Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η συμμαχία σοσιαλιστών και Podemos τρομοκρατεί τον Ραχόι

Η συμμαχία σοσιαλιστών και Podemos τρομοκρατεί τον Ραχόι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Έξι μήνες πριν τις εθνικές εκλογές στην Ισπανία και η συμμαχία που φαίνεται να οικοδομείται μεταξύ των σοσιαλιστών και των Podemos έχει προκαλέσει μεγάλη σύγχυση στον δεξιό πρωθυπουργό της χώρας Μαριάνο Ραχόι.

Σε μια έκρηξη που φανερώνει αυτό τον φόβο του, ο Μαριάνο Ραχόι καταδίκασε με έντονο τρόπο την προσέγγιση ανάμεσα στους Σοσιαλιστές (PSOE, κεντροαριστερά, αξιωματική αντιπολίτευση) και το κόμμα των αριστερών αγανακτισμένων Podemos, που φέρονται να έχουν στόχο να φράξουν τον δρόμο στους υποψηφίους της δεξιάς σε πολλές περιφέρειες και δήμους, κάνοντας λόγο περί μιας απόφασης που ελήφθη με “ελαφρότητα” και ενός “τρομερού λάθους”.

“Οι συμφωνίες για τη δημιουργία συμμαχιών τεσσάρων ή πέντε δυνάμεων της άκρας αριστεράς είναι βαθιά αντιδημοκρατικές”, έκρινε ο σκληρός μερκελιστής Ραχόι, ο οποίος αφιέρωσε πολλά λεπτά στο θέμα αυτό κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Μαροκινό ομόλογό του Αμπντελιλάχ Μπενκιράν.

Ο Ραχόι, που κυβερνά την Ισπανία από το 2011, τοποθετήθηκε οκτώ ημέρες πριν από την προθεσμία για την ανάδειξη των δημάρχων και των αυτοδιοικητικών αξιωματούχων μετά τις περιφερειακές και τις δημοτικές εκλογές της 24ης Μαΐου, το Σάββατο 13η Ιουνίου.

Ελλείψει δεύτερου γύρου, στις πόλεις θα αναλάβουν οι υποψήφιοι που συγκεντρώνουν την πλειοψηφία των ψήφων των εκλεγμένων μελών των δημοτικών συμβουλίων. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η Ισπανία ζει στον ρυθμό της φημολογίας περί διαφόρων πιθανών και απίθανων εκλογικών συμμαχιών.

Το βράδυ της Τετάρτης ο επικεφαλής των σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ (που αναγέννησε από τις στάχτες του το σοσιαλιστικό κόμμα) δείπνησε με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας, τον επικεφαλής του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos, με τον οποίο φέρονται να επιχειρούν μια προσέγγιση για να σχηματιστούν πλειοψηφίες της αριστεράς, ιδίως στην Μαδρίτη. Στην ισπανική πρωτεύουσα κυβερνά η δεξιά από το 1991.

Θεωρούνται πιθανές άλλες συμφωνίες συμμαχιών σε τουλάχιστον έξι από τις 17 περιφέρειες.

Ο Σάντσεθ εμφανίστηκε να αποκλείσει κάθε πιθανότητα συμμαχίας με τη δεξιά, όπως επιθυμούν ορισμένοι πολιτικοί της δεξιάς, εναντίον των Podemos.

“Το ότι το PSOE λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις μου φαίνεται αληθινά αντιδημοκρατικό και βαθιά απρεπές”, τόνισε από τη δική του πλευρά ο Ραχόι, απορώντας εύλογα κανείς από πότε είναι “ευπρεπές” οι σοσιαλιστές να συνεργάζονται με τη δεξιά.

“Αυτού του είδους η πολιτική δεν παράγει παρά αβεβαιότητα και αστάθεια. Είναι ένα τρομερό λάθος που διαπράττεται λόγω της ελαφρότητας ορισμένων, που υπάρχει κίνδυνος να κοστίσει πολύ ακριβά σε όλους τους Ισπανούς”, πρόσθεσε θυμίζοντας τη ρητορική και των δικών μας συντηρητικών κύκλων.

Σε άλλες χώρες της Ευρώπης, τα μεγάλα κόμματα συνεργάζονται με “σοσιαλδημοκράτες, με λαϊκά κόμματα, αλλά όχι με εξτρεμιστές”, είπε ο Ραχόι φανερά συγχυσμένος, εάν όχι σαλταρισμένος, που οι Ισπανοί σοσιαλιστές κόβουν τον ομφάλιο λώρο με το Βερολίνο που “διδάσκει” ότι οι σοσιαλιστές πρέπει να συγκυβερνούν με τη δεξιά και αυτή την απαίτηση έχει από όλη την Ευρώπη.

Οι εκλογές του Μαΐου, τις οποίες το Λαϊκό Κόμμα κέρδισε μεν αλλά υπέστη μεγάλη μείωση του ποσοστού του (27% των ψήφων, επίδοση κατά 10% κατώτερη από εκείνη του 2011, ακολουθούμενο από το PSOE με 25%) διεξήχθησαν περίπου έξι μήνες πριν από τις βουλευτικές, στις οποίες μια συμμαχία όλων των κομμάτων της αριστεράς θα μπορούσε να κερδίσει τη δεξιά, εάν οι τάσεις που καταγράφηκαν στις τοπικές αναμετρήσεις παραμείνουν αμετάβλητες στις εθνικές εκλογές.

Και εάν “πέσει” το δεξιό κάστρο της Ισπανίας τότε το παιχνίδι στην Ευρώπη θα αρχίσει να αλλάζει, όπως εκτιμούν ορισμένοι, εμείς πάλι κρατάμε μικρό καλάθι…

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Όχι» κι από την Ισπανία στην πρόταση Μακρόν για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία

Ισπανία: Γραφείο τελετών πουλούσε πτώματα σε ιατρικές σχολές 1200 ευρώ το ένα

Στην Ισπανία κάνει ζέστη σαν να είναι καλοκαίρι – Έως και 30°C

Ισπανία: Απολύθηκε ο δημοσιογράφος που αποκάλυψε ότι η βασίλισσα είχε ερωτική σχέση με τον πρώην κουνιάδο της

Ισπανία: Επέστρεψαν σε πολλές περιοχές οι μάσκες – Σαρώνει ο κορωνοϊός

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr