Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Περιφερειακές Εκλογές: Ψηφίζουν στη Γερμανία με το βλέμμα στους πρόσφυγες

Περιφερειακές Εκλογές: Ψηφίζουν στη Γερμανία με το βλέμμα στους πρόσφυγες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στις κάλπες σε τρία ομόσπονδα κρατίδια καλούνται την Κυριακή περίπου 13 εκατομμύρια Γερμανοί, ενώ η χώρα ταλανίζεται από τις αμφιβολίες για τη διαχείριση της προσφυγικής ροής από την Άνγκελα Μέρκελ.

Οι εκλογές μπορεί να καταβαραθρώσουν το στρατόπεδο της Άγκελα Μέρκελ και να αναδείξουν στα ύψη τη λαϊκιστική δεξιά.

Για τις εκλογές, που αποτελούν ένα τεστ 18 μήνες πριν από τις βουλευτικές, οι πρώτες εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων αναμένεται να γίνουν γνωστές μετά τις 19.00 ώρα Ελλάδας, όταν θα κλείσουν τα εκλογικά κέντρα σε: Βάδη -Βυρτεμβέργη (νοτιοδυτικό), Ρηνανία – Παλατινάτο (δυτικό) και Σαξονία – Άνχαλτ (ανατολικό).

Για να αποτρέψει μια οδυνηρή αποτυχία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), η Μέρκελ δεν σταμάτησε να πηγαίνει στα κρατίδια, πολλαπλασιάζοντας τις εκλογικές συγκεντρώσεις, κυρίως στη Βάδη – Βυρτεμβέργη, προπύργιο των συντηρητικών όπου όμως το αποτέλεσμα δείχνει αμφίρροπο και στη Ρηνανία – Παλατινάτο, όπου το CDU δίνει μάχη στήθος με στήθος με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

Και το Σάββατο, η καγκελάριος αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δημόσιας παρέμβασης στην προσφυγική κρίση που απειλεί το βάθρο της για πρώτη φορά στα δέκα χρόνια που είναι στην εξουσία.

Η Μέρκελ επέμεινε στο δικαίωμα ένταξης των προσφύγων, επαναλαμβάνοντας ότι οι προωθούμενες ευρωπαϊκές λύσεις θα μειώσουν τον αριθμό των μεταναστών που αρχίζουν μια επικίνδυνη οδύσσεια για τη βόρεια Ευρώπη.

Η Γερμανία είναι σε αναβρασμό από τότε που άνοιξε τις πύλες της το 2015 σε πάνω από ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο, κυρίως Σύρους.

Εμπρησμοί σε εστίες όπου φιλοξενούνται αιτούντες άσυλο, σοκαρισμένοι πολίτες από σεξουαλικές επιθέσεις με δράστες μετανάστες στην Κολωνία: οι Γερμανοί, που αρχικά είχαν καλωσορίσει τους πρόσφυγες με λιχουδιές και αρκουδάκια τώρα δείχνουν να έχουν χάσει τον μπούσουλα.

Και είναι όλο και περισσότεροι αυτοί που στρέφονται στη λαϊκιστική δεξιά, η οποία ελπίζει σε ένα ιστορικό ρεκόρ.

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το αντιευρωπαϊκό κόμμα που ιδρύθηκε πριν από τρία χρόνια για να αμφισβητήσει το ευρώ, ίσως αναδειχθεί «νικητής» των εκλογών αυτών, λαμβάνοντας ποσοστό μεταξύ 9% και 19% των προθέσεων ψήφου ανάλογα με την περιοχή.

Μετά τη σημερινή ψηφοφορία, το AfD, που έχει εξασφαλίσει έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μπορεί να εκπροσωπείται στα μισά από τα 16 περιφερειακά κοινοβούλια.

Στη Σαξονία – Άνχαλτ, με 19% στις δημοσκοπήσεις, το AfD διεκδικεί ακόμη και τη θέση της δεύτερης πολιτικής δύναμης από το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, die Linke και παρότι αυτό το μη προνομιούχο κρατίδιο της πρώην Ανατολικής Γερμανίας φιλοξενεί λίγους πρόσφυγες.

Στη Βάδη – Βυρτεμβέργη, ένα εύπορο κρατίδιο όπου το ποσοστό ανεργίας είναι το χαμηλότερο της Γερμανίας, 4%, το CDU μπορεί να χάσει έως και 10 μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές και να εκθρονιστεί από πρώτη περιφερειακή πολιτική δύναμη από τους Πράσινους. Οι αντιευρωπαϊστές λαμβάνουν 11%.

Ο υποψήφιος πρωθυπουργός σε αυτό το κρατίδιο, ο Γκίντο Βολφ, πήρε αποστάσεις από τη Μέρκελ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας σε μια προσπάθεια να πείσει ένα εκλογικό σώμα πολύ προσηλωμένο στις χριστιανικές αξίες που ανησυχεί για τη ροή μουσουλμάνων μεταναστών.

Στο γειτονικό κρατίδιο της Ρηνανίας – Παλατινάτου, η υποψήφια του CDU Τζούλια Κλέκνερ επιχείρησε επίσης να κρατήσει αποστάσεις, συνηγορώντας υπέρ μιας αυστηρότερης μεταναστευτικής πολιτικής. Δίνει πλέον μάχη στήθος με στήθος με την υποψήφια των Σοσιαλδημοκρατών, Μαλού Ντρέγερ, ενώ το AfD μπορεί να ελπίζει σε ένα ποσοστό 9%.

Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ωστόσο ότι όσο κι αν αμφισβητείται η Άνγκελα Μέρκελ παραμένει πολύ ισχυρή και χωρίς αντίπαλο ικανό να την νικήσει. Η δημοτικότητά της εξάλλου αυξήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Απαξιωτικός ο Μπάιντεν για τον Τραμπ: «Είμαι ένας ενήλικας που έχει αντίπαλό του ένα εξάχρονο παιδί»

Οι Ρώσοι βγάζουν στο σφυρί σπίτια Ουκρανών προσφύγων στα κατεχόμενα

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο υπουργείο Εσωτερικών – Πλήγμα στην εκλογική διαδικασία

Ναυάγιο στη Σάμο: Ένας νεκρός και τέσσερις αγνοούμενοι μετανάστες

Δημοσκόπηση GPO: Πρώτη η ΝΔ, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ, τρίτο το ΠΑΣΟΚ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr