Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς εμπνεύστηκε ο Μπιν Λάντεν την 11η Σεπτεμβρίου

Πώς εμπνεύστηκε ο Μπιν Λάντεν την 11η Σεπτεμβρίου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ήταν 31 Οκτωβρίου του 1999 όταν ο Αιγύπτιος Γκαμίλ αλ Μπατούτι, πιλότος του Boeing 767 της Egypt Air, έριχνε το αεροπλάνο στον Ατλαντικό Ωκεανό παρασύροντας στο θάνατο 217 ψυχές. Ήταν η ίδια μέρα που ο Οσάμα Μπιν Λάντεν εμπνεύστηκε την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης.

Εκείνη την ίδια μέρα, ο αρχηγός της Αλ Κάιντα “συνέλαβε” την ιδέα για την ημέρα που άλλαξε τον κόσμο. Για την πλέον πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία των ΗΠΑ από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σχεδόν 15 χρόνια μετά την τρομοκρατική επίθεση με τους 3.000 νεκρούς έρχεται μια ακόμη αποκάλυψη: πως ο Οσάμα Μπιν Λάντεν σκέφτηκε να επιτεθεί στις ΗΠΑ και πως “συνέλαβε” το μακάβριο σχέδιό του. Και ποιος ήταν ο ρόλος του Αιγύπτιου πιλότου.

Όταν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν άκουσε για τη συντριβή του αεροσκάφους της Egypt Air στον Ατλαντικό με 217 νεκρούς, εκ των οποίων οι 100 ήταν Αμερικάνοι, λέγεται πως διερωτήθηκε: «Γιατί δεν το έριξε σε κάποιο κοντινό κτίριο;». Η αποκάλυψη έρχεται μέσω της Jerusalem Post, η οποία επικαλείται δημοσίευμα του εβδομαδιαίου περιοδικού που εκδίδει η Αλ Κάιντα al-Masrah.

Η μοιραία πτήση 990

Στις 31 Οκτωβρίου 1999, η πτήση 990 της Egypt Air απογειώθηκε από το Λος Άντζελες με προορισμό το Κάιρο. Όταν το Boeing 767 βρισκόταν πάνω από τον Ατλαντικό, ο πιλότος Γκαμίλ αλ Μπατούτι, ένας 59χρονος Αιγύπτιος και έμπειρος πιλότος, έβγαλε τον αυτόματο πιλότο και έριξε το αεροπλάνο στον Ατλαντικό. Κανείς από τους 217 επιβαίνοντες δεν επέζησε.

Η πρώτη εκτίμηση ήταν πως πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια. Οι έρευνες που ακολούθησαν όμως αποκάλυψαν ότι ο 59χρονος πιλότος αντιμετώπιζε πειθαρχικά προβλήματα και η εταιρία επρόκειτο να του απαγορεύσει να κάνει υπερατλαντικές πτήσεις. Τα “μαύρα κουτιά” αποκάλυψαν ότι είχε ζητήσει να απαλλάξει τον πιλότο από τον έλεγχο λίγο μετά την απογείωση και στη συνέχεια απενεργοποίησε τον αυτόματο πιλότο. Την ώρα που το αεροσκάφος έκανε βουτιά στον ωκεανό, είχε καταγραφεί να λέει «Tawkalt ala Allah», που σημαίνει «αφήνομαι στο Θεό».

Η συνάντηση με τον “αρχιτέκτονα”

Οι οριστικές αποφάσεις πάρθηκαν σε μια συνάντηση του Οσάμα Μπιν Λάντεν με τον Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ, τον άνθρωπο που θεωρείται ο “αρχιτέκτονας” των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και τώρα κρατείται στις φυλακές του Γκουαντάναμο. Εκείνη την περίοδο, η Αλ Κάιντα είχε αποφασίσει να σταματήσει τις επιθέσεις σε αραβικά κράτη που συνεργάζονταν με τις ΗΠΑ και να χτυπήσει απευθείας στην καρδιά του “εχθρού”.

O Σεΐχης Μοχάμεντ είχε ταξιδέψει το 1994 στις Φιλιππίνες για να σχεδιάσει επίθεση σε εμπορικές πτήσεις από και προς τις ΗΠΑ. Η επιχείρηση Bojinka όμως απέτυχε και επέστρεψε στη Μέση Ανατολή. Το 1996 συναντήθηκε με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Αφγανιστάν και κατέστρωσαν ένα σχέδιο, το οποίο τελικά πήρε τη μορφή της επίθεσης που σημειώθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001. Το αρχικό σχέδιο πιστεύεται πως περιελάμβανε την πυροδότηση εκρηκτικών που θα είχαν τοποθετηθεί στις πτήσεις. Μετά το περιστατικό της Egypt Air όμως το σχέδιο άλλαξε και αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθούν αεροπειρατές που θα έριχναν τα αεροπλάνα σε κτίρια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Απαξιωτικός ο Μπάιντεν για τον Τραμπ: «Είμαι ένας ενήλικας που έχει αντίπαλό του ένα εξάχρονο παιδί»

Πρώην σύζυγος οπλαρχηγού του ISIS κατηγορείται για βιασμούς σκλάβας Γιαζίντι

Wall Street Journal: Ο Πούτιν δεν διέταξε τη δολοφονία του Ναβάλνι

Ελληνοαμερικανοί βουλευτές ζητούν να εμποδιστεί ένας ισλαμιστικός στολίσκος με προορισμό τη Γάζα

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr