Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Η Εκκλησία πούλησε με ευκολίες οικόπεδο – φιλέτο στη σύζυγο του Προέδρου”

“Η Εκκλησία πούλησε με ευκολίες οικόπεδο – φιλέτο στη σύζυγο του Προέδρου”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σάλο προκαλέι στην Κύπρο η αποκάλυψη της εφημερίδας Φιλελεύθερος ότι η Αρχιεπισκοπή Κύπρου πούλησε σε υπερβολικά χαμηλή τιμή οικόπεδο – φιλέτο στην σύζυγο του Προέδρου της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Το ακίνητο βρίσκεται δίπλα από την κατοικία του Προέδρου της Δημοκρατίας στην αριστοκρατική περιοχή Μεσοβούνια του Δήμου Γερμασόγειας και η έκτασή του βγάζει πάνω από τρία οικιστικά οικόπεδα.

 

Ο Φιλελεύθερος έγραψε:

Οικιστικό ακίνητο με εμβαδόν 1.739 τ.μ., στην πιο ακριβή περιοχή της Λεμεσού, αγόρασε από την Αρχιεπισκοπή η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Άντρη Αναστασιάδου, προς €500.000, με όρους που τουλάχιστον χαρακτηρίζονται άκρως ευνοϊκοί για τον αγοραστή.

Το ακίνητο βρίσκεται δίπλα από την κατοικία του Προέδρου της Δημοκρατίας στην αριστοκρατική περιοχή Μεσοβούνια του Δήμου Γερμασόγειας και η έκτασή του βγάζει πάνω από τρία οικιστικά οικόπεδα. Αγοράστηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2014 με συμβαλλόμενους να υπογράφουν την αγοραπωλησία τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο και τη σύζυγο του Προέδρου. Η κ. Αναστασιάδου με την υπογραφή του αγοραπωλητηρίου εγγράφου πλήρωσε το ποσό των €40.000 σε μετρητά (80 χαρτονομίσματα των €500) ως προκαταβολή για την αγορά του οικοπέδου στην ενορία Ποταμού Γερμασόγειας, στον Δήμο Γερμασόγειας. Με βάση το αγοραπωλητήριο έγγραφο μέχρι την 30ή Απριλίου 2014 θα πρέπει να καταβληθεί στην Αρχιεπισκοπή το ποσό των €160.000. Το υπόλοιπο ποσό των €300.000 θα καταβληθεί σε 75 άτοκες μηνιαίες δόσεις των €4.000 η κάθε μία.

Όπως αναφέρεται στη συμφωνία, η παράδοση της ελεύθερης κατοχής του ακινήτου θα γίνει με την υπογραφή της συμφωνίας και η μεταβίβαση από την Αρχιεπισκοπή στη σύζυγο του Προέδρου Αναστασιάδη θα γίνει μέχρι 30 ημέρες από την ημερομηνία εξόφλησης του τιμήματος πώλησης. Το συγκεκριμένο κτήμα χρησιμοποιείται ήδη από τη φρουρά του Προέδρου Αναστασιάδη, αφού γειτονεύει με την οικία του, που ανήκει επίσης στην Άντρη Αναστασιάδη.

Στον χώρο υπάρχει και φυλάκιο της φρουράς. Η αγορά φαίνεται να είναι προς όφελος της κ. Αναστασιάδου αφού σύμφωνα με έγκριτους εκτιμητές γης τώρα με την κρίση η αξία του συγκεκριμένου τεμαχίου ανέρχεται γύρω στις €870.000 (περίπου €500 ανά τ.μ.). Σημειώνεται ότι στην ίδια περιοχή διατίθενται προς πώληση σήμερα οικόπεδα προς €650 ανά τετραγωνικό μέτρο.

Το οικιστικό οικόπεδο βρίσκεται σε ήσυχη περιοχή, με θέα τη θάλασσα, με πολεοδομική ζώνη Κα9. Στις περιοχές αυτές επικρατούσα χρήση είναι η κατοικία μέχρι δύο ορόφων, ύψους 10 μέτρων, δόμησης 40% και κάλυψης 20%.

Είναι κτισμένες εκεί κατοικίες υπερπολυτελείας. Η αγοραία αξία του εν λόγω τεμαχίου σε τιμές 1/1/1980 ανέρχεται στις €27.800. Σύμφωνα με το πόθεν έσχες που έδωσε στη δημοσιότητα πριν τις Προεδρικές Εκλογές (25 Ιανουαρίου 2013) ο τότε υποψήφιος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, το οικόπεδο όπου βρίσκεται η οικία του είναι συνολικού εμβαδού 982 τ.μ., ενώ η οικία είναι εμβαδού 350 τ.μ. Το οικόπεδο αγοράσθηκε το 2002 έναντι €100.000, ενώ δηλώθηκε ως κόστος ανέγερσης της οικίας το ποσό των €500.000.

Την περίοδο εκείνη ο κ. Αναστασιάδης ήταν πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού. Η σύμβαση για το νέο οικόπεδο υπογράφτηκε μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ και της Άντρης Αναστασιάδου στις 3 Φεβρουαρίου 2014, ενώ την επόμενη ημέρα κατατέθηκε η προκαταβολή εκ μέρους του αγοραστή στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, η οποία με τη σειρά της προχώρησε σε έμβασμα του σχετικού ποσού σε λογαριασμό της, που διατηρεί στην Τράπεζα Κύπρου.

Η εν λόγω σύμβαση τέθηκε ενώπιον της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας η οποία έδωσε την έγκρισή της. Με την υπογραφή της σύμβασης το ακίνητο παραδόθηκε στον αγοραστή. Επισημαίνεται ότι ο αγοραστής είναι υποχρεωμένος να καταβάλει όλα τα κτηματολογικά και μεταβιβαστικά έξοδα για τη μεταβίβαση του ακινήτου.

Όσον αφορά τους διάφορους φόρους και τέλη προς δημοτικές, κυβερνητικές, ημικρατικές ή άλλες Αρχές, αυτές επιβαρύνουν πλέον την Άντρη Αναστασιάδου. Η αγοραπωλησία έγινε χωρίς τη σύμπραξη ή συμμετοχή οποιουδήποτε τρίτου και δη κτηματομεσίτη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Δεν θα κατηγορήσουμε τον Ησαΐα για κάτι που ο ίδιος αποκάλυψε

Ταμασού Ησαΐας: «Αμετάκλητος στόχος μας κάθαρση και διαφάνεια στους κόλπους της Εκκλησίας»

Με τον Κύπρου Γεώργιο συναντήθηκε ο Ιωαννίνων Μάξιμος καλεσμένος του Ταμασού Ησαΐα – Τίμησε τους Έλληνες στρατιώτες που έπεσαν για την Κύπρο μας

Κύπρος: Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου η Τιμία Ζώνη στη Μητρόπολη Ταμασού

Χοροστασία του Μητροπολίτου Ταμασού και Ορεινής στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr