Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Κρεβατομουρμούρα” από τους Σαουδάραβες μετά την προσέγγιση των ΗΠΑ με το Ιράν

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε την Κυριακή, λίγο πριν αναχωρήσει από το Ριάντ, ότι οι ΗΠΑ έχουν “μια σταθερή σχέση”, “μια ξεκάθαρη συμμαχία” και “μια ισχυρή φιλία”, “όπως είχαν πάντα”, με τη Σαουδική Αραβία.

“Τίποτε δεν άλλαξε επειδή εργαστήκαμε για να εξαλείψουμε ένα πυρηνικό όπλο μιας χώρας της περιοχής”, διευκρίνισε ο Κέρι υπανισσόμενος τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ολοκληρώνει μια 24ωρη επίσκεψη στο Ριάντ την οποία πραγματοποίησε κυρίως για να καθησυχάσει τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της στον Κόλπο που φοβούνται μια προσέγγιση της Ουάσινγκτον με την Τεχεράνη, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Μιλώντας στην πρεσβεία των ΗΠΑ λίγο πριν αναχωρήσει για το Λάος, ο Τζον Κέρι επεδίωξε να δώσει ορισμένες απαντήσεις.

“Άνθρωποι λένε: ‘οι ΗΠΑ ίσως δεν είναι πια τόσο δεσμευμένες σ’ αυτή την παλιά σχέση με τη Σαουδική Αραβία και τους άλλους φίλους τους στον Κόλπο. Η συμφωνία με το Ιράν ίσως να άλλαξε τα πράγματα και να υπάρχει τώρα μια νέα περιφερειακή συμμαχία'”.

Όμως “έχουμε μια σταθερή σχέση, μια ξεκάθαρη συμμαχία και μια ισχυρή φιλία με το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, όπως είχαμε πάντα”, τόνισε ο Κέρι.

Και “θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στην περιοχή με τους φίλους μας και τους συμμάχους μας” ώστε “να φέρουμε τη σταθερότητα και την ευημερία”, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας: “κανένας δεν επιδιώκει τη σύγκρουση. Προσπαθούμε να διευθετήσουμε αυτή τη σύγκρουση”.

Η αντιπαλότητα ανάμεσα στη σουνιτική Σαουδική Αραβία και το σιιτικό Ιράν εξελίχθηκε στις αρχές Ιανουαρίου σε ανοικτή κρίση με τη ρήξη των διπλωματικών σχέσεών τους μετά τη λεηλασία της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Τεχεράνη. Η λεηλασία πραγματοποιήθηκε μετά την εκτέλεση από τη Σαουδική Αραβία ενός σαουδάραβα σιίτη ιεροκήρυκα, σφοδρού επικριτή του καθεστώτος των Σαούντ.

“Δεν βλέπω τις ΗΠΑ και το Ιράν να πηγαίνουν μαζί. Το Ιράν παραμένει ο παγκόσμιος αρχηγός της στήριξης της τρομοκρατίας”, υποστήριξε χθες Σάββατο, ενώπιον του Τζον Κέρι, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Αντέλ αλ-Τζουμπέιρ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το Ισραήλ απορρίπτει τη συμμετοχή της Τουρκίας στη σταθεροποιητική δύναμη της Γάζας, δηλώνει ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στη Μόσχα

Προειδοποιητική βολή στον Ερντογάν: Το μήνυμα του Ισραήλ προς την Τουρκία μέσω Αθήνας και Λευκωσίας

Η Τουρκία κατηγορεί Ισραήλ και Ελλάδα για πιέσεις στις ΗΠΑ με στόχο τον αποκλεισμό της από τα F-35

Ο Νετανιάχου υπόσχεται επίσκεψη στη Νέα Υόρκη παρά τις απειλές Μαμντάνι για σύλληψη

Ο Ζελένσκι αφού πήρε 90 δισ. από την Ε.Ε. την απαξιώνει: «Μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να πιέσουν τη Ρωσία»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr