Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σεισμικές έρευνες νότια της Κρήτης το 2026, ανακοίνωσε ο Σ. Παπασταύρου

Σεισμικές έρευνες νότια της Κρήτης το 2026, ανακοίνωσε ο Σ. Παπασταύρου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά με γοργούς ρυθμούς τον σχεδιασμό για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στις ελληνικές θάλασσες, με τον υπουργό Σταύρο Παπασταύρου να ανακοινώνει ότι οι σεισμικές έρευνες στις περιοχές Νότιας Κρήτης 1 και 2 θα ξεκινήσουν το 2026.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο διεθνής διαγωνισμός για την ανάθεση των ερευνών αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2025, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάδοχο εταιρεία να ξεκινήσει τις εργασίες της.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο κ. Παπασταύρου υπογράμμισε το έντονο ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει ενεργειακοί κολοσσοί όπως η Chevron και η ExxonMobil για τον ελληνικό υποθαλάσσιο χώρο.

«Η συμμετοχή αυτών των εταιρειών αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι οι ελληνικές θάλασσες ενδέχεται να κρύβουν εμπορικά εκμεταλλεύσιμους πόρους, με σημαντικά οφέλη για την ελληνική κοινωνία», τόνισε, προσθέτοντας ότι τα κέρδη θα αποτελέσουν ένα «μέρισμα» για τους Έλληνες πολίτες.

Αναφερόμενος σε πιθανές αντιδράσεις από την Τουρκία, ο υπουργός εξέφρασε αισιοδοξία, σημειώνοντας ότι η παρουσία αμερικανικών πολυεθνικών ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στο διεθνές πεδίο.

Παράλληλα, έκανε λόγο για τη στάση της Λιβύης, η οποία, με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της για τα θαλάσσια οικόπεδα, «σέβεται πλήρως τη μέση γραμμή μας», όπως ανέφερε.

Μεταρρύθμιση στον πολεοδομικό σχεδιασμό

Στο μέτωπο του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), ο κ. Παπασταύρου σχολίασε το ενδεχόμενο προσφυγής κατασκευαστών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί οποιαδήποτε απόφαση, όπως πράττει και με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

«Για δεκαετίες, η Ελλάδα αντιμετώπιζε κανονιστική ασάφεια, πολυνομία και αυθαιρεσία, που εμπόδιζαν έναν ορθολογικό πολεοδομικό σχεδιασμό», δήλωσε, υπογραμμίζοντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι σήμερα προωθούνται 227 Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και 18 Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, τα οποία θα καλύψουν το 80% της χώρας.

«Πρόκειται για μια ιστορική μεταρρύθμιση, που συμπληρώνεται με την κωδικοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας και την ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου», πρόσθεσε.

Επιπλέον, εντός των επόμενων 10 ημερών, το υπουργείο θα καταθέσει Προεδρικό Διάταγμα για την αποσαφήνιση κρίσιμων ζητημάτων, όπως η έννοια της «έναρξης εργασιών», με στόχο την εξάλειψη παρερμηνειών.

«Στόχος μας είναι η δημιουργία ασφάλειας δικαίου, ώστε ιδιοκτήτες και κατασκευαστές να γνωρίζουν με σαφήνεια τι ισχύει, ενισχύοντας την οικοδομική δραστηριότητα», σημείωσε.

Λύση για μικρούς οικισμούς

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός στο ζήτημα των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων, όπου αποφάσεις του ΣτΕ το 2005, 2017 και 2019 ακύρωσαν τη δυνατότητα οριοθέτησης από νομάρχες, λόγω έλλειψης επιστημονικής επάρκειας και αυθαιρεσιών.

«Σε 150 οικισμούς, όπως στο Ρέθυμνο και το Πήλιο, η ακύρωση των ορίων από το ΣτΕ εμποδίζει την έκδοση οικοδομικών αδειών», εξήγησε.

Το επικείμενο Προεδρικό Διάταγμα θα επιλύσει το πρόβλημα, ενώ για τη Ζώνη Γ (στις παρυφές των οικισμών), το υπουργείο προετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση που θα εξασφαλίζει νομική ασφάλεια, υποστηρίζοντας παράλληλα την αποκέντρωση και τους μικρούς οικισμούς.

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός και περιβαλλοντική προστασία

Στο πλαίσιο του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, ο κ. Παπασταύρου τόνισε ότι η προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος αποτελεί προτεραιότητα.

Αναφέρθηκε στην εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο «Our Ocean Conference» το 2024 για τη δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων στο Νότιο Αιγαίο και το Ιόνιο.

«Μέσα στο 2025 θα εκδοθούν τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα, ενώ στα πάρκα θα απαγορευθούν οι μηχανότρατες και θα εφαρμοστεί σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης για την προστασία της οικολογικής ισορροπίας», δήλωσε.

«Για πρώτη φορά, η Ελλάδα αποκτά στρατηγικό σχεδιασμό για τις θάλασσες, οργανώνοντας την ανθρώπινη δραστηριότητα με τρόπο βιώσιμο, που οφείλουμε στις επόμενες γενιές», κατέληξε ο υπουργός.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τουρκία: Ο Ερντογάν συνέλαβε 158 στρατιωτικούς ως «γκιουλενιστές»

Η Τουρκία επαναφέρει το Ορούτς Ρέις στη Μεσόγειο – Πλέει νότια της Κρήτης, κοντά σε ελληνικές φρεγάτες

Ουγγαρία και Σλοβακία μπλόκαραν το 18ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας

DW: Τουρκική στήριξη στο Ιράν και κριτική στις ΗΠΑ

Οι πετρελαϊκές εταιρείες στο Ιράκ απομακρύνουν το ξένο προσωπικό τους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Υδρίτες Μεθανίου: Στην ελληνική ΑΟΖ τα μεγαλύτερα αποθέματα στην Ευρώπη
​Οι υδρίτες μεθανίου, γνωστοί και ως μεθανυδρίτες ή κλειθρίτες, είναι στερεές κρυσταλλικές δομές που σχηματίζονται...