Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σύνοδος Κορυφής: Αποφάσισαν επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Σύνοδος Κορυφής: Αποφάσισαν επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν επέκταση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία για την στάση της στο ζήτημα της Κριμαίας, προειδοποιώντας ότι αν η κατάσταση επιδεινωθεί θα ληφθούν και οικονομικά μέτρα.

Συγκεκριμένα, προστέθηκαν επιπλέον 12 ονόματα Ρώσων και Ουκρανών στη λίστα των προσώπων που παγώνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και τους απαγορεύεται η έκδοση βίζας, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των προσώπων τα οποία υφίστανται κυρώσεις στα 33.

«Οι κυρώσεις δεν είναι ένα ζήτημα αντιποίνων. Πρόκειται για ένα εργαλείο πολιτικής», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, τονίζοντας ότι στόχος της Ε.Ε. είναι να σταματήσουν οι ενέργειες της Ρωσίας εναντίον την Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον κ. Ρομπέι, στα 12 νέα ονόματα που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σήμερα, συγκαταλέγονται κάποιοι «πραγματικά υψηλόβαθμοι».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε ότι η Ε.Ε. έλαβε επίσης μέτρα για την εφαρμογή «οικονομικών, εμπορικών και χρηματοοικονομικών περιορισμών όσον αφορά στην Κριμαία». Αυτό θα σημάνει «περιορισμό των προϊόντων από την Κριμαία», εξήγησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Οι 28 αρχηγοί κρατών της Ε.Ε. δεν προχώρησαν στην επιβολή απ’ ευθείας οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, προειδοποίησαν ωστόσο ότι τα μέτρα αυτά θα έρθουν, εάν η Ρωσία κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση στην Ουκρανία.

«Βλέπουμε ότι η σκιά των κυρώσεων έχει ήδη μια επίδραση στο επενδυτικό κλίμα της Ρωσίας» είπε ο κ. Ρόμπεϊ.

Παράλληλα, οι ηγέτες της Ε.Ε. ζήτησαν την ταχεία ανάπτυξη της αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (0ΑΣΕ) στην Κριμαία, υπογραμμίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσει δική της αποστολή μέσα στις επόμενες ημέρες. «Στέλνουμε ένα ξεκάθαρο, ισχυρό και συνεκτικό μήνυμα», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Οι «28» ψάχνουν επιπλέον τρόπους για την ενίσχυση των σχέσεων με την Ουκρανία, ενθάρρυναν τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομικά πληγείσα χώρα και υποστήριξαν την πρόταση για τη χορήγηση στην Ουκρανία δανείου 1,6 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στις ΗΠΑ υπάρχει επιφυλακτικότητα σχετικά με την εφαρμογή των οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας. Η Ρωσία και η Ε.Ε. βρίσκονται κοντά ως εμπορικοί εταίροι, και πολλά από τα μπλοκ των χωρών της Ε.Ε. εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ενώ στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε την Πέμπτη ότι τα οικονομικά μέτρα «θα μπορούσαν να διαταράξουν την παγκόσμια οικονομία».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Ζελένσκι προειδοποιεί για πυρηνικό ατύχημα στη Ζαπορίζια στην 38η επέτειο του Τσερνόμπιλ

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ δεν βοήθησε αρκετά την Ουκρανία – Θα το κάνουμε για να κερδίσει τον πόλεμο

Μητσοτάκης: Βλέπει λάθη μόνο σε επίπεδο επικοινωνίας για τα Τέμπη – Δεν θα στείλουμε όπλα στην Ουκρανία

Ο Πιστόριους λέει ότι η Ρωσία γεμίζει τις αποθήκες της με όπλα – Μπορεί να ετοιμάζει κάτι μεγαλύτερο;

Η Ρωσία θα πουλά 30% φθηνότερο το φυσικό αέριο στην Κίνα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr