Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι αναφέρει η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη θρησκευτική ελευθερία στην Ελλάδα

Τι αναφέρει η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη θρησκευτική ελευθερία στην Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ανάλυση της θρησκευτικής δημογραφίας και παρουσίαση των τελευταίων εξελίξεων που σχετίζονται με τις θρησκευτικές ελευθερίες είναι ορισμένες από τις αναφορές που συμπεριλαμβάνονται σχετικά με την Ελλάδα στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο για το έτος 2020. Το κεφάλαιο που αφορά τη χώρα μας περιλαμβάνει 17 σελίδες.

Στην έκθεση επαναλαμβάνεται ότι η ανεξιθρησκία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη στην Ελλάδα με «επικρατούσα θρησκεία» την Ορθοδοξία και περιγράφονται ζητήματα ελευθερίας θρησκευτικής έκφρασης των επιμέρους θρησκευτικών κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Η ετήσια έκθεση για τις θρησκευτικές ελευθερίες απευθύνεται προς το Κογκρέσο και περιγράφει την κατάσταση της θρησκευτικής ελευθερίας σε όλο τον κόσμο, περιέχοντας ξεχωριστό κεφάλαιο για κάθε χώρα.

Η έκθεση αναφέρεται σε κυβερνητικές πολιτικές που παραβιάζουν θρησκευτικές πεποιθήσεις και πρακτικές ομάδων, θρησκευτικών δογμάτων και ατόμων, καθώς και στις πολιτικές των ΗΠΑ για την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας σε όλο τον κόσμο.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ υποβάλλει τις εκθέσεις σύμφωνα με τον Νόμο περί της Διεθνούς Θρησκευτικής Ελευθερίας του 1998.

Όσον αφορά την Ελλάδα, η έκθεση αναφέρεται στην απόφαση Δικαστηρίου με την οποία 18 στελέχη της Χρυσής Αυγής καταδικάστηκαν για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Επιπλέον, παρουσιάζονται ορισμένες καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για διάφορα θρησκευτικά ζητήματα που παραβιάζουν την θρησκευτική ελευθερία των προσφευγόντων και στη συνέχεια θέματα που σχετίζονται με την αδειοδότηση χώρων λατρείας για Μουσουλμάνους, Μάρτυρες του Ιεχωβά και Κόπτες Χριστιανούς, ενώ γίνεται αναφορά και στα εγκαίνια του πρώτου τεμένους στην Αθήνα.

Στην έκθεση παρουσιάζεται και η θετική στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην εβραϊκή κοινότητα.

Μάλιστα επισημαίνεται η συμμετοχή, για πρώτη φορά, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκδηλώσεις μνήμης στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς για την 75η επέτειο της απελευθέρωσης των κρατουμένων του.

Ένα άλλο θετικό σημείο σχετίζεται με τη βοήθεια που παρέχει η ελληνική κυβέρνηση στην εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης για την ανάκτηση των αρχείων που είχαν αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Επιπλέον, γίνεται αναφορά στις προσπάθειες ολοκλήρωσης της κατασκευής του Μνημείου του Ολοκαυτώματος στην Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι υπάρχουν αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συνδέουν τους Εβραίους με θεωρίες συνομωσίας, καθώς και σε αντισημιτικές επιγραφές που έχουν εντοπιστεί σε συναγωγές και εβραϊκά κοιμητήρια σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Η έκθεση αναφέρεται και στους βανδαλισμούς, οι οποίοι έχουν σημειωθεί σε χριστιανικούς, εβραϊκούς και μουσουλμανικούς χώρους λατρείας.

Τέλος, η έκθεση αναφέρεται στις δραστηριότητες των Αμερικανών αξιωματούχων στην Ελλάδα για την ενίσχυση της προστασίας της θρησκευτικής ελευθερίας των διαφόρων θρησκευτικών κοινοτήτων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι μουσουλμάνοι μετανάστες.

Όπως σημειώνεται, υπάρχει ανάγκη ίδρυσης χώρων λατρείας για αυτές τις θρησκευτικές ομάδες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Άντονι Μπλίνκεν για 25η Μαρτίου: «Ως γενέτειρα της δημοκρατίας, η Ελλάδα λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης για τις αρχές που αγαπάμε»

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Δεν θα κατηγορήσουμε τον Ησαΐα για κάτι που ο ίδιος αποκάλυψε

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr