Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δείτε σε χάρτη τις θρησκείες στον Λίβανο – Μια κατά το ήμισυ χριστιανική χώρα

Δείτε σε χάρτη τις θρησκείες στον Λίβανο – Μια κατά το ήμισυ χριστιανική χώρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι περισσότεροι νομίζουμε ότι ο Λίβανος είναι μια αραβική μουσουλμανική χώρα. Κάνουμε λάθος. Ο Λίβανος είναι κατά το ήμισυ μια χριστιανική χώρα.

Ο πληθυσμός του Λιβάνου, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών για το 2015, είναι 5.851.000 κάτοικοι, εκ των οποίων το 54% είναι μουσουλμάνοι (διαφόρων δογμάτων), το 40,4% χριστιανοί (επίσης πολλών διαφορετικών δογμάτων) και 5,6% Δρούζοι. Επίσημα αναγνωρίζονται 17 διαφορετικά θρησκευτικά δόγματα.

Δείτε στον χάρτη που κατοικούν οι θρησκευτικές κοινότητες του Λιβάνου:

livanos

Με το μωβ χρώμα είναι οι μουσουλμάνοι σιίτες. Με πράσινο χρώμα είναι οι μουσουλμάνοι σουνίτες. Με μπλε χρώμα είναι οι Δρούζοι. Με κόκκινο χρώμα οι Μαρωνίτες. Με σκούρο κίτρινο οι Ουνίτες, δηλαδή Ελληνοορθόδοξοι που αναγνωρίζουν τον Πάπα της Ρώμης. Με ανοιχτό κίτρινο οι Ελληνορθόδοξοι. Με το καφέ χρώμα οι Αρμένιοι μονοφυσίτες και Αρμένιοι ρωμαιοκαθολικοί.

Δρούζοι

Οι Δρούζοι ή Δρούσοι, αποτελούν ιδιαίτερη εθνότητα που αριθμεί περίπου τα 2.000.000 πληθυσμό και κατοικεί σήμερα στη Συρία, τον Λίβανο και στη Γαλιλαία (Ισραήλ).

Ο λαός αυτός είναι αξιοσημείωτος αφενός λόγω της ιδιάζουσας θρησκείας του και της κοινωνικής του οργάνωσης και αφετέρου για την έντονη ανυποταξία του.

Η θρησκεία των Δρούζων είναι μονοθεϊστική. Αποτελεί ένα κράμα Ιουδαϊσμού, Χριστιανισμού, Ισλάμ και αρχαίας ελληνικής φυσιολατρείας.

Γλώσσα της θρησκείας τους είναι η αραβική. Τον δε Θεό τον αποκαλούν «Άκμπαρ» (= Μεγάλος) και τους εαυτούς τους, αποκαλούν Μουσαχιντίν (= μονοθεϊστές).

Θεωρούν ότι ο Άκμπαρ έχει ενσαρκωθεί 70 φορές, δηλαδή ανά μία φορά σε κάθε περίοδο ζωής του κόσμου, η τελευταία των οποίων ήταν τον 14ο αιώνα στην ακμή του Φατιμίδη Χαλίφη της Αιγύπτου Χακίμ-μπι- Άμρι-Ιλλόχ. (= ο Θεία κελεύσει Άρχων).

Πιστεύουν στον Ιησού Χριστό θεωρώντας την εμφάνισή του στη Γη μία από τις 70 προγενέστερες θεϊκές ενσαρκώσεις.

Μαρωνίτες Χριστιανοί

Οι Μαρωνίτες αποτελούν εθνοτικοθρησκευτική κοινότητα που ανήκει στο ανατολικό χριστιανικό δόγμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Πήραν το όνομά τους από τον ερημίτη Ιωάννη Μάρωνα και μετέπειτα Άγιο Μάρωνα (350-410 μ.Χ.), ο οποίος έζησε κοντά στο Όρος Ταύρος που βρίσκεται στην περιοχή της Απάμειας στη Συρία, τότε τμήμα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

O Άγιος Μάρωνας προσέλκυσε ένα μεγάλο πλήθος κάτω από τη δική του πνευματική καθοδήγηση, και οι μαθητές του σχημάτισαν τον πυρήνα της Μαρωνιτικής Εκκλησίας.

Πνευματική κεφαλή της Εκκλησίας αυτής, μετά τον Πάπα, είναι ο Πατριάρχης (ο Λατίνος Πατριάρχης) Αντιοχείας και πάσης Ανατολής.

Η λειτουργία της γίνεται στη συριακή γλώσσα, αν και η δημώδης γλώσσα των Μαρωνιτών είναι η Αραβική. Υπάρχουν ενδείξεις πως για αρκετούς αιώνες ανήκαν στους μονοθελήτες.

Το υψηλότερο ποσοστό Μαρωνιτών σε σχέση με άλλες θρησκείες καταγράφεται στον Λίβανο. Μαρωνιτικές κοινότητες συναντώνται επίσης στη Νότια Ευρώπη, καθώς και στη Νότια και Βόρεια Αμερική, όπου μετανάστευσαν κατά τον 19ο αιώνα, κατόπιν διώξεων.

Μελχίτικη Ελληνική Καθολική Εκκλησία

Αραβόφωνοι χριστιανοί του βυζαντινού (ελληνορθόδοξου) λειτουργικού τύπου. Η κοινότητά τους αριθμεί περίπου 250.000 άτομα, τα οποία ζουν στην Αλεξάνδρεια, στην Ιερουσαλήμ, στην Αντιόχεια, στον Λίβανο και σε περιοχές της αμερικανικής ηπείρου.

Η ονομασία τους σημαίνει “αυτοκρατορικοί” στα συριακά και χρονολογείται στον 5o αι. Τότε, ένα τμήμα της κοινότητας της Αλεξάνδρειας, το οποίο είχε αποδεχτεί τις αποφάσεις της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου στη Χαλκηδόνας (451), υιοθέτησε την αντιμονοφυσιτική διδασκαλία και κατηγορήθηκαν από τους αντιπάλους τους ότι είχαν υποχωρήσει στις θελήσεις του αυτοκράτορα Μαρκιανού.

Ο επικεφαλής των Μελχιτών καλείται πατριάρχης Αντιοχείας και εδρεύει κυρίως στη Δαμασκό της Συρίας.

Την εποχή του σχίσματος του 1054 (επί πατριαρχίας Μιχαήλ Κηρουλάριου), οι Μελχίτες αποσπάστηκαν από τη Ρώμη, στην οποία όμως επέστρεψαν και πάλι τον 17o αι. και από τότε ονομάστηκαν ουνίτες.

Μελχίτες, δηλαδή αυτοκρατορικοί – Ρωμαίοι – Ρωμηοί, καλούνται από πολλούς γενικά οι ορθόδοξοι της Συροπαλαιστίνης.

Σε ποσοστά:

Σιίτες Μουσουλμάνοι 27%

Σουνίτες Μουσουλμάνοι 27%

Μαρωνίτες Χριστιανοί (Ρωμαιοκαθολικοί) 21%

Ελληνορθόδοξοι 8%

Μελχίτες (Ρωμαιοκαθολικοί) 5%

Αρμένιοι Μονοφυσίτες 4%

Προτεστάντες 1%

Άλλα χριστιανικά δόγματα 2%

Δρούζοι 5%

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ισραήλ: Έπληξε 40 στόχους της Χεζμπολάχ στο Λίβανο με αεροσκάφη και πυροβολικό

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα – Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι κάτοικοι

Γερμανία: Οι μουσουλμάνοι μαθητές θεωρούν σημαντικότερο το Κοράνι από τους νόμους του γερμανικού κράτους

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο Παρίσι – Θα συναντηθεί και με τον Μακρόν

Ο ισραηλινός στρατός πολεμά σε τρία μέτωπα τα τζιχάντια και τους «αλλαχκμπαράδες»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr