Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ελλάδα υστερεί στην καινοτομία – Στην 21η θέση μεταξύ των 28 της ΕΕ

Η Ελλάδα υστερεί στην καινοτομία – Στην 21η θέση μεταξύ των 28 της ΕΕ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκή Επιτροπή,

Η Ελλάδα υστερεί στην καινοτομία και το 2014, σύμφωνα με την αξιολόγηση του Innovation Union Scoreboard 2015, που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι επιδόσεις της, την κατατάσσουν στην κατηγορία των “μέτρια καινοτόμων κρατών” της Ε.Ε. (moderate innovators), και το 2014 βρέθηκε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ η θέση της στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα καινοτομίας επιδεινώθηκε.

Οι εθνικές επιδόσεις σε θέματα καινοτομίας έφεραν την Ελλάδα, μόλις, στην 21η θέση μεταξύ 28 κρατών της Ε.Ε. για το 2014, σύμφωνα με την αξιολόγηση του Innovation Union Scoreboard 2015, που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μάλιστα, ο συνολικός δείκτης της καινοτομίας στη χώρα μας, σύμφωνα με την αξιολόγηση του Innovation Union Scoreboard, μειώθηκε, με όλους τους επιμέρους δείκτες, πλην ενός, να βρίσκονται κάτω από το μέσο Κοινοτικό όρο.

Στην 21η θέση μεταξύ των 28 χωρών της Ε.Ε. φέρνουν την Ελλάδα οι επιδόσεις της στην καινοτομία – Επιβράδυνε το ρυθμό της η χώρα και το 2014Στον αντίποδα, πιο καινοτόμα χώρα της Ε.Ε. αναδεικνύεται η Σουηδία, με τις επιδόσεις της Δανίας να τη φέρνουν στη δεύτερη θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης, με τη Φινλανδία να ακολουθεί και τη Γερμανία να έπεται.

Συνολικά το γενικό επίπεδο καινοτομίας στην Ε.Ε. το 2014 παρέμεινε σταθερό. Ωστόσο, η κρίση επηρέασε αρνητικά την καινοτόμο δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα: ο αριθμός καινοτόμων επιχειρήσεων μειώθηκε, όπως και οι επενδύσεις επιχειρηματικού κεφαλαίου, οι καινοτομίες στις ΜμΕ, οι αιτήσεις για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, οι εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και οι πωλήσεις καινοτόμων προϊόντων.

Παρ’ ότι έχουν σημειωθεί ορισμένες βελτιώσεις, όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, τις επιχειρηματικές επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη και την ποιότητα της επιστήμης, αυτές δεν επαρκούν για καλύτερες επιδόσεις στον τομέα της καινοτομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Innovation Union Scoreboard 2015, το 2014 συνολικά 15 κράτη – μέλη της Ε.Ε. βελτίωσαν τις επιδόσεις τους σε θέματα καινοτομίας, ενώ, στον αντίποδα, 13 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα επιβράδυναν τους ρυθμούς τους (με την Ελλάδα, μάλιστα, να έχει μια από τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ αυτών).

Ανάμεσα στις 13 χώρες της Ε.Ε., που “είδαν” το 2014 τις επιδόσεις τους σε θέματα καινοτομίας να επιδεινώνονται, περιλαμβάνονται, εκτός από την Ελλάδα, η Ρουμανία, η Κύπρος, η Εσθονία και η Ισπανία. Στον αντίποδα, ανάμεσα στα 15 κράτη – μέλη, που βελτίωσαν τους ρυθμούς τους, τη μεγαλύτερη άνοδο κατάφεραν η Μάλτα, η Λετονία και η Βουλγαρία.

Όπως αναφέρει το Innovation Union Scoreboard 2015, η Ελλάδα, διαχρονικά, κάνει βήματα σύγκλισης με την Ευρώπη, ωστόσο, αυτά δεν είναι αρκετά, για να την αποσπάσουν από την κατηγορία των μέτρια καινοτόμων χωρών (moderate innovators).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Στο Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για καθυστερήσεις πληρωμών από τα νοσοκομεία – Πλήρης διάλυση

«Πέσιμο» στην Ούρσουλα στις Βρυξέλλες – Της φώναζαν: «Είσαι εγκληματίας, έπρεπε να βρίσκεσαι στη Χάγη»

FOCUS: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για «ανεπαρκή» μέτρα για τις φυσικές καταστροφές

Φον ντερ Λάιεν: Στο Κάιρο στις 17 Μαρτίου μαζί με Μητσοτάκη, Μελόνι και Ντε Κροο

Εκπρόσωπος Κομισιόν: Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικά για να αποποιηθεί τις ευθύνες του

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr