Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Απομονωμένοι Μέρκελ και Τουρκία στήνουν «παιχνίδι» με πρόσχημα τους πρόσφυγες

Απομονωμένοι Μέρκελ και Τουρκία στήνουν «παιχνίδι» με πρόσχημα τους πρόσφυγες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας υπέρ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές ισοδυναμεί η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Τουρκία.

Στη συνάντηση που είχε η Μέρκελ με τον Τούρκο υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, επιχείρησε όπως αναμενόταν να συνδέσει το προσφυγικό ζήτημα και την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων ροών με τις ενταξιακές διαπραγματέυσεις της Τουρκίας.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, η οποία εκτός από την εξώφθαλμη αμφισβήτηση των ΗΠΑ, τόσο για την αντιμετώπιση της ουκρανικής κρίσης, όσο και για το ελληνικό ζήτημα, στο οποίο συνεχίζουν να την σφυροκοπούν με δημόσιες δηλώσεις για άμεση ελάφρυνση του χρέους, πλέον δέχεται σφοδρά πυρά και από το εσωτερικό της χώρας αλλά και του κόμματός της για την πολιτική απέναντι στην προσφυγική/μεταναστευτική κρίση.

Έτσι, η Μέρκελ έσπευσε στην Κωνσταντινούπολη, φέροντας τα δώρα της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, όπως την έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 3 δισ. ευρώ για τις υποδομές στα τουρκικά παράλια ώστε να μειωθούν οι μεταναστευτικές – προσφυγικές ροές, την απελυθέρωση της διαδικασίας της βίζα για 75 εκατ. Τούρκους πολίτες και κυρίως την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Οι συνομιλίες των δύο ηγετών αφορούν στην κοινή μάχη εναντίον της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας (της ίδιας τρομοκρατίας που υποστηρίζει και εξοπλίζει ο Ερντογάν), στην κατάσταση που επικρατεί στη Συρία (για την οποία έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης ο Ερντογάν), στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης (που τους στέλνει στην Ευρώπη ο Ερντογάν) και σε διάφορα διμερή θέματα (δηλαδή, πώς Γερμανία και Τουρκία θα κάνουν πάλι μπάχαλο τον πλανήτη).

«Η προσφυγική κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς μια επίλυση της σύγκρουσης στη Συρία», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, προσθέτωντας ωστόσο πως «η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Γερμανία ώστε να αποτραπεί η παράνομη μετανάστευση».

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο Νταβούτογλου είπε ακόμη πως «η Τουρκία αναμένει την επίσπευση της διαδικασίας ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πως έχει σημειωθεί πρόοδος στο θέμα των ταξιδιών Τούρκων πολιτών στην ΕΕ χωρίς βίζα».

Παράλληλα, ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέφερε το πάγιο αίτημα της Τουρκίας για «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία.

Με αυτόν τον τρόπο η Άγκυρα επιδιώκει ουσιαστικά να διασφαλίσει ότι θα πατήσει πόδι μέσα στη Συρία και θα αποκλείσει τη δημιουργία κουρδικού κράτους, την ώρα που οι Κούρδοι αποτελούν πλέον τους επίσημους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, ελέγχοντας παράλληλα τα κρίσιμα ενεργειακά περάσματα στην περιοχή της βορειοδυτικής Συρίας.

Πέραν τούτου, για την κατάσταση στη Συρία, ο Νταβούτογλου απείλησε εμμέσως πλην σαφώς ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να βομβαρδίζει τους συμμάχους της τζιχαντιστές, αλλιώς ελλοχεύει ο κίνδυνος όξυνσης της προσφυγικής κρίσης.

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ είπε πως η Γερμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει ώστε να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. «Πώς μπορούμε να οργανώσουμε την ενταξιακή διαδικασία πιο δυναμικά;» ρώτησε η Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο πρωθυπουργό και πρόσθεσε:

«Η Γερμανία είναι έτοιμη να ανοίξει φέτος το κεφάλαιο 17 και να κάνει προετοιμασίες για τα (κεφάλαια) 23 και 24. Μπορούμε να μιλήσουμε για τις λεπτομέρειες».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τουρκία προς Ισραήλ: «Η αναστολή εμπορικών συναλλαγών θα συνεχιστεί μέχρι να εξασφαλιστεί κατάπαυση πυρός στη Γάζα»

Χανίγιε: Η Χαμάς εξετάζει την πρόταση εκεχειρίας με «θετικό πνεύμα»

Γερμανία: Όποιος κλείνει τραπέζι σε εστιατόριο και δεν πάει πληρώνει

200 οικογένειες μελών του Ισλαμικού Κράτους επέστρεψαν από τη Συρία στο Ιράκ

Ο Τούρκος Χασάν Σακλανάν επιτέθηκε με μαχαίρι σε Ισραηλινούς αστυνομικούς στην Ιερουσαλήμ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr