ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Στις 11 Απριλίου 2025, η Πόλα Γουάιτ, στενή συνεργάτιδα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και σύμβουλος θρησκευτικών θεμάτων, προκάλεσε παγκόσμια αναταραχή κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον.
Η Γουάιτ δήλωσε ότι οι χριστιανοί είναι «υποχρεωμένοι» να επισκεφθούν το Ισραήλ για να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στον παράδεισο, μια δήλωση που πυροδότησε έντονες αντιδράσεις, ιδιαίτερα λόγω των τεκμηριωμένων διώξεων των χριστιανών στα ελεγχόμενα από το Ισραήλ παλαιστινιακά εδάφη και της κραυγαλέας μεσαιωνικής δεισιδαιμονίας.
Οι δηλώσεις της Πόλα Γουάιτ και η απάντηση του Νετανιάχου
Κατά τη συνομιλία της με τον Νετανιάχου, η Πόλα Γουάιτ ισχυρίστηκε ότι η επίσκεψη στο Ισραήλ αποτελεί προϋπόθεση για την είσοδο των χριστιανών στον παράδεισο, παρουσιάζοντάς το ως πνευματική υποχρέωση.
Τέτοιες θρησκόληπτες εξαλλοσύνες διδάσκουν οι «ευαγγελικοί» στις ΗΠΑ.

Η ίδια υιοθέτησε τη ρητορική του Νετανιάχου, απορρίπτοντας τις αναφορές για διώξεις χριστιανών στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη ως «ψευδές αφήγημα», που πιθανώς χρηματοδοτείται από χώρες όπως το Κατάρ ή το Ιράν.
Η Γουάιτ δήλωσε:
«Υπάρχει ένα αφήγημα που προωθείται ότι το Ισραήλ είναι αντιχριστιανικό.
»Αυτό απλώς δεν είναι αλήθεια», υπονοώντας ότι αυτές οι κατηγορίες αποσκοπούν στη διάσπαση των θρησκευτικών κοινοτήτων.

Ο Νετανιάχου υποστήριξε τη θέση της Γουάιτ, χαρακτηρίζοντας τις καταγγελίες για διώξεις ως «ψευδείς ειδήσεις».
Υποστήριξε ότι το Ισραήλ εγγυάται τη θρησκευτική ελευθερία για όλους, απορρίπτοντας τα στοιχεία για συστηματικές διακρίσεις ή βία κατά των χριστιανών στην Ιερουσαλήμ και τα παλαιστινιακά εδάφη.
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων, με επικριτές να επισημαίνουν την έντονη αντίθεση μεταξύ των ισχυρισμών της Γουάιτ και του Νετανιάχου και της πραγματικότητας που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι χριστιανοί, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κλιμακούμενες περιορισμούς και βία.
Πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα το «X», ενίσχυσαν την αντιπαράθεση, με χρήστες να εκφράζουν οργή για τις δηλώσεις της Γουάιτ ενόψει των τεκμηριωμένων επιθέσεων κατά των χριστιανών.
Τεκμηριωμένες διώξεις χριστιανών στα παλαιστινιακά Εδάφη
Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της Γουάιτ και του Νετανιάχου, εκτεταμένα στοιχεία από το 2023 έως το 2025 τεκμηριώνουν τη δίωξη των χριστιανών στα ελεγχόμενα από το Ισραήλ παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Όχθης, της Λωρίδας της Γάζας και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.
Ο χριστιανικός πληθυσμός στην περιοχή έχει συρρικνωθεί σε λιγότερο από 1% του συνολικού πληθυσμού, από πάνω από 11% πριν από τη Νάκμπα του 1948.
Πάνω από το 90% των Παλαιστινίων χριστιανών έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους από το 1948, επικαλούμενοι διακρίσεις, κατασχέσεις γης και περιορισμένη πρόσβαση σε ιερούς τόπους.
Βασικά περιστατικά βίας και βεβήλωσης
19 Οκτωβρίου 2023: Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε την ιστορική εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα, σκοτώνοντας 37 Παλαιστίνιους, εκ των οποίων 16 χριστιανοί.
Η επίθεση προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή και ανέδειξε την ευαλωτότητα των χριστιανικών κοινοτήτων σε εμπόλεμες ζώνες.
16 Δεκεμβρίου 2023: Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές σκότωσαν δύο εκτοπισμένες χριστιανές γυναίκες στον περίβολο της Εκκλησίας της Αγίας Οικογένειας στη Γάζα, ενώ κατευθύνονταν στην τουαλέτα.
Το περιστατικό υπογράμμισε τη μη επιλεκτική φύση της βίας στην περιοχή.
Συνεχιζόμενη Παρενόχληση: Ο Γιούσεφ Ντάχερ, συντονιστής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών στην Ιερουσαλήμ, ανέφερε το 2023 ότι οι χριστιανοί αντιμετωπίζουν τακτική παρενόχληση, όπως φτυσίματα σε κληρικούς και προσκυνητές κατά μήκος της Via Dolorosa, σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση.
Ο Ντάχερ σημείωσε: «Νιώθουμε διωκόμενοι -ως χριστιανοί και ως θρησκεία- σε αυτή τη χώρα».
Παρά τις πολυάριθμες καταγγελίες που συνοδεύονται από οπτικό υλικό, η ισραηλινή Αστυνομία φαίνεται να τις αγνοεί.
Επιθέσεις σε Θρησκευτικούς Χώρους: Το 2023 καταγράφηκαν 12 έως 13 επιθέσεις σε χριστιανικούς θρησκευτικούς χώρους, μια απότομη αύξηση από μόλις δύο το προηγούμενο έτος.
Αυτές περιλάμβαναν βανδαλισμούς, εμπρησμούς και βεβηλώσεις εκκλησιών, συχνά χωρίς καμία λογοδοσία για τους δράστες.
Περιορισμοί στη θρησκευτική ελευθερία
Η ισραηλινή κατοχή έχει επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στην πρόσβαση των Παλαιστινίων χριστιανών σε ιερούς τόπους, ιδιαίτερα κατά τις μεγάλες θρησκευτικές εορτές:
Κυριακή των Βαΐων 2025: Στις 13 Απριλίου 2025, χιλιάδες Παλαιστίνιοι χριστιανοί από τη Δυτική Όχθη δεν μπόρεσαν να εισέλθουν στην Ιερουσαλήμ για τις εορταστικές εκδηλώσεις της Κυριακής των Βαΐων.
Εκδόθηκαν μόνο 6.000 άδειες για έναν χριστιανικό πληθυσμό που υπερβαίνει τις 50.000, με τις άδειες να ισχύουν για μία μόνο εβδομάδα και να απαγορεύουν τη διανυκτέρευση.
Όσοι έφτασαν στην Ιερουσαλήμ αντιμετώπισαν στρατιωτικά σημεία ελέγχου, αστυνομική βία και παρενόχληση.
Τελετή του Αγίου Φωτός 2024: Κατά τις ορθόδοξες πασχαλινές εορτές του 2024, Παλαιστίνιοι χριστιανοί και ξένοι προσκυνητές δέχθηκαν βίαιη επίθεση από την ισραηλινή Αστυνομία ενώ προσπαθούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στον Ναό της Αναστάσεως για την τελετή του Αγίου Φωτός.
Στρατιωτικά οδοφράγματα και εμπόδια εμπόδισαν χιλιάδες να συμμετάσχουν.
Ισραηλινό Τείχος Διαχωρισμού: Από την ανέγερσή του το 2000, το ισραηλινό τείχος διαχωρισμού έχει αποκόψει τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη από την Ιερουσαλήμ και τη Βηθλεέμ, βασικούς τόπους προσκυνήματος για τους χριστιανούς.
Αυτό έχει εντείνει την απομόνωση των χριστιανικών κοινοτήτων και έχει περιορίσει τις θρησκευτικές τους πρακτικές.
Επίσημη Ρητορική και Ατιμωρησία
Η αύξηση των αντιχριστιανικών περιστατικών έχει συνδεθεί με τη φλεγμονώδη ρητορική ορισμένων Ισραηλινών αξιωματούχων.
Το 2023, ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, περιέγραψε το φτύσιμο στους χριστιανούς ως «παλιά εβραϊκή παράδοση», νομιμοποιώντας περαιτέρω την εχθρότητα.
Ο Ντάχερ τόνισε ότι τέτοια ρητορική τροφοδοτεί «πραγματικό μίσος προς τον χριστιανισμό», με τους δράστες σπάνια να αντιμετωπίζουν συνέπειες.
Οι δηλώσεις της Γουάιτ και η συνεχιζόμενη δίωξη των Παλαιστινίων χριστιανών έχουν προκαλέσει έντονη κριτική:
Παγκόσμιοι Χριστιανοί Ηγέτες: Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και άλλοι χριστιανικοί οργανισμοί καταδίκασαν τις δηλώσεις της Γουάιτ ως «θεολογικά αβάσιμες» και ανάλγητες απέναντι στην κατάσταση των Παλαιστινίων χριστιανών.
Ζήτησαν λογοδοσία για τις επιθέσεις σε χριστιανικούς χώρους και κοινότητες.
Οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Οργανισμοί όπως η Διεθνής Αμνηστία έχουν τεκμηριώσει τις παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας από το Ισραήλ, καλώντας για διεθνή παρέμβαση για την προστασία των Παλαιστινίων χριστιανών.






























































ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW




































