Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νέα τύμπανα πολέμου στη στέπα: Η Ουκρανία αναμένει εισβολή από τη Ρωσία

Νέα τύμπανα πολέμου στη στέπα: Η Ουκρανία αναμένει εισβολή από τη Ρωσία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο την Πέμπτη ανακοίνωσε στην παγκόσμια κοινότητα ότι η χώρα του βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή “εισβολής σε πλήρη κλίμακα” από τη Ρωσία κατά μήκος των κοινών τους συνόρων, ενώ ισχυρίστηκε ότι ήδη στο ουκρανικό έδαφος βρίσκονται 9.000 Ρώσοι στρατιώτες που μάχονται στο πλευρό των ρωσόφωνων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ποροσένκο ανακοίνωσε ότι περιμένει εισβολή από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του στο κοινοβούλιο.

Υπενθυμίζουμε ότι την Τετάρτη οι ουκρανικές δυνάμεις έδωσαν πολύωρη μάχη με ρωσόφωνους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, στην πόλη Μαρίνκα κοντά στο Ντονέτσκ, θέτοντας σε κίνδυνο την ήδη επισφαλή κατάπαυση του πυρός.

“Ο στρατός πρέπει να είναι έτοιμος τόσο για μια νέα επίθεση από τον εχθρό στο Ντονμπάς, όσο και για μια πλήρους κλίμακας εισβολή σε όλο το μήκος των συνόρων με τη Ρωσία. Πρέπει να είμαστε αληθινά έτοιμοι γι’ αυτό”, ήταν τα λόγια του Ουκρανού Προέδρου.

“Η απειλή μιας επανάληψης στρατιωτικών ενεργειών σε μεγάλη έκταση από ρωσικές τρομοκρατικές ομάδες παραμένει γιγάντια”, πρόσθεσε ο Ποροσένκο.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό Πρόεδρο, περισσότεροι από 50.000 “Ουκρανοί ήρωες” βρίσκονται στις ανατολικές ρωσόφωνες περιοχές “για να υπερασπισθούν τη χώρα”.

Η Ρωσία με τη σειρά της κατηγόρησε το Κίεβο ότι προκαλεί νέες συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία για να εντείνει τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αναμένεται σύντομα να αποφασίσει αν θα επεκτείνει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Ρωσία.

“Η ουκρανική πλευρά έχει κάνει βήματα για να οξύνει τις εντάσεις πολλές φορές στο παρελθόν πριν από ορισμένα σημαντικά διεθνή γεγονότα. Αυτό συνηθιζόταν στο παρελθόν και τώρα ανησυχούμε για την πιο πρόσφατη εκδήλωση μιας τέτοιας δραστηριότητας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στις πρόσφατες συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών.

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι το Κίεβο θέτει σε κίνδυνο την κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία.

“Οι συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός του Φεβρουαρίου στο Μινσκ απειλούνται διαρκώς εξαιτίας των ενεργειών των αρχών του Κιέβου, οι οποίες προσπαθούν να αποφύγουν την υποχρέωσή τους να αρχίσουν έναν άμεσο διάλογο” με τους αυτονομιστές, σημείωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, τις δηλώσεις του οποίου επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε επίσης την λύπη του για την “σοβαρή εσωτερική κρίση στην Ουκρανία” όπου τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους σε μάχες τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με απολογισμό των ουκρανικών Αρχών και των αυτονομιστών.

Η ουκρανική κυβέρνηση κατηγορεί από την πλευρά της τους φιλορώσους αυτονομιστές ότι εξαπέλυσαν μεγάλη επίθεση στις 04.30 τα ξημερώματα της Τετάρτης, παραβιάζοντας την κατάπαυση του πυρός, στην πόλη Μαρίνκα που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 20 χιλιομέτρων από το Ντονέτσκ, κινητοποιώντας 10 άρματα μάχης και 1.000 άνδρες.

Οι αυτονομιστές διέψευσαν τις κατηγορίες αυτές, αλλά επιβεβαίωσαν ότι γίνονται μάχες κοντά στην τοποθεσία αυτή. Δείτε βίντεο από τις μάχες της Τετάρτης:

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Έντουαρντ Μπασούριν, 14 αντάρτες και 5 πολίτες σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο από την αναζωπύρωση της βίας στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο Γιούρι Μπιριούκοφ, ένας στενός σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ανακοίνωσε στην σελίδα του στο Facebook ότι 5 στρατιώτες σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις αυτές.


ΒΙΝΤΕΟ: Οι ρωσόφωνοι αντάρτες βομβαρδίζουν τη Μαρίνκα τα ξημερώματα της Τετάρτης

Ανησυχητική χαρακτήρισε η Γερμανία την αναζωπύρωση της πολεμικής βίας στην ανατολική Ουκρανία, αν και δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί αν υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα σε αυτήν και τη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στην οποία η Ρωσία δεν έχει προσκληθεί να μετάσχει.

Σε ερώτηση για το αν η Ρωσία μπορεί να “ρίχνει λάδι στην φωτιά” στην Ουκρανία ενόψει της συνόδου κορυφής της G7, υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, έκανε λόγο για “μεγάλες παραβιάσεις” της κατάπαυσης του πυρός και χαρακτήρισε τη βία αυτή “ανησυχητική”.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ρωσία δεν δημιουργεί άμεση απειλή στις χώρες του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι η στρατιωτική συμμαχία εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις.

Η Ρωσία είχε την πρόθεση να κάνει χρήση ισχύος για να αλλάξει τα σύνορα στην Ευρώπη, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Νορβηγία, φέρνοντας ως παράδειγμα την Κριμαία, στην ανατολική Ουκρανία, και την Γεωργία.

“Αυτό που βλέπουμε είναι περισσότερη αβεβαιότητα, περισσότερη ανασφάλεια, περισσότερη αναταραχή (…Ωστόσο) πιστεύω ότι δεν βλέπουμε καμία άμεση απειλή κατά οποιασδήποτε χώρας του ΝΑΤΟ από τα ανατολικά”, δήλωσε στον δημόσιο ραδιοσταθμό NRK.

Ο Στόλτενμπεργκ, πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, σημείωσε επίσης ότι ελπίζει σε μια βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της συμμαχίας και της Ρωσίας.

“Ο στόχος μας εξακολουθεί να είναι η συνεργασία με την Ρωσία (…) Αυτό εξυπηρετεί το ΝΑΤΟ και αυτό εξυπηρετεί την Ρωσία”, κατέληξε.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο την Παρασκευή για να συζητήσει την αναζωπύρωση της βίας στην ανατολική Ουκρανία.

Τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε η Λιθουανία, μετά τη δήλωση του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο ότι στο έδαφος της ανατολικής Ουκρανίας έχουν αναπτυχθεί πάνω από 9.000 Ρώσοι στρατιώτες.

Το Κίεβο προειδοποίησε εναντίον της “γιγάντιας” απειλής να ξαναρχίσουν επιθέσεις από τους αυτονομιστές την επομένη της ανάφλεξης της βίας στην ανατολική Ουκρανία με τουλάχιστον 26 νεκρούς, ενώ η Ρωσία από τη δική της πλευρά υπογράμμισε πως η ειρηνευτική διαδικασία υπάρχει κίνδυνος να “καταρρεύσει”.

Τα επεισόδια της Τετάρτης 3 Ιουνίου ήταν τα πιο σοβαρά αφότου τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός που προέβλεπαν οι συμφωνίες του Μινσκ.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ δήλωσε την Πέμπτη πως η κατάσταση με την Ρωσία έχει πάρει μια «θλιβερή τροπή» και για αυτό συγκαλεί Αμερικανούς αξιωματικούς και διπλωμάτες για να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής του ΝΑΤΟ απέναντι στην Μόσχα, σε απάντηση για την ουκρανική κρίση.

Η σύσκεψη, με τη συμμετοχή περίπου 25 Αμερικανών στρατιωτικών και πρεσβευτών με έδρα την Ευρώπη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στην Στουτγκάρδη στα κεντρικά γραφεία της Αμερικανο – Ευρωπαϊκής Στρατιωτικής Διοίκησης, που είναι αρμόδιο για τις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή, ανέφεραν αξιωματούχοι του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας.

«Έχουμε κάτι που έκανε πρόσφατα μια θλιβερή στροφή και αυτό είναι η Ρωσία», είπε ο Κάρτερ στα στρατεύματα στην Αμερικανό-Αφρικανική Στρατιωτική Διοίκηση που επίσης εδράζεται στην Στουτγκάρδη.
«Ελπίζαμε απόλυτα για κάτι το διαφορετικό, αλλά φαίνεται ότι (σ.σ. ο Ρώσος Πρόεδρος) Βλαντιμίρ Πούτιν στρέφει την χώρα του σε διαφορετική κατεύθυνση».

«Δεν πιστεύω ότι αυτή είναι μια καλή πορεία για την Ρωσία και σε κάποιο σημείο οι Ρώσοι πολίτες θα αφυπνιστούν απέναντι σε αυτή, αλλά δεν δείχνουν κάποιο σημάδι για κάτι τέτοιο προς το παρόν», πρόσθεσε.

«Η κατάσταση εδώ (σ.σ. στην Ευρώπη) δεν είναι τόσο ρόδινη όσο πιθανόν να φαινόταν στο παρελθόν».

Ο Κάρτερ ανέφερε πως ο λόγος του ταξιδιού του στη Στουτγκάρδη είναι «να επανεξετάσει τι ακριβώς κάνουμε εδώ».

Στη συνεδρίαση θα συγκεντρωθούν Αμερικανοί στρατιωτικοί ηγέτες και πρεσβευτές με έδρα την Ευρώπη για να συζητήσουν πόσο αποτελεσματικοί αποδείχθηκαν οι δυτικές κυρώσεις και οι στρατιωτικές ενέργειες από το να αποτρέψουν την Ρωσία και να καθησυχάσουν τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, ανέφεραν αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Σε ερώτηση αν αντικείμενο συζήτησης της συνάντησης θα αποτελέσει η προμήθεια θανατηφόρων όπλων στην Ουκρανία, αξιωματούχος του υπουργείου δήλωσε πως ο Κάρτερ παραμένει ανοιχτός στην ιδέα και το θέμα μπορεί να προκύψει.

Οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής αντιτίθενται στην προμήθεια οπλισμού για να αποτρέψουν κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Δείτε βίντεο από τις μάχες μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων την Τετάρτη

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μέση Ανατολή: Η Κίνα στο πλευρό του Ιράν

DW: Ιράν εναντίον Ισραήλ – Οι επιπτώσεις στην οικονομία

Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ μπορεί να ζημιώσει τη Ρωσία στην Ουκρανία

H 45χρονη καθηγήτρια που πιάστηκε γυμνή με μαθητή, είναι παντρεμένη με κυβερνητικό αξιωματούχο

Ισραήλ-Πολεμικό Συμβούλιο: Απόφαση για «χτύπημα» κατά του Ιράν – Ίσως και τη Δευτέρα τα αντίποινα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr