Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Αίγυπτος κλείνει τη Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά: Δήμευση περιουσίας, έξωση μοναχών και παγκόσμια οργή

Η Αίγυπτος κλείνει τη Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά: Δήμευση περιουσίας, έξωση μοναχών και παγκόσμια οργή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε μια πρωτοφανή απόφαση που έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, η Αίγυπτος προχωρά στο κλείσιμο της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, του αρχαιότερου εν λειτουργία χριστιανικού μοναστηριού παγκοσμίως, με ιστορία που εκτείνεται σε 15 αιώνες.

Η δικαστική απόφαση, που εκδόθηκε την Τετάρτη 28 Μαΐου 2025, προβλέπει τη δήμευση της περιουσίας της Μονής, την έξωση των μοναχών και τη μετατροπή του ιερού χώρου σε μουσείο, παραβιάζοντας, σύμφωνα με πολλούς, θεμελιώδεις θρησκευτικές ελευθερίες σε καιρό ειρήνης.

Η Μονή, ιδρυθείσα από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό τον 6ο αιώνα, αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο πνευματικότητας και πολιτιστικής κληρονομιάς, φιλοξενώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή χειρογράφων και κωδίκων της πρωτοχριστιανικής περιόδου μετά το Βατικανό.

Παρά τις ιστορικές δοκιμασίες, παρέμεινε ζωντανή, διατηρώντας τον ιερό της χαρακτήρα.

Ωστόσο, η πρόσφατη απόφαση του αιγυπτιακού δικαστηρίου βάζει τέλος σε αυτή τη μακραίωνη πορεία, προκαλώντας σοκ στην ορθόδοξη κοινότητα και όχι μόνο.

Ιστορική «άλωση» και διεθνής αντίδραση

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, σε μια έντονη δήλωση, χαρακτήρισε την απόφαση «σκανδαλώδη» και «καταπάτηση ανθρωπίνων και θρησκευτικών ελευθεριών», συγκρίνοντάς την με ιστορική «άλωση» για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία.

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι σήμερα βιώνουμε μια τέτοια καταστροφή. Αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε», τόνισε, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση και τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσουν άμεσα.

Εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την Αδελφότητα της Μονής και τον Αρχιεπίσκοπο Σινά, Φαράν και Ραϊθώ, κ. Δαμιανό, ζητώντας την προστασία του ιερού χαρακτήρα του μοναστηριού.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, από την πλευρά του, χαρακτήρισε την απόφαση «απίστευτη» και «οδυνηρή», καλώντας για παγκόσμια κινητοποίηση.

«Είναι πρωτοφανής η διεθνής περιθωριοποίηση της Ελλάδας. Απαιτείται εδώ και τώρα δράση με όλο το διπλωματικό κεφάλαιο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας», δήλωσε.

Αιφνιδιασμός και διπλωματικές εντάσεις

Η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με τις πρόσφατες δεσμεύσεις του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την επίσημη επίσκεψη του πρώτου στην Αθήνα στις αρχές Μαΐου 2025.

Τότε, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να σταματήσουν οι δικαστικές πιέσεις κατά της Μονής, με τον Σίσι να διαβεβαιώνει για τη διατήρηση του ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της.

Η αθέτηση αυτής της συμφωνίας έχει προκαλέσει αιφνιδιασμό στην ελληνική κυβέρνηση και έντονα ερωτηματικά για τις πραγματικές προθέσεις των αιγυπτιακών Αρχών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης επικοινώνησε άμεσα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο απόκλισης από τις συμφωνίες.

Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Λάνα Ζωχιού, δήλωσε ότι η Ελλάδα αναμένει την επίσημη απόφαση του δικαστηρίου για να αξιολογήσει τα επόμενα βήματα, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση για διαφύλαξη του ιερού χαρακτήρα της Μονής.

Οι μοναχοί ετοιμάζουν παγκόσμια κινητοποίηση

Οι μοναχοί της Μονής, θεωρώντας την απόφαση κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων τους, προετοιμάζουν παγκόσμια εκστρατεία ενημέρωσης, απευθυνόμενοι σε χριστιανικές Εκκλησίες και άλλες μονοθεϊστικές θρησκείες.

Σύμφωνα με το orthodoxia.info, η Μονή αντιμετωπίζει «τη χειρότερη δοκιμασία στην ιστορία της», με τους μοναχούς να εκφράζουν φόβους για τα επόμενα βήματα του αιγυπτιακού κράτους.

Αμφιλεγόμενες δηλώσεις Αιγυπτίων αξιωματούχων

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι, όπως ο αρχαιολόγος Δρ. Αμπντέλ Ραχίμ Ριχάν, υποστηρίζουν ότι η απόφαση εξυπηρετεί την παγκόσμια κληρονομιά και τους μοναχούς, καθώς «κατοχυρώνει το δικαίωμά τους να επωφελούνται από το μοναστήρι».

Ωστόσο, οι μοναχοί απορρίπτουν αυτές τις δηλώσεις ως ψευδείς, επισημαίνοντας ότι η δήμευση και η έξωση υπονομεύουν την ίδια την ύπαρξη της Μονής.

Ιστορική σημασία και πολιτιστική απώλεια

Η Μονή Αγίας Αικατερίνης, γνωστή για τη μοναδική της βιβλιοθήκη και την ιστορική «Αχτναμέ» του Μωάμεθ, που εγγυάται τα δικαιώματα των χριστιανών, αποτελεί παγκόσμιο μνημείο.

Η απόφαση να μετατραπεί σε τουριστικό αξιοθέατο, παρόμοιο με τις Πυραμίδες, έχει προκαλέσει ανησυχίες για την απώλεια της πνευματικής και πολιτιστικής της ταυτότητας.

Η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, αναμένεται να κλιμακώσει τις διπλωματικές πιέσεις για την ανατροπή της απόφασης.

Οι μοναχοί, από την πλευρά τους, καλούν τη διεθνή κοινότητα να υπερασπιστεί το δικαίωμα της Μονής να συνεχίσει τη λειτουργία της.

Η υπόθεση παραμένει ανοιχτή, με το μέλλον του ιστορικού μοναστηριού να κρίνεται από τις εξελίξεις των επόμενων ημερών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο συγκλονιστικός λόγος του Πατριάρχη Αντιόχειας στην κηδεία των Ελληνορθόδοξων θυμάτων – «Αυτό που συνέβη είναι σφαγή. Το επαναλαμβάνω, είναι σφαγή»

Πατριάρχης Αντιόχειας Ιωάννης Ι΄: «Μια μαζική σφαγή με όλη τη σημασία της λέξης»

Ο Φαραντούρης ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να στείλει στελέχη των ελληνικών Σωμάτων Ασφαλείας στη Δαμασκό – Κατεπείγουσα ερώτηση στην Κάλας για τη σφαγή στην εκκλησία

Η τζιχαντιστική οργάνωση Σαράγια Ανσάρ αλ-Σούννα ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στην Ελληνορθόδοξη εκκλησία στη Δαμασκό

ΥΠΕΞ: Συστάσεις στους Έλληνες πολίτες για τη Μέση Ανατολή

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr