Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ανατολική Ουκρανία: Αποσύρονται οι ουκρανικές δυνάμεις και οι αυτονομιστές

Ανατολική Ουκρανία: Αποσύρονται οι ουκρανικές δυνάμεις και οι αυτονομιστές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τον βαρύ οπλισμό τους από την ανατολική Ουκρανία άρχισαν να αποσύρουν χθες Σάββατο, λίγες ώρες μετά την τετραμερή στο Παρίσι για το ουκρανικό, οι ουκρανικές δυνάμεις αλλά και οι αυτονομιστές.

Την ίδια ώρα ο Ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο προανήγγειλε μια σειρά επιπρόσθετων μέτρων που έχουν στόχο να συμβάλουν στην περαιτέρω αποκλιμάκωση της κατάστασης.

«Σήμερα Σάββατο ξεκινούμε με την αποχώρηση του πυροβολικού. Βάσει των αποφάσεών μας, η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει 41 μέρες. Θα υλοποιήσουμε ό,τι έχει συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις, τόσο τον Φεβρουάριο στο Μινσκ, όσο και τώρα στο Παρίσι».

Τηρείται η κατάπαυση του πυρός

Πράγματι, εν τω μεταξύ και οι δυο πλευρές τηρούν πλήρως την συμφωνηθείσα εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία. Ήταν άλλωστε και η βασική προϋπόθεση προκειμένου να ξεκινήσουν οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές με την απόσυρση του βαρέως οπλισμού τους. Στόχος είναι η δημιουργία μια αποστρατικοποιημένης ουδέτερης ζώνης 30 χιλιομέτρων.

Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης εστιάζουν την ίδια ώρα στο ιδιαίτερα βαρύ κλίμα της τετραμερούς διάσκεψης στο Παρίσι όπου συμμετείχαν η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν και ο Ουκρανός ομόλογός του Ποροσένκο. Σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα μάλιστα, οι δυο τελευταίοι έδωσαν τα χέρια μόνον έπειτα από σχετική προτροπή της Α. Μέρκελ.

Η καγκελάριος από την πλευρά παρουσίασε ως εξής τα πενιχρά αποτελέσματα της συνάντησης: «Στα θετικά σημεία, το ότι τηρείται η κατάπαυση του πυρός από την 1η Σεπτεμβρίου. Πιστεύω πως σήμερα πετύχαμε ό,τι ήταν δυνατό».

Περιφερειακές εκλογές και αμνηστία

Το σημαντικότερο ίσως στοιχείο: οι αυτονομιστές δεν θα προχωρήσουν, όπως είχαν προαναγγείλει, στη διενέργεια περιφερειακών εκλογών. Καταρχήν όμως οι τοπικές αυτές εκλογές δεν θα γίνουν στη βάση του ουκρανικού δικαίου, όπως προέβλεπε η συμφωνία του Μινσκ. Οι κάλπες θα στηθούν εντέλει την ερχόμενη χρονιά, όπως ανακοίνωσε ο Φρ. Ολάντ.

Προηγουμένως η ουκρανική Βουλή θα πρέπει να υιοθετήσει έναν ειδικό εκλογικό νόμο, τις λεπτομέρειες του οποίου θα επεξεργαστεί η λεγόμενη ομάδα επαφής για το ουκρανικό.

Αυτή αλλά και άλλες δηλώσεις των τεσσάρων ηγετών στο Παρίσι έχουν προκαλέσει ανησυχία στην Ουκρανία. Ιδιαίτερα διαφιλονικούμενη είναι στην Ουκρανία η αμνηστία για τους αυτονομιστές, για την οποία έκανε λόγο η Α. Μέρκελ. Στο εσωτερικό ο Ποροσένκο τόνιζε πάντα ότι η αμνηστία αυτή δεν μπορεί να ισχύσει για άτομα που διέπραξαν βαριά εγκλήματα. Στο Παρίσι η διατύπωση που χρησιμοποίησε ήταν αρκετά διαφορετική.

ΠΗΓΗ: dw.com

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ρωσία: «Ουκρανοί εθνικιστές» οι δράστες του μακελειού με τους 140 νεκρούς στη Μόσχα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Επίθεση στη Μόσχα: Ποιο ρόλο παίζει το συγκρότημα Piknik;

Ζαχάροβα σε Μητσοτάκη: «Αξιολύπητο στην εθνική εορτή να υπενθυμίζουμε στην Αθήνα στοιχειώδη μαθήματα ιστορίας»

Επίθεση στη Μόσχα: Δύο 15χρονοι τιμήθηκαν από το σχολείο τους για τον ηρωισμό τους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr