Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κυπριανού: Η Τουρκία στηρίζει τον Ακιντζί στο Κυπριακό

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το μήνυμα ότι η Τουρκία στηρίζει τον Μουσταφά Ακιντζί στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, όπου ο Τ/κ ηγέτης έχει την πλήρη ευχέρεια να χειρίζεται τα ζητήματα της εσωτερικής πτυχής του προβλήματος, ενώ η Άγκυρα ενδιαφέρεται περισσότερο για τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, δήλωσε ότι έλαβε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον sigmalive, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ακόμα ότι είναι προφανές από τις συζητήσεις του ότι η Τουρκία θέλει να διαδραματίσει ρόλο στα ζητήματα της ασφάλειας με ένα τρόπο διαφορετικό απ’ ό,τι σήμερα και όπως σημείωσε έχουν αφήσει το περιθώριο να διεξαχθεί ένας διάλογος για να δούμε κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα μιας συμφωνημένης προσέγγισης γύρω από τα ζητήματα αυτά, η οποία θα γίνεται δεκτή και από τις δυο κοινότητες.

Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από την Κωνσταντινούπολη, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «η επίσκεψη έχει πετύχει τους στόχους που είχαμε καθορίσει εξ υπαρχής, δηλαδή να συναντηθούμε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό και τον ΥΠΕΞ στους οποίους να αναπτύξουμε τις διαχρονικές θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς όπως έχουν διαμορφωθεί στο Εθνικό Συμβούλιο.”

Αναπτύξαμε τεκμηριωμένα τις απόψεις μας για τα σημαντικά εκκρεμούντα ζητήματα, είπε και πρόσθεσε πως «ο δεύτερος στόχος ήταν να ακούσουμε από τη δική τους πλευρά πώς τοποθετούνται σε αυτά τα ζητήματα και ενδεχομένως να επιχειρήσουμε να διαγνώσουμε για το τι θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από τις λέξεις τις οποίες διατύπωναν».

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, «τα μηνύματα που έχουμε πάρει από αυτή τη συνάντηση, θεωρώ ότι θα μας βοηθήσουν ως ελληνοκυπριακή πλευρά για να διαμορφώσουμε την τακτική, αλλά και τους χειρισμούς ουσίας που θα πρέπει να γίνουν για τη συνέχεια των συζητήσεων στο Κυπριακό. Το πρώτο και σημαντικό μήνυμα που έχουμε πάρει είναι ότι φαίνεται πως κατανοεί η ηγεσία της Τουρκίας πως χωρίς λύση στο Κυπριακό πολύ δύσκολα θα μπορέσει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ενώ αντιθέτως εάν υπάρξει λύση, η οποία θα γίνεται αποδεκτή και από τους Ε/κ και από τους Τ/κ, θα διαμορφωθούν εντελώς διαφορετικά δεδομένα τα οποία θα της επιτρέψουν να αναζητήσει συνεργασίες έτσι ώστε να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις στην ευρύτερη μας περιοχή».

Ανέφερε ακόμα ότι «ο Τούρκος Πρωθυπουργός μας έχει πει συγκεκριμένα ότι θα ενδιαφέρονταν να υπάρξει μια συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο μετά από τη λύση του Κυπριακού έτσι ώστε να συμβάλουν στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Ένα άλλο μήνυμα που μας έχουν δώσει είναι ότι στηρίζουν τον κ. Ακιντζί στις προσπάθειες που καταβάλλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μας έχει λεχθεί χαρακτηριστικά ότι σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού ο κ. Ακιντζί έχει πλήρη ευχέρεια να τα χειρίζεται και ότι εκείνοι ενδιαφέρονται περισσότερο για τα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια, δηλαδή τα ζητήματα των εγγυήσεων και της αποστρατιωτικοποίησης, όπως εμείς τα αντιλαμβανόμαστε».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

RND: Τουρκική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

Ο Σταϊνμάγερ στην Τουρκία με πολιτική ατζέντα… και ντονέρ

Χριστοδουλίδης: Είμαστε στα όρια μας, όσον αφορά τις προσφυγικές ροές

Τα συνδικάτα της Σκωτίας ζητάνε από το Ηνωμένο Βασίλειο να μην πουλά όπλα στην Τουρκία

Ο Ερντογάν αφού συνάντησε τον τζιχαντιστή Χανίγιε μετά είδε και τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr