Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην Ελβετία

Εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην Ελβετία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων που διοργανώθηκαν ή υποστηρίχθηκαν φέτος από την Ένωση Ποντιών Ελβετίας χαρακτηρίστηκαν από την καινοτομία και την εξωστρέφεια.

Η Ένωση για πρώτη φορά προχώρησε σε κοινή εκδήλωση- διαδήλωση με τις κοινότητες των Αρμενίων και Ασσυρίων στις 24 Απριλίου 2015 στην Βέρνη με αίτημα την αναγνώριση της γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών από το ελβετικό κοινοβούλιο, αλλά και την παύση των διώξεων Χριστιανικών και Κουρδικών κοινοτήτων στην Συρία.

Η κεντρική εκδήλωση της Ένωσης πραγματοποιήθηκε όπως κάθε χρόνο στην Ζυρίχη, με την τιμητική για την Ένωση και την Ποντιακή κοινότητα εν γένει, παρουσία και συμμετοχή του αξιότιμου κ. Πρέσβη της Ελλάδος κ. Χαράλαμπου Μάνεση.

Σημαντικές όμως ήταν οι ομιλίες, που για πρώτη φορά έγιναν στην Λωζάνη με πρωτοβουλία της Δρ. Καλλιόπης Ιωαννίδου και την στήριξη του τοπικού Συλλόγου Ελλήνων, στο St. Gallen από τον κ. Παύλο Παυλίδη, αλλά και στην Βασιλεία από τον Δρ. Αλέξανδρο Χριστοφορίδη.

Οι αντίδρασεις που σταχυολόγησε ο ομιλητής από το ακροατήριο της εκδήλωσης στην Βασιλεία έχουν μεγάλη σημασία, διότι στην Βασιλεία τα μέλη της Ποντιακής κοινότητας είναι ελάχιστα.

«Εσείς οι Πόντιοι δεν το βάζετε κάτω, προσπαθείτε να κρατήσετε την μνήμη ζωντανή, μπράβο σας».

«Καλή η προσπάθεια πού κάνετε αλλά θα έπρεπε το κράτος να βρίσκεται δίπλα σας».

«Δεν ήξερα ότι ο Ποντιακός Ελληνισμός είχε τόσους νεκρούς. Το άκουσα πρώτη φορά σήμερα».

«Οι Αρμένιοι δούλεψαν καλύτερα από σας. Αλλά εάν συνεχίσετε με το ίδιο μεράκι θα τους φθάσετε και θα τους ξεπεράσετε».

«Εάν προσθέσουμε στους νεκρούς των Ποντίων, τους νεκρούς Μικρασιάτες είναι μια μεγάλη γενοκτονία του Ελληνισμού. Ντροπή πού μερικοί Έλληνες κυβερνώντες σιωπούν».

«Ζείς τόσο καιρό στην Βασιλεία. Γιατί δεν μας μίλησες πιο μπροστά για την γενοκτονία των Ποντίων;».

Η Ένωση Ποντίων Ελβετίας χαιρετίζει τις πρόσφατες αναγνωρίσεις της γενοκτονίας των χριστιανών της Ανατολής από μεταξύ άλλων τα κοινοβούλια της Αυστρίας και της Ολλανδίας, την δήλωση του Προέδρου της Γερμανίας κ. Gauck, αλλά και του Πάπα Φραγκίσκου, έστω και 100 χρόνια μετά την απαρχή της Γενοκτονίας.

Και όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Πόντιοι της Ελβετίας, “…εμείς, οι απόγονοι των προσφύγων και συγγενείς των γενοκτημένων, δεν θα σταματήσουμε τις ενέργειες μας μέχρι η Τουρκία να αναγνωρήσει και καταδικάσει το σκοτεινό της παρελθόν. Λαός χωρίς σεβασμό στην ιστορία του δεν έχει μέλλον. Η λησμονιά ποτέ δεν αποτέλεσε μέσο αποφυγής γενοκτονιών και εγκλημάτων κατά των λαών. Αντίθετα, η αναγνώριση της γενοκτονίας αποτελεί το μοναδικό όπλο αποτροπής. Αλλά και με γνώμονα τις παναθρώπινες αξίες που πρεσβεύουμε θα καταδικάζουμε ανάλογες ενέργειες που συντελούνται στις μέρες μας, όπως στους χριστιανικούς πληθυσμούς της Συρίας, και θα υποστηρίζουμε τους ανθρώπους που χρειάζονται την βοήθεια μας, ανεξάρτητα από θρησκεία ή εθνικότητα”.

pontioi1

pontioi2

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Νίκος Δένδιας στο MIT συναντήθηκε με ειδικούς σε θέματα Τεχνολογίας και Ναυπηγικής

Χρυσουλάκης: Οι κοινότητες της ελληνικής Διασποράς συνιστούν διακριτή μορφή «ήπιας ισχύος»

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με ομογενείς στη Βοστώνη

Χρυσουλάκης: «Υποστήριξη και ανάπτυξη δικτύων και δομών της ομογένειας» – Τσούνης: «Χρειαζόμαστε ηγεσία και η ηγεσία λείπει»

Ο Νίκος Δένδιας στις ΗΠΑ – Συναντήσεις στα κορυφαία Πανεπιστήμια – Κοντά στην ομογένεια για την 25η Μαρτίου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr