


Η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Μάιρα Μυρογιάννη, επισκέφθηκε τη Βοστώνη, όπου συμμετείχε στο 11ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πολιτιστικό Κέντρο Μαλιώτη, με την υποστήριξη και την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας.
Παράλληλα, πραγματοποίησε συναντήσεις με μέλη ελληνικών κοινοτήτων και συλλόγων, καθώς και με εκπροσώπους της ακαδημαϊκής, επιστημονικής, εκπαιδευτικής και επιχειρηματικής κοινότητας της περιοχής.
Στην ομιλία της κατά τις εργασίες του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου, η κ. Μυρογιάννη υπογράμμισε τη σημασία της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για τη διατήρηση του ελληνικού πολιτισμού και τη διάδοση των οικουμενικών αξιών του ελληνισμού, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί βασική προτεραιότητα του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027.
Αναφερόμενη στη φετινή θεματική του συνεδρίου, επισήμανε τον κρίσιμο ρόλο των ομογενειακών Μέσων ενημέρωσης, που λειτουργούν ως η φωνή της Ελλάδας στο εξωτερικό και ενισχύουν τη σύνδεση των Ελλήνων της διασποράς με την πατρίδα, μέσω της συνεχούς ενημέρωσης και της διατήρησης της γλώσσας.
Επιπλέον, η κ. Μυρογιάννη παρουσίασε τη στρατηγική της Γενικής Γραμματείας για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας, μέσα από προγράμματα φιλοξενίας και την υποστήριξη Εδρών και κέντρων Ελληνικών Σπουδών σε ξένα πανεπιστήμια.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο 1ο Συμπόσιο Ελληνικής Νεολαίας της Διασποράς, που διοργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία τον περασμένο Νοέμβριο.
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη για μια νέα στρατηγική επαναπροσδιορισμού της εικόνας της χώρας (rebranding) και τη σημασία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη δημόσια διπλωματία.
Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Γραμματέας ανακοίνωσε τη σχεδίαση προγράμματος επιμόρφωσης δημοσιογράφων της διασποράς στη χρήση της ελληνικής γλώσσας, σε συνεργασία με την Κοσμητεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η κ. Μυρογιάννη συναντήθηκε επίσης με τους ελληνικής καταγωγής εκλεγμένους αξιωματούχους Λου Ραπτάκη, γερουσιαστή της Πολιτείας του Ρόουντ Άιλαντ, και Ευσταθία Μπούρα, βουλευτή της Πολιτείας του Νιου Χαμσάιρ, με τους οποίους συζήτησε δυνατότητες συνεργασίας για ζητήματα που αφορούν τους Έλληνες της διασποράς.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής ενίσχυσης της ελληνικής γλώσσας και των ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό, η Γενική Γραμματέας επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Εκεί, ξεναγήθηκε στη βιβλιοθήκη Widener, όπου συζήτησε με την υπεύθυνη για τις Ελληνικές Σπουδές, Ρέα Καραμπέλα, για τις πρωτοβουλίες διαφύλαξης του ελληνικού συγγραφικού έργου.
Επιπλέον, ενημερώθηκε από την Ελένη Παπούλια, εκτελεστική διευθύντρια του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών, για το έργο του κέντρου και τις δράσεις που προάγουν τη διεπιστημονική κατανόηση της ευρωπαϊκής ιστορίας, πολιτικής, οικονομίας και κοινωνιών.
Συναντήσεις πραγματοποίησε και με εκπροσώπους της ομογένειας, επισκεπτόμενη το Αμερικανο-Ελληνικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο στο Λόουελ, το μοναδικό ολοήμερο ελληνικό σχολείο που ιδρύθηκε από Έλληνες το 1906.
Εκεί συνομίλησε με τον πατέρα Νικόλαο, τον πρόεδρο και μέλη της κοινότητας, καθώς και εκπροσώπους του συμβουλίου γονέων και κηδεμόνων.
Επιπρόσθετα, επισκέφθηκε την ελληνική κοινότητα Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, όπου συναντήθηκε με τον πατέρα Βασίλειο και μέλη της κοινότητας, συζητώντας το έργο τους.
Είχε επίσης εποικοδομητική συνάντηση με τους προέδρους και μέλη της κοινότητας Αγίου Νεκταρίου στο Ρόσλιντεϊλ και της Ομοσπονδίας Σωματείων Νέας Αγγλίας, ενώ επισκέφθηκε το απογευματινό σχολείο της κοινότητας του Αγίου Νεκταρίου, όπου συζήτησε με μέλη της για τα ζητήματα που τους απασχολούν.
Τέλος, η κ. Μυρογιάννη επισκέφθηκε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστώνη, όπου ενημερώθηκε από τον γενικό πρόξενο για θέματα εξυπηρέτησης πολιτών και τη συνολική λειτουργία του προξενείου.