Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τουρκικό δημοσίευμα: Το Ισραήλ σε μυστικές διαβουλεύσεις με Ελλάδα και Κύπρο υπό τη σκιά της αυξανόμενης ισχύος της Τουρκίας

Τουρκικό δημοσίευμα: Το Ισραήλ σε μυστικές διαβουλεύσεις με Ελλάδα και Κύπρο υπό τη σκιά της αυξανόμενης ισχύος της Τουρκίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ακολουθεί άρθρο της τουρκικής εθνοϊσλαμιστής εφημερίδας Yeni Safak

Υπό τον φόβο της ενισχυμένης στρατιωτικής ισχύος της Τουρκίας, Ισραηλινοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν απόρρητες επαφές υψηλού επιπέδου με την Ελλάδα και την Κύπρο με στόχο τη συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου, σύμφωνα με δημοσίευμα ελληνικού Μέσου Ενημέρωσης.

Όπως αναφέρεται, εκφράζονται ανησυχίες ότι η τουρκική αεροπορική ισχύς θα μπορούσε να περιορίσει τη δράση του Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το Ισραήλ φέρεται να έχει εντατικοποιήσει τους μη ανακοινώσιμους διαλόγους ασφαλείας με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, ωθούμενο από την αυξανόμενη ανησυχία για το επεκτεινόμενο στρατιωτικό και στρατηγικό αποτύπωμα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», αυτές οι εμπιστευτικές συναντήσεις αποσκοπούν στη διαμόρφωση μιας κοινής απάντησης σε αυτό που το Τελ Αβίβ αντιλαμβάνεται ως πρόκληση για την επιχειρησιακή του ελευθερία.

Μυστικές συναντήσεις και περιφερειακή ανησυχία

Το δημοσίευμα υποδεικνύει ότι πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν δύο χωριστές συναντήσεις υψηλού επιπέδου με τη συμμετοχή ανώτατων στρατιωτικών αξιωματούχων του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου — μία στο Τελ Αβίβ και μία σε άγνωστη τοποθεσία εκτός Ισραήλ.

Οι ισραηλινές Αρχές φέρονται να εξέφρασαν έντονη ανησυχία ότι οι συνεχιζόμενες επενδύσεις της Τουρκίας στην αεροπορική ισχύ, τα συστήματα ραντάρ και τις δυνατότητες αεράμυνας θα μπορούσαν να περιορίσουν σημαντικά το «περιθώριο ελιγμών» του Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αξιωματούχοι που επικαλείται το ρεπορτάζ δήλωσαν: «Η Τουρκία ενισχύει την αεροπορική της παρουσία, η επιρροή μας θα μειωθεί», μεταφέροντας ανοιχτά αυτούς τους φόβους στους Έλλαδίτες και Κύπριους ομολόγους τους.

Πέραν της Μεσογείου: Φόβοι για τη Συρία και το Ιράν

Οι συζητήσεις φέρεται να επεκτάθηκαν πέραν των θαλάσσιων ζητημάτων, εξετάζοντας την ευρύτερη ασφάλεια στη Μέση Ανατολή.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η ενισχυμένη παρουσία της Τουρκίας στη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία θα μπορούσε δυνητικά να περιορίσει τις επιχειρησιακές διαδρομές για τις αποστολές της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας που στοχεύουν τοποθεσίες στη Συρία και το Ιράν.

Αυτός ο αντιλαμβανόμενος περιορισμός της στρατιωτικής εμβέλειας έχει «κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου» στο Τελ Αβίβ [Ιερουσαλήμ], προκαλώντας μια στρατηγική στροφή προς την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας με την Αθήνα και τη Λευκωσία ως αντίβαρο.

Εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας ως τακτική απάντηση

Στο πλαίσιο αυτής της αναφερόμενης στρατηγικής μετατόπισης, η έμπρακτη στρατιωτική συνεργασία έχει ήδη αυξηθεί.

Την περασμένη εβδομάδα, ισραηλινές μονάδες πεζικού διεξήγαγαν άσκηση αστικού πολέμου με την 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία του Ελληνικού Στρατού στο Κιλκίς.

Επιπλέον, το Ισραήλ πρόκειται να συμμετάσχει στην ετήσια πολυεθνική αεροπορική άσκηση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας «Ηνίοχος».

Αυτές οι εξελίξεις υπογραμμίζουν μια αναδιάταξη των συμμαχιών ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η διεκδικητική και ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική της Τουρκίας υπό τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να αναδιαμορφώνει τις περιφερειακές δυναμικές, αναγκάζοντας άλλους δρώντες να αναβαθμονομήσουν τις δικές τους στρατηγικές συμμαχίες.

Πηγή: Yeni Safak

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Προκαταρκτική συμφωνία στη Συρία: Οι Κούρδοι με τρεις μεραρχίες και 50.000 μαχητές «ενσωματώνονται» στο συριακό κράτος

Το KCDK-E καλεί το τουρκικό κράτος να αναμετρηθεί με το ιστορικό των σφαγών του

Ο άξονας Πακιστάν-Τουρκίας: Μια νέα και επικίνδυνη ΠΥΡΗΝΙΚΗ απειλή

Ο «Κίμων» γαλανόλευκος – Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα ισχυροποιείται για να προστατεύει, να αποτρέπει, να εγγυάται – Ο «Κίμων» επιστρέφει μετά από 2500 χρόνια στην Ανατ. Μεσόγειο

Η Νίνα Κασιμάτη χαιρετίζει την ένταξη του «Κίμωνα» στο Πολεμικό Ναυτικό

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Υδρίτες Μεθανίου: Στην ελληνική ΑΟΖ τα μεγαλύτερα αποθέματα στην Ευρώπη
​Οι υδρίτες μεθανίου, γνωστοί και ως μεθανυδρίτες ή κλειθρίτες, είναι στερεές κρυσταλλικές δομές που σχηματίζονται...