Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΗΠΑ: 38 Γενικοί Εισαγγελείς από αντίστοιχες Πολιτείες «καταδιώκουν» τη Google

ΗΠΑ: 38 Γενικοί Εισαγγελείς από αντίστοιχες Πολιτείες «καταδιώκουν» τη Google
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι γενικοί εισαγγελείς 38 Πολιτειών των ΗΠΑ και αμερικανικών εδαφών υπέβαλαν την Πέμπτη αγωγή εναντίον της Google για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας κατηγορώντας την δημοφιλή μηχανή αναζήτησης για πρακτικές που αλλοιώνουν τον ανταγωνισμό στη διαχείριση των διαφημίσεων.

«Οι Πολιτείες ισχυρίζονται ότι η Google διατηρεί παράνομα την μονοπωλιακή της δύναμη στις μηχανές αναζήτησης και σε συναφείς διαφημιστικές αγορές μέσω μιας σειράς συμβάσεων και αντιανταγωνιστικής συμπεριφοράς», ανέφερε η ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα του Κολοράντο, που ηγείται της προσφυγής.

Οι κατηγορίες στην ομαδική αυτή αγωγή προχωρούν ένα βήμα παραπάνω από εκείνες του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, που τον Οκτώβριο ξεκίνησε επίσης δικαστικό αγώνα κατά της Google, κατηγορώντας την ότι έχει δημιουργήσει ένα «παράνομο μονοπώλιο» στην αναζήτηση στο διαδίκτυο και στη διαφήμιση.

Οι ενάγουσες Πολιτείες και εδάφη ζητούν την ενοποίηση της αγωγής τους με εκείνη του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, σύμφωνα με την γενική εισαγγελία του Κολοράντο.

Σύμφωνα με την προσφυγή της Πέμπτης, που υπέβαλαν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι γενικοί εισαγγελείς, η Google «εντείνει τις προσπάθειές της» για να διατηρήσει το μονοπώλιό της.

Όπως αναφέρεται, η εταιρεία όχι μόνο έχει υπογράψει αποκλειστικά συμβόλαια για να εμποδίσει πιθανούς ανταγωνιστές να αναπτύξουν τη δική τους μηχανή αναζήτησης, αλλά χρησιμοποιεί τις ίδιες πρακτικές για νέες μηχανές αναζήτησης που χρησιμοποιούν οι καταναλωτές, για παράδειγμα μέσω έξυπνων ηχείων, τηλεοράσεων ή αυτοκινήτων.

Η Google χρησιμοποιεί επίσης τη διαφημιστική μηχανή αναζήτησης Search Advertising 360 για να εδραιώσει την κυριαρχία της στον κλάδο, εμποδίζοντας άλλες ανταγωνιστικές μηχανές αναζήτησης να επικοινωνούν με τις δικές τους.

Όπως αναφέρει η προσφυγή, η εταιρεία εμποδίζει τους καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που παρέχονται από άλλους παρόχους σχετικά με ορισμένους επικερδείς επιχειρηματικούς κλάδους, όπως ταξίδια, ανακαινίσεις σπιτιών και ψυχαγωγία.

Για τους γενικούς εισαγγελείς, ο γίγαντας του διαδικτύου ενισχύει τη δεσπόζουσα θέση του χάρη σε όλα τα δεδομένα που έχει ήδη συλλέξει από χρήστες που δεν έχουν άλλη επιλογή.

Ζητούν από τα δικαστήρια να αποκαταστήσουν μια ανταγωνιστική αγορά και να αντιστρέψουν οποιοδήποτε πλεονέκτημα που μπορεί να έχει αποκτήσει η Google μέσω των αντιανταγωνιστικών πρακτικών της, μεταξύ άλλων να αναγκαστεί η εταιρεία να εκχωρήσει συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία.

Η προσφυγή κατατέθηκε την επόμενη ημέρα από μια άλλη που υπέβαλαν 10 Πολιτείες, με επικεφαλής το Τέξας, στην οποία η Google κατηγορείται για πρακτικές που αλλοιώνουν τον ανταγωνισμό στη διαχείριση των διαφημίσεων.

Η προσφυγή αφορά την «αντιανταγωνιστική συμπεριφορά» του ομίλου, τις «πρακτικές αποκλεισμού» και τις «παραπλανητικές δηλώσεις», διευκρίνισε την Τετάρτη ο γενικός εισαγγελέας του Τέξας Κεν Πάξτον, σε ένα βίντεο που ανάρτησε στο Twitter.

Η ανάρτηση φέρει τον τίτλο: «Αυτός ο Γολιάθ του Ιντερνετ χρησιμοποίησε την ισχύ του για να χειραγωγήσει την αγορά, να καταστρέψει τον ανταγωνισμό και να βλάψει εσάς, τους καταναλωτές».

Για τον γενικό εισαγγελέα της Νεμπράσκα, Νταγκ Πέτερσον, η ταυτόχρονη επίθεση των Αρχών ενάντια στην Google είναι «πραγματικά ιστορική» και αντιπροσωπεύει τον μεγαλύτερο συνασπισμό σε μια αντιμονοπωλιακή υπόθεση μετά από εκείνον που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990 εναντίον της Microsoft.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΗΠΑ: Πιθανότατα δεν θα υπάρξει συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Πούτιν από τον Μπάιντεν

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη εδώ και έναν μήνα

Κάμαλα Χάρις: Κανείς δεν πρέπει να φυλακίζεται επειδή κάπνισε μαριχουάνα

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχετικά με δημοσιεύματα για την Κύρωση των Μνημονίων με ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr