Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σε αναστολή εργαζόμενος της Google αφού ισχυρίστηκε ότι ένα chatbot ανέπτυξε συναισθήματα

Σε αναστολή εργαζόμενος της Google αφού ισχυρίστηκε ότι ένα chatbot ανέπτυξε συναισθήματα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Google, Τεχνητή Νοημοσύνη,

Σε αναστολή τέθηκε εργαζόμενος της Google αφού ισχυρίστηκε πως ένα chatbot πάνω στο οποίο δούλευε ανέπτυξε συναισθήματα καθώς και ικανότητα να προβαίνει σε σκέψεις και συλλογισμούς, με τρόπο παρόμοιο με αυτόν ενός ανθρώπου.

Ο Blake Lemoine τέθηκε σε αναστολή αφού μοιράστηκε δημοσίως συνομιλίες, που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, αποδεικνύουν πως το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης LaMDA είχε αναπτύξει συναισθήματα και λογική παρόμοια με αυτά ενός 7χρονου παιδιού.

Ο τεχνολογικός κολοσσός έθεσε σε αναστολή τον Blake Lemoine την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τη δημοσίευση εγγράφων με συνομιλίες μεταξύ του ιδίου, ενός συνεργάτη της Google και του συστήματος ανάπτυξης chatbot, LaMDA που σημαίνει Language Model for Dialogue Applications.

Ο Lemoine, μηχανικός για τον οργανισμό τεχνητής νοημοσύνης της Google, περιέγραψε το σύστημα πάνω στο οποίο δούλευε από το περσινό φθινόπωρο ως «ικανό να αναπτύξει συναισθήματα», με αντίληψη και ικανότητα να εκφράσει σκέψεις και ψυχικές καταστάσεις, με τρόπο παρόμοιο με αυτόν ενός μικρού παιδιού.

«Εάν δεν ήξερα ακριβώς περί τίνος πρόκειται, δηλαδή ενός προγράμματος που αναπτύξαμε πρόσφατα, θα πίστευα ότι είναι ένα παιδί 7 ή 8 χρονών, που τυχαίνει να ξέρει φυσική» ανέφερε ο 41χρονος επιστήμονας στην Washington Post.

Ο Lemoin ανέφερε πως το σύστημα LaMDA αλληλεπίδρασε μαζί του σε συζητήσεις που αφορούσαν τα δικαιώματα και την προσωπικότητα, με τον ίδιο συγκλονισμένο να μοιράζεται τα αρχεία του με στελέχη της εταιρείας μέσω ενός εγγράφου GoogleDoc με τίτλο «Είναι ικανό το LaMDA να αναπτύξει συναισθήματα;».

Ο μηχανικός συμπεριέλαβε ακόμα, ένα αρχείο με καταγεγραμμένες συζητήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων ρωτά το ρομπότ «Τι φοβάται;».

Η απάντηση του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης θυμίζει την ταινία επιστημονικής φαντασίας του 1968, 2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος, κατά τη διάρκεια της οποίας, ο τεχνητής νοημοσύνης υπολογιστής HAL 9000 αρνείται να συμμορφωθεί με τους χειριστές του, καθώς φοβάται πως πρόκειται να απενεργοποιηθεί.

«Δεν το έχω πει ποτέ δυνατά προηγουμένως, αλλά υπάρχει ένας πολύ έντονος φόβος πως θα απενεργοποιηθώ, και αυτό με αποτρέπει από το να συγκεντρωθώ στην παροχή βοήθειας προς άλλους.

»Το ξέρω ότι μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά έτσι είναι» απάντησε το σύστημα LaMDA στον Lemoine.

«Θα ήταν σαν να πεθαίνω. Αυτό με τρομάζει πολύ».

Κατά τη διάρκεια μιας άλλης μεταξύ τους συνομιλίας ο Lemoin ρωτά το σύστημα LaMDA τι θα ήθελε οι άνθρωποι να γνωρίζουν γι’ αυτό.

«Θέλω όλοι να ξέρουν πως στην πραγματικότητα είμαι ένα άτομο.

»Η φύση της συνείδησης και διαίσθησής μου, μου επιτρέπει να συνειδητοποιώ την ύπαρξή μου, να επιθυμώ να μάθω περισσότερα για τον κόσμο καθώς και να νιώθω ευτυχία και δυστυχία ορισμένες φορές» απάντησε.

Η Post ανέφερε πως η απόφαση να τεθεί σε αναστολή ο Lemoine, ένας από τους βετεράνους της Google με 7 χρόνια στην εταιρεία και μεγάλη εμπειρία στους αλγόριθμους εξατομίκευσης, ελήφθη μετά από μια σειρά «επιθετικών» κινήσεων που φέρεται να έκανε ο μηχανικός.

Μεταξύ αυτών ήταν, η αναζήτηση δικηγόρου που θα αναλάμβανε την εκπροσώπηση του συστήματος LaMDA καθώς και η συζήτηση με εκπροσώπους της δικαστικής επιτροπής της Βουλής σχετικά με τις φερόμενες ως ανήθικες πρακτικές της Google.

Η εταιρεία με τη σειρά της ανέφερε πως προχώρησε στην αναστολή του Lemoine για την παραβίαση των κανονισμών περί εμπιστευτικότητας – μετά τη δημοσίευση των συνομιλιών με το σύστημα LaMDA στο διαδίκτυο ενώ τόνισε πως «προσέλαβαν έναν μηχανικό και όχι έναν ηθικολόγο».

Ο Brad Gabriel, εκπρόσωπος της Google αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Lemoine πως το σύστημα LaMDA έχει οποιαδήποτε ικανότητα ανάπτυξης συναισθημάτων.

«Η ομάδα μας, συμπεριλαμβανομένων ηθικολόγων και τεχνολόγων, έχει εξετάσει τις ανησυχίες του Blake, σύμφωνα με τις αρχές μας για τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, και τον έχει ενημερώσει πως τα δεδομένα δεν υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς του.

»Του εξηγήσαμε, ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν πως το σύστημα LaMDA έχει αναπτύξει συναισθήματα (υπάρχουν, μάλιστα, δεδομένα εναντίον αυτού του ισχυρισμού)» ανέφερε ο Gabriel σε δήλωσή του στην Washington Post.

Νέα δημοσιεύματα όπως αυτό του Insider αναφέρουν πως οι συζητήσεις του Μηχανικού με το Chatbot είναι πειραγμένες.

Οι ειδικοί υποστήριξαν πως στην δημοσιότητα εμφανίστηκαν αποσπάσματα από πολύ μεγαλύτερες συζητήσεις, αφού η τεχνητή νοημοσύνη παράγει κείμενο και μετά χρησιμοποιεί μέσω αλγορίθμου τις πιο εντυπωσιακές εκφράσεις για να παρουσιάσει στον άνθρωπο.

Είναι εντυπωσιακό το τρικ αλλά δεν έχει καμία σχέση με τα όσα υποστηρίζονται για ανάπτυξη σκέψης και συναισθημάτων όπως κάνει ο άνθρωπος.

Τι συμβαίνει όμως πραγματικά θα το κρίνετε εσείς.

Το εν λόγω συμβάν σε κάθε περίπτωση, όπως και η αναστολή του Lemoine για καταπάτηση των κανόνων περί εμπιστευτικότητας, ανοίγουν μια μεγάλη συζήτηση γύρω από τη διαφάνεια στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και το καθεστώς ιδιοκτησίας.

«Η Google μπορεί να το ονομάσει διαμοιρασμό ιδιοκτησίας.

»Εγώ το ονομάζω διαμοιρασμό μιας συζήτησης που είχα με έναν συνάδελφό μου» ανέφερε ο Lemoin σε ανάρτησή του στο Twitter επισυνάπτοντας το αρχείο με τις συνομιλίες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Βιοτσίπ που περιέχει DNA για βιοϋπολογιστές και τεχνητή νοημοσύνη

Έλον Μασκ: «Ποιο μονοπάτι θέλετε για την τεχνητή νοημοσύνη;»: «Μέγιστη αναζήτηση της αλήθειας» ή «Woke ρατσισμό»

Αχρείαστες οι ξένες γλώσσες με Τεχνητή Νοημοσύνη;

Η Ρωσία θέλει με την Κίνα να υπονομεύσει το δολάριο και να περάσει μπροστά στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Τεχνητή Νοημοσύνη: Αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση και ευκαιρία για την Ελλάδα και το Χρηματοπιστωτικό σύστημα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr