 εκατομμυρίων ευρώ από την Ιταλία για την αναβάθμιση των ελληνικών σιδηροδρόμων, με έμφαση στην προμήθεια νέων τρένων και τη δημιουργία σύγχρονων αμαξοστασίων.

Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας, επικεντρώθηκε σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, η ενέργεια, η διαχείριση του μεταναστευτικού, οι υποδομές και οι γεωπολιτικές εξελίξεις, ιδιαίτερα στα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη-Μελόνι: Στρατηγική εμβάθυνση της ελληνοϊταλικής συνεργασίας

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη θερμή φιλοξενία της Ιταλίδας ομολόγου του, υπογραμμίζοντας ότι η συνάντηση αποτέλεσε μια σημαντική ευκαιρία για συντονισμό και ανταλλαγή απόψεων επί κρίσιμων ζητημάτων, όπως η μετανάστευση, η ασφάλεια, η ενέργεια και η κλιματική κρίση.

«Η εγγύτητα μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας δεν περιορίζεται στη γεωγραφία, αλλά ενισχύεται από βαθείς πολιτιστικούς δεσμούς», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τη διμερή τους σχέση σε ένα διεθνές περιβάλλον αυξανόμενης αβεβαιότητας.

Οι πολυάριθμες συμφωνίες που υπεγράφησαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αντικατοπτρίζουν την κοινή βούληση για στενότερη συνεργασία τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επιπλέον, σημείωσε ότι Ελλάδα και Ιταλία θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ατζέντας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον επόμενο χρόνο.

Ενεργειακή διασύνδεση και σιδηροδρομικές επενδύσεις

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενεργειακή συνεργασία, με την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της ιταλικής εταιρείας Terna για την ενίσχυση της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών, με στόχο την αύξηση της ισχύος στα 1.500 μεγαβάτ.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα, ως εξαγωγική χώρα ηλεκτρικής ενέργειας, θα επωφεληθεί σημαντικά από αυτή τη διασύνδεση, η οποία θα ενισχύσει την ενεργειακή συνεργασία και την αμοιβαία ωφέλεια των δύο κρατών.

Στο πεδίο των μεταφορών, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της συμφωνίας μεταξύ της ιταλικής εταιρείας κρατικών σιδηροδρόμων (Ferrovie dello Stato) και του ελληνικού υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Η συμφωνία, που χαρακτηρίστηκε ως «επανεκκίνηση» της ελληνοϊταλικής συνεργασίας στον τομέα, προβλέπει επένδυση 360 εκατομμυρίων ευρώ από την ιταλική πλευρά για την προμήθεια νέων τρένων και τη δημιουργία σύγχρονων αμαξοστασίων, με στόχο την αναβάθμιση των ελληνικών σιδηροδρόμων ώστε να προσεγγίσουν το επίπεδο των ιταλικών.

Παράλληλα, η Ελλάδα δεσμεύεται να επενδύσει περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ σε υποδομές σιδηροδρόμων.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήρε την προσωπική συμβολή της κ. Μελόνι στην επίτευξη της συμφωνίας, τονίζοντας ότι η υποστήριξή της υπήρξε καθοριστική.

Οικονομικές σχέσεις και καινοτόμες συνεργασίες

Στο οικονομικό πεδίο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το διμερές εμπόριο μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας ανέρχεται σε 12 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που, αν και σημαντικό, μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω μέσω της προσέλκυσης ιταλικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στη δυνατότητα συνεργασίας σε καινοτόμους τομείς, όπως η αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, όπου η Ελλάδα διαθέτει τεχνογνωσία και η Ιταλία τις κατάλληλες γεωλογικές κοιλότητες.

Γεωπολιτικές προκλήσεις και Διεθνές Δίκαιο

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν εκτενώς τις γεωπολιτικές εξελίξεις, με έμφαση στη Συρία και την Ανατολική Μεσόγειο.

Εξέφρασαν την απόλυτη καταδίκη τους για τις σφαγές αμάχων στη Συρία και τη Λιβύη, καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο.

Στο μεταναστευτικό, τόνισαν την ανάγκη ελέγχου των ροών και τη μετάβαση από τη διαχείριση δευτερογενών ροών σε μια πολιτική που επιτρέπει στις ευρωπαϊκές χώρες να επιλέγουν ποιοι εισέρχονται στα σύνορά τους, ενώ παράλληλα προωθείται η νόμιμη μετανάστευση.

Για την Ουκρανία, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη για μια άνευ όρων εκεχειρία 30 ημερών, εκφράζοντας την πλήρη ταύτισή τους στο ζήτημα.

Επιπλέον, συζήτησαν την ενίσχυση της ελληνοϊταλικής αμυντικής συνεργασίας, τονίζοντας ότι οι εθνικές αμυντικές δαπάνες από μόνες τους δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση των κοινών ευρωπαϊκών προκλήσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη για ένα ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο που θα υποστηρίζει έργα κοινού ενδιαφέροντος, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε κράτους-μέλους.

Στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη δέσμευσή τους για μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο εμπορικού πολέμου και υπογραμμίζοντας τη σημασία των βαθιών στρατηγικών σχέσεων με τη χώρα.

«Τιμούμε τη στρατηγική συμφωνία με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η ευρωπαϊκή άμυνα και η στρατηγική αυτονομία δεν πρέπει να δημιουργούν νέες εξαρτήσεις.

Συμφωνία για Εναέρια Αστυνόμευση

Παράλληλα, στη Ρώμη υπεγράφη συμφωνία για θέματα Εναέριας Αστυνόμευσης (Air Policing) μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, και του Ιταλού ομολόγου του, Γκουίντο Κροσέτο.

Η συμφωνία επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση μη στρατιωτικών εναέριων απειλών και χαρακτηρίστηκε από τον κ. Δένδια ως «σημαντικό κείμενο» που ενισχύει τη διμερή αμυντική συνεργασία.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ», ο υπουργός εξήρε τη σημασία της συμφωνίας για την περαιτέρω εμβάθυνση των ελληνοϊταλικών σχέσεων στον αμυντικό τομέα.

Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας: Πολυδιάστατη ατζέντα

Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας, που συνεδρίασε στη Ρώμη, κάλυψε μια ευρεία θεματολογία, με έμφαση στις γεωπολιτικές εξελίξεις, το εμπόριο, τις επενδύσεις, την ενέργεια και τη συνδεσιμότητα.

Ο πρωθυπουργός συνοδευόταν από οκτώ υπουργούς και υφυπουργούς, μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, Άμυνας, Νίκος Δένδιας, Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Τσάφος.

Επόμενος σταθμός: Βερολίνο

Την Τρίτη 13/05 ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Βερολίνο για συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, όπου θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, η συνεργασία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θέματα διεθνούς πολιτικής, με ιδιαίτερη έμφαση στο μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφαν Κορνέλιους, ο πρωθυπουργός αναμένεται να βρει «μεγάλη κατανόηση» στο ζήτημα της μετανάστευσης, ενώ η γερμανική κυβέρνηση δεσμεύεται να επιλύσει το ζήτημα σε αρμονία με τους ευρωπαϊκούς εταίρους.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 13.00 (ώρα Ελλάδος) με στρατιωτικές τιμές, ενώ θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου στις 14.30.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ουγγαρία και Σλοβακία μπλόκαραν το 18ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας

Επικοινωνία Δένδια με Πατριάρχη Αντιοχείας για την επίθεση σε εκκλησία στη Δαμασκό

Οι πετρελαϊκές εταιρείες στο Ιράκ απομακρύνουν το ξένο προσωπικό τους

Ελληνικά πολεμικά πλοία έξω από τη Λιβύη για τις μεταναστευτικές ροές – Αποτροπιασμός για τη σφαγή Ελληνορθόδοξων στη Δαμασκό

Ο Μητσοτάκης συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου – Τι συζήτησαν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Υδρίτες Μεθανίου: Στην ελληνική ΑΟΖ τα μεγαλύτερα αποθέματα στην Ευρώπη
​Οι υδρίτες μεθανίου, γνωστοί και ως μεθανυδρίτες ή κλειθρίτες, είναι στερεές κρυσταλλικές δομές που σχηματίζονται...