Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κορωνοϊός στο Άγιον Όρος: Δύσκολη η κατάσταση – Αντιδρούν στο lockdown οι μοναχοί

Κορωνοϊός στο Άγιον Όρος: Δύσκολη η κατάσταση – Αντιδρούν στο lockdown οι μοναχοί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει το Άγιον Όρος μετά τον εντοπισμό 13ων κρουσμάτων κορωνοϊού σε δύο μονές (Αγίου Παύλου και Χιλανδαρίου) και σε σκήτη της Πρόβατας.

Τις τελευταίες ώρες έχουν γίνει περίπου 200 τεστ που βγήκαν αρνητικά.

Την Τετάρτη το βράδυ αποχώρησε το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, από τη χερσόνησο του Άθω, μετά την ολοκλήρωση των τεστ σε σκήτες, κελιά και στην Αθωνιάδα Σχολή.

Το ενδεχόμενο ενός lockdown, είχε πέσει στο τραπέζι ως μέτρο για τον περιορισμό διάδοσης του ιού, σε ένα σύνολο 1.000 μελών της Ιεράς Κοινότητας, ωστόσο, το απέρριψε η Ιερά Κοινότητα της Αθωνικής Πολιτείας, επικαλούμενη το Σύνταγμα, σύμφωνα με το οποίο, το Άγιον Όρος διέπεται από ειδικό καθεστώς που ορίζει το Αυτοδιοίκητο της Αθωνικής Πολιτείας.

Οι περισσότεροι μοναχοί επικαλούνται το αυτοδιοίκητο και θρησκευτικούς λόγους για τη μη επιβολή μέτρων, όπως είναι ακόμα και η χρήση μάσκας.

Μάλιστα μοναχοί ανέφεραν ότι με βάση τα περιοριστικά μέτρα «καθημερινά θα μπορούν να μπαίνουν 400 με 500 άτομα οπότε και πάλι στο μέτωπο του κορωνοϊού είμαστε σε κρίσιμη φάση».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή κάποιοι μαθητές της Αθωνιάδος Σχολής που δεν φορούσαν μάσκα επικαλούνταν στους αρμοδίους του ΕΟΔΥ, τους πνευματικούς τους που δεν το συνιστούσαν.

Κύκλοι της Διοίκησης του Αγίου Όρους εμφανίζονται προβληματισμένοι αναφέροντας ότι:

«Δεν είναι η Χερσόνησος αυτόνομο κράτος όπως το Βατικανό» και «η Δημόσια τάξη με βάση το Σύνταγμα είναι αρμοδιότητα της διοίκησης άρα πρέπει να την εφαρμόζει και μάλιστα για υγειονομικούς λόγους;».

Δέκα άτομα ανά μονή

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εκδόθηκε από την Ιερά Κοινότητα, και στάλθηκε σε όλες τις μονές του Αγίου Όρους, επιτρέπεται η έκδοση μόνο ειδικών διαμονητηρίων με ανώτατο όριο ως 10 άτομα ανά μονή ενώ απαγορεύεται η μετακίνηση των επισκεπτών από μονή σε μονή.

Υπενθυμίζεται ότι οκτώ κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν στη μονή Αγίου Παύλου, ένα στη μονή Χιλανδαρίου, ένα σε σκήτη της Πρόβατας, ενώ δημοσιοποιήθηκαν τρία νέα κρούσματα.

Ένας μοναχός από τη μονή Αγίου Παύλου μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ενώ η μονή έχει τεθεί σε καραντίνα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ταμασού Ησαΐας: «Αμετάκλητος στόχος μας κάθαρση και διαφάνεια στους κόλπους της Εκκλησίας»

«Ρωσικός Κόσμος»: Μία «μεγαλοϊδεατική» χίμαιρα δια χειρός Ντούγκιν

4ο Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικής Διπλωματίας – Οικ. Πατριάρχης: «Η Εκκλησία οφείλει να συμβάλει στην κατανόηση της προόδου»

Συνελήφθη ιερέας στην Κρήτη – Έγραψε ότι θα πρέπει να πυροβολούνται αδέσποτα σκυλιά και φιλόζωοι

«Ιερή» απάτη στη Θεσσαλονίκη: Ρασοφόροι απέσπασαν 1,3 εκατ. ευρώ από πιστούς

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr