


Στις Βρυξέλλες βρέθηκε την Τρίτη, 20 Μαΐου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, συμμετέχοντας στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην ειδική του σύνθεση για τους Υπουργούς Άμυνας.
Στην ατζέντα των Υπουργών κυριάρχησαν ζητήματα που άπτονται της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής ετοιμότητας, της προώθησης της «Λευκής Βίβλου» και του σχεδίου ReArm Europe – το οποίο, σε συνδυασμό με τον κανονισμό SAFE, φιλοδοξεί να ενισχύσει τη στρατιωτική αυτάρκεια της ΕΕ.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο, με τη συμμετοχή -μέσω τηλεδιάσκεψης- του Ουκρανού Υπουργού Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ, και παρουσία του νεοεκλεγέντος Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου, ακολούθησε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA), στο οποίο επίσης έλαβε μέρος ο Έλληνας Υπουργός.
Σε δήλωσή του, ο κ. Δένδιας στάθηκε με έμφαση στην ανάγκη τα σχέδια επανεξοπλισμού της Ευρώπης να στηριχθούν σε ένα στέρεο αξιακό υπόβαθρο. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας έχουμε να συζητήσουμε μια σειρά από θέματα μεγάλης σημασίας.
»Όπως πάντα, υφίσταται καταρχήν το θέμα της Ουκρανίας.
»Αλλά εγώ θα ήθελα να σταθώ πολύ περισσότερο στην προσπάθεια που γίνεται με τον Κανονισμό SAFE και το ReaArm Europe.
»Δηλαδή την προσπάθεια να επανεξοπλιστεί η Ευρώπη ώστε να έχει τη δυνατότητα να υπερασπίσει τον εαυτό της.
»Να υπερασπίσει ένα χώρο Δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προστασίας του ανθρώπου.
»Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί.
»Και η Ελλάδα έχει επανειλημμένως τονίσει ότι είναι απαραίτητο σε αυτό το εγχείρημα να συμμετέχουν χώρες οι οποίες σέβονται και ασπάζονται το αξιακό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
»Δεν νοείται να μετέχουν αδιάκριτα στο ευρωπαϊκό εγχείρημα χώρες που απειλούν άλλες χώρες, και μάλιστα μέλη της ΕΕ, που δεν αναγνωρίζουν άλλες χώρες, και μάλιστα μέλη της ΕΕ, που δεν ασπάζονται τους ίδιους κανόνες Δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
»Δεν μπορούμε να υπερασπίσουμε την Ευρώπη εάν ο εχθρός βρίσκεται εντός των τειχών».
Ηχηρό μήνυμα πως δεν χωρούν «λυκοσυμμαχίες» σε έναν μηχανισμό κοινής άμυνας που αποσκοπεί στην υπεράσπιση της δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου.
Από την πλευρά της, η νέα Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Κάγια Κάλας, υπογράμμισε πως η Ρωσία θα πρέπει να αναμένει συνέπειες, σε περίπτωση που δεν αποδεχθεί άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν σαφείς – εφόσον δεν υπάρξει πρόοδος, θα υπάρξει αντίδραση.
»Κι αυτή τη φορά, θα υπάρξουν και συνέπειες», σημείωσε, αναφερόμενη και σε πρόσθετα ενεργειακά μέτρα στο πλαίσιο του 17ου πακέτου κυρώσεων.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, παίρνοντας τη σκυτάλη, εξήρε τον ρόλο του Αμερικανού Προέδρου στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας–Ουκρανίας:
«Ο Πρόεδρος Τραμπ, από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του, έσπασε το αδιέξοδο.
»Ο ηγετικός του ρόλος είναι καθοριστικός και η συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους είναι στενή και ουσιαστική».
Σε αυστηρό τόνο κινήθηκε και ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ, κάνοντας λόγο για «χρονική τακτική» της Μόσχας, η οποία, όπως είπε, καθιστά αναγκαία την άμεση ενίσχυση των πιέσεων.
Η συζήτηση για την άμυνα της Ευρώπης, όμως, πλέον δεν αφορά μόνο εξωτερικές απειλές. Όπως ξεκαθάρισε ο Έλληνας Υπουργός: η θωράκιση της ηπείρου ξεκινά από μέσα – και προϋποθέτει την ταυτότητα εκείνων που στέκονται στις επάλξεις της.