Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ανησυχίες για αρπαγή γης της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία: Απάντηση της ΕΕ

Ανησυχίες για αρπαγή γης της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία: Απάντηση της ΕΕ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε κοινοβουλευτική ερώτηση της Ευρωβουλευτή Τούλας Αλεξανδράκη (Ελληνική Λύση) με τίτλο «Επείγον ζήτημα αρπαγής γης της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία μέσω του “Πακέτου των Βουνών”», η Επίτροπος Διεύρυνσης, Μάρτα Κος, απάντησε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας τα εξής:

«Η Επιτροπή έλαβε υπόψη τον νόμο του Μαρτίου 2025 για τη “δέσμη μέτρων για τις ορεινές περιοχές”.

»Κατ’ αρχήν, η Αλβανία καλείται να εξασφαλίζει ότι κάθε νέα νομοθεσία συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, όπου αυτό υφίσταται.

»Όπως υπογράμμισε η Επιτροπή στην έκθεσή της για την Αλβανία τον Οκτώβριο του 2024, η άσκηση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας παραμένει περιορισμένη και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις.

»Έχουν γίνει κάποια βήματα για την ψηφιοποίηση των τίτλων ιδιοκτησίας και των κτηματολογικών χαρτών, ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω βελτιώσεις στην ποιότητα των δεδομένων.

»Σχετικά με τα δικαιώματα των μελών των μειονοτήτων, η Αλβανία προχώρησε τον Δεκέμβριο του 2024 στην έκδοση τριών κανονισμών για την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου και τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

»Η Αλβανία οφείλει να εξασφαλίσει την αποτελεσματική εφαρμογή τους, ιδιαίτερα μέσω της διάθεσης επαρκών πόρων στις κεντρικές υπηρεσίες και την τοπική αυτοδιοίκηση.

»Τα ζητήματα που αφορούν τόσο τα δικαιώματα ιδιοκτησίας όσο και τα δικαιώματα των μελών των μειονοτήτων παρακολουθούνται στενά από την Επιτροπή στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ιδίως μέσω της Ομάδας Κεφαλαίων 1 — Θεμελιώδη Πεδία».

Η απάντηση της Επιτρόπου υπογραμμίζει την ανάγκη για συνεχή βελτίωση και συμμόρφωση της Αλβανίας με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις, ενώ τονίζει τη στενή παρακολούθηση των θεμάτων που θίγει η ερώτηση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Βέλγος πρωθυπουργός αρνείται να «πειράξει» τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια υπό τον φόβο της ρωσικής «οργής»

Ο Νίκος Δένδιας τρομάζει τους Τούρκους – Το υπ. Άμυνας της Τουρκίας απαντά στο Δόγμα Δένδια

Υποκρισία στην ΕΕ: Διαφθορά και ξένη επιρροή πίσω από την επιλεκτική αναγνώριση της Παλαιστίνης

Ο τουρκεμένος Κούρδος γενίτσαρος Χακάν Φιντάν παριστάνει τώρα τον «προστάτη» (νταβατζή) της Ευρώπης

Από τις Βρυξέλλες ο Φαραντούρης κήρυξε πόλεμο στα funds: «Θα πάει μέχρι τέλους»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Υδρίτες Μεθανίου: Στην ελληνική ΑΟΖ τα μεγαλύτερα αποθέματα στην Ευρώπη
​Οι υδρίτες μεθανίου, γνωστοί και ως μεθανυδρίτες ή κλειθρίτες, είναι στερεές κρυσταλλικές δομές που σχηματίζονται...