Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Bloomberg: Πως Apple, Microsoft, Google μπορούν να σώσουν την Ελλάδα

Bloomberg: Πως  Apple,  Microsoft, Google μπορούν να σώσουν την Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Apple, Bloomberg, Google, Microsoft, Ελληνικό Χρέος,

Ένα ευφάνταστο σενάριο για την μείωση του ελληνικού χρέους, με την βοήθεια των αμερικάνικων πολυεθνικών κολοσσών Apple, Microsoft, Google, Pfizer και Cisco, φιλοξενεί το Bloomberg.

Συγκεκριμένα σε άρθρο του Leonid Bershidsky , επισημαίνεται ότι οι προαναφερόμενοι αμερικανικοί κολοσσοί θα μπορούσαν να μειώσουν δραστικά το ελληνικό χρέος με αντάλλαγμα την χαμηλή φορολογία, προκειμένου όχι να προωθήσουν μόνο τα προϊόντα τους στην χώρας μας, αλλά πρωτίστως για να φέρουν τα αποθεματικά τους που ανέρχονται σε εκατοντάδες δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, «αν οι μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις και οι Ευρωπαίοι πολιτικοί είχαν έστω και λίγη φαντασία, θα μπορούσαν πιθανότατα να καταλήξουν σε ένα σχέδιο διάσωσης για την σχεδόν χρεοκοπημένη χώρα, με όρους που θα ωφελούσαν τους πάντες».

Μάλιστα, όπως ο ίδιος αποκαλύπτει, κάποιοι στην Apple σκαφτόντουσαν να… αγοράσουν την Ελλάδα το 2012, αξιοποιώντας έτσι τα πολλά δισεκατομμύρια της εταιρείας. Βέβαια, δεν μπορούν να αγοραστούν ολόκληρες χώρες, οπότε η ιδέα έπεσε στο κενό, αντιμετωπίστηκε με χιούμορ και η εταιρεία συνέχισε να βγάζει αμέτρητα χρήματα!

Σκεφτείτε ότι Apple, Microsoft, Google, Pfizer και Cisco έχουν συγκεντρώσει… 439 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία βγαίνουν εκτός ΗΠΑ για να γλιτώσουν την βαριά φορολογία του 35%.

Και κάπου εδώ… ξαναμπαίνει στην σκέψη κάποιων η Ελλάδα!

Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος του Bloomberg, η χώρα μας χρειάζεται περίπου 190 δισεκατομμύρια ευρώ για να ρίξει το χρέος της στο διαχειρίσιμο επίπεδο του 70% του ΑΕΠ. Αυτό είναι περίπου το… 48% του συνολικού ρευστού που έχουν οι πέντε εταιρείες. Σύμφωνα με τον Bershidsky, για την αποπληρωμή του χρέους, η Ελλάδα θα μπορούσε να επιβραβεύσει αυτές τις εταιρείες με μία ειδική συμφωνία για ….εταιρικούς φόρους, περίπου σαν αυτούς που απολαμβάνει η Apple στην Ιρλανδία τώρα.

Η παραπάνω συμφωνία είναι υπό διερεύνηση από την ΕΕ και πιθανότατα είναι… καταδικασμένη. Όμως, η περίπτωση της Ελλάδας είναι διαφορετική. Η ΕΕ, ως ένας από τους μεγαλύτερους πιστωτές της χώρας, θα μπορούσε να είναι διατεθειμένη να κάνει μία ειδική απαλλαγή για τις ελληνικές εταιρείες για τη βοήθεια που θα παρείχαν στην επίλυση του ελληνικού προβλήματος. Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να είχαν κάποιες ενστάσεις, αλλά δεν θα ήθελαν να χάσουν τα χρήματα τους, σε περίπτωση μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας, λαμβάνοντας υπόψη την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Όπως ο ίδιος εξηγεί, σε αντάλλαγμα για λιγότερα από τα μισά μετρητά τους- και μόλις 13% πάνω από ότι θα τους κόστιζε να πληρώσουν τους αμερικανικούς φόρους- οι εταιρείες θα μπορούσαν να λάβουν μία επ’ αόριστον εγγύηση για χαμηλή φορολογία..

Αν αυτό το σενάριο εφαρμόζονταν στην πράξη, η Ελλάδα από την πλευρά της, θα είχε ανακούφιση χρέους και την ευρωπαϊκή έδρα των εταιρειών, ενώ θα μπορούσε να προσελκύσει και άλλες εταιρείες για επενδύσεις και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Για να μπορούσαν να γίνουν όλα αυτά, η Ελλάδα εκτός από την έγκριση των εταίρων, θα έπρεπε να έχει και την αποφασιστικότητα να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις στις ανεπαρκείς δημόσιες υπηρεσίες και να γίνει πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις.

«Είμαι σίγουρος ότι μία τέτοιου είδους διάσωση, θα είχε την έγκριση των Ελλήνων, σε ένα δημοψήφισμα», σημειώνει ο αρθρογράφος του Bloomberg, επισημαίνοντας ότι θα έπρεπε να υπάρχει ευελιξία. Δυστυχώς, τονίζει, αυτή είναι μία αξία, που δεν φαίνεται να διαθέτουν οι εμπλεκόμενοι στην ελληνική κρίση σήμερα.

«Οπότε, αντί για αυτό, η Ελλάδα θα συνεχίσει να σκοντάφτει προς την πτώχευση και οι αμερικανικές εταιρείες θα συνεχίσουν να συσσωρεύουν ρευστό που δεν ξέρουν πώς να το ξοδέψουν», καταλήγει.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Ουκρανία θα προσπαθήσει να κρατήσει το μέτωπο μέχρι να είναι ετοιμοπόλεμα τα F-16 – Αντεπίθεση το 2025

Πώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άλλαξε τον πόλεμο – Ανάλυση Bloomberg

Έλον Μασκ: «Ποιο μονοπάτι θέλετε για την τεχνητή νοημοσύνη;»: «Μέγιστη αναζήτηση της αλήθειας» ή «Woke ρατσισμό»

Η Google μπαίνει στη μάχη της τεχνητής νοημοσύνης με το Gemini

Υπό πολυεθνική διοίκηση η Λωρίδα της Γάζας -ίσως ΟΗΕ- όταν ηττηθεί η Χαμάς

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr