Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παραδόθηκε ο αεροπειρατής στη Λάρνακα χωρίς να υπάρξουν θύματα

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η αεροπειρατεία σε αεροσκάφος της EgyptAir το οποίο είχε προσγειωθεί εκτάκτως στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, στην Κύπρο, είχε αίσιο τέλος, με τον δράστη να συλλαμβάνεται από τις κυπριακές αρχές χωρίς να υπάρξουν θύματα. Ο αεροπειρατής, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήταν ο Σεΐφ Ελντίν Μουσταφά.

Αρχικώς θεωρείτο ότι δράστης ήταν ο Αιγύπτιος καθηγητής κτηνιατρικής Ιμπραχίμ Αμπντέλ Ταγουάμπ Σαμάχα και ότι το ζήτημα αφορούσε τη σχέση του με τη γυναίκα του.

Ο πραγματικός δράστης, ωστόσο, φερόταν, σύμφωνα με πληροφορίες, να ζητούσε την απελευθέρωση γυναικών οι οποίες κρατούνται σε φυλακές της Αιγύπτου.

Φερόταν επίσης να είναι Αιγύπτιος πρώην στρατιωτικός ο οποίος αντιτίθεται στο καθεστώς του προέδρου της Αιγύπτου, πρώην στρατάρχη Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Η πτήση MS181 κινείτο από την Αλεξάνδρεια προς το Κάιρο, όταν υπό την απειλή του δράστη, το αεροσκάφος κινήθηκε προς την Κύπρο και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Το Airbus A320 είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από τη Σαουδική Αραβία, μεταφέροντας συνολικά 56 επιβάτες όταν εγκατέλειψε την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Κυπριακές πηγές έκαναν λόγο για άτομο το οποίο πιθανότατα αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Πληροφορίες λένε ότι ο αεροπειρατής απείλησε να ανατιναχθεί, πριν επέμβουν οι αστυνομικές δυνάμεις αλλά τελικά παραδόθηκε, ενώ μεταφέρθηκε προς άγνωστη κατεύθυνση με όχημα της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο. Στρατιωτικός, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, 59 ετών, φέρεται να ήταν ο αεροπειρατής που υποχρέωσε ένα αεροσκάφος τύπου Airbus Α320 των αιγυπτιακών αερογραμμών να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Το αεροσκάφος εκτελούσε την πτήση MS181, από την Αλεξάνδρεια στο Κάϊρο, με 55 επιβάτες και επτά μέλη πληρώματος.

ScreenShot_20160329144936

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Τρεις επιβάτες φαίνεται πως έχουν απελευθερωθεί, ενώ καταγράφεται κινητικότητα αυτή τη στιγμή στο αεροδρόμιο. Από το πιλοτήριο πήδηξε μάλιστα ένας από τους επιβάτες για να απελευθερωθεί, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε το ΡΙΚ. Ανακριβής η είδηση περί εκκένωσης κτιρίων κοντά στο αεροδρόμιο λένε οι κυπριακές αρχές. Από το πρωί, ενεργοποιήθηκε η μονάδα διαχείρισης κρίσεων και προσήλθαν οι αρμόδιοι υπουργοί.

ScreenShot_20160329143634

“Εκείνο το οποίο ξέρουμε είναι ότι δεν πρόκειται για τρομοκρατία και ότι πρόκειται για ασταθή άτομο. Υπάρχει ειδική διαπραγματευτική ομάδα που είναι σε διάλογο μαζί του. Το πρώτο όνομα που ανακοινώθηκε ελέγχεται, δεν είναι αυτός, και ως αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης έχουν απελευθερωθεί όλοι οι επιβάτες πλην τριών και των μελών του αεροσκάφους. Η Κύπρος προσφέρει κάθε βοήθεια, έχουν ενημερωθεί τα προξενεία και οι πρεσβείες και όλες οι υπηρεσίες ώστε να παρασχεθεί η κάθε βοήθεια. Η ομάδας διαχείρισης είναι συνεχώς σε συσκέψεις. Πέντε τα μέλη του πληρώματος και τρεις επιβάτες. Η πληροφορία ότι είναι ζωσμένος με εκρηκτικά δεν επιβεβαιώνεται. Το θέμα δεν έχει λήξει και υπάρχει διαπραγμάτευση.

Η Υπουργική Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων ενεργοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή για τη διαχείριση της αεροπειρατείας στη πτήση MSR 181 από την Αλεξάνδρεια προς το Κάιρο (εσωτερική πτήση) στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Η κατάσταση έχει ως εξής στις 14:00 μμ:
– Δεν πρόκειται περί τρομοκρατίας. Πρόκειται περί ατομικής ενέργειας προσώπου ασταθούς ψυχολογικής κατάστασης.
– Παρόλα ταύτα, οι Αρχές της Δημοκρατίας λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τις ενέργειες του αεροπειρατή με γνώμονα τη διάσωση όλων των επιβατών και του πληρώματος. Στο αεροπλάνο παραμένουν 3 επιβάτες και 5 μέλη του πληρώματος. Όλοι οι υπόλοιποι έχουν αφεθεί ελεύθεροι.
– Ειδική ομάδα της Αστυνομίας, εκπαιδευμένη στις διαπραγματεύσεις, διαπραγματεύεται με τον αεροπειρατή με σκοπό να πεισθεί να παραδοθεί
– Οι Αρχές έχουν ήδη παράσχει την απαιτούμενη φροντίδα στους απελευθερωθέντες επιβάτες και ήδη υπάρχει επικοινωνία με τις αρμόδιες προξενικές αρχές τρίτων χωρών
– Επισημαίνεται ότι παρά τις πληροφορίες που προέρχονται από ΜΜΕ, δεν έχουν εκκενωθεί εγκαταστάσεις εντός η πλησίον το αεροδρομίου”.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Στρατιωτικός, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, 59 ετών, υποχρέωσε ένα αεροσκάφος τύπου Airbus Α320 των αιγυπτιακών αερογραμμών να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, το πρωΐ της Τρίτης, με στόχο να έρθει σε επαφή με την πρώην σύζυγό του, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο ενώ άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για αίτημα του να απελευθερωθούν πολίτες που κρατούνται σε φυλακές. Το αεροσκάφος εκτελούσε την πτήση MS181, από την Αλεξάνδρεια στο Κάϊρο. Ο αεροπειρατής, τρεις επιβάτες, ο κυβερνήτης, ο συγκυβερνήτης και τρία μέλη του πληρώματος παραμένουν εντός του αεροσκάφους, αναφέρει η Egyptair. Ο αεροπειρατής είναι μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας όπως αναφέρουν πληροφορίες.

Οι αιγυπτιακές αρχές ανέφεραν ότι, μεταξύ των 56 επιβατών του αεροσκάφους το οποίο ελέγχεται από αεροπειρατή, περιλαμβάνονταν και δύο Έλληνες, όπως μετέδωσε το βρετανικό δίκτυο BBC.

Το σύνολο των επιβαινόντων, πριν την εκδήλωση της αεροπειρατείας, όταν το αεροσκάφος εγκατέλειψε την Αλεξάνδρεια, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της EgyptAir, ήταν 56 επιβάτες, επτά μέλη πληρώματος και ένας υπεύθυνος ασφαλείας.

Η εταιρεία είχε κάνει νωρίτερα λόγο για 81 επιβάτες.

Το υπουργείο Πολιτικής Αεροπλοΐας της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι μεταξύ των επιβατών βρίσκονται οκτώ Αμερικανοί, τέσσερις Βρετανοί, δύο Ολλανδοί, δύο Βέλγοι, ένας Γάλλος, ένας Ιταλός, δύο Έλληνες και ένας Σύρος.

Δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί η εθνικότητα τριών μη Αιγυπτίων επιβατών.

ScreenShot_20160329141016

Η Αστυνομία εκκένωσε ολόκληρη την περιοχή Μακένζι στη Λάρνακα (πραγματικά μεγάλη έκταση) λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας με το υπό πειρατεία αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών, που βρίσκεται καθηλωμένο εκεί. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Αστυνομία έχουν απομακρυνθεί όλοι οι εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας ενώ εκκενώθηκαν και όλα τα κέντρα αναψυχής που βρίσκονται στην περιοχή Μακένζι, ενώ ελεύθεροι σκοπευτές έχουν πάρει θέση γύρω από το αεροσκάφος.

Οι αιγυπτιακές Αρχές ξεκαθαρίζουν ότι ο αεροπειρατής είναι αιγυπτιακής υπηκοότητας και το όνομά του είναι Σαϊφ Ελ Ντι Μουσταφά. Πρόκειται για αντιπολιτευόμενο της κυβέρνησης Ελ Σίσι και σύμφωνα με πληροφορίες είναι πρώην στέλεχος του αιγυπτιακού στρατού.

Ο αεροπειρατής στο αεροσκάφος της EgyptAir το οποίο βρίσκεται στο αεροδρόμιο της Λάρνακας είναι ο Σεΐφ Ελντίν Μουσταφά, ανέφερε και το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, με μήνυμά του στο Twitter.

Μετακίνηση των δημοσιογράφων ακόμη πιο μακριά από το σημείο όπου έχει σταματήσει το αεροπλάνο έλαβε χώρα σύμφωνα με το ΡΙΚ που μεταδίδει πως είναι έτοιμη να γίνει επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων.

Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters είχε μεταδώσει επικαλούμενο στοιχεία από την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας, ότι ο αεροπειρατής ονομάζεται Ιμπραχίμ Σαμάχα και ότι είναι καθηγητής Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας και μάλιστα επικεφαλής του τμήματος Διατροφικής Υγείας. Οι πληροφορίες πάντως παραμένουν συγκεχυμένες ως εκ τούτου μεταδίδονται με κάθε επιφύλαξη.

«Οι αρμόδιοι σχεδιασμοί διαχείρισης κρίσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας εφαρμόστηκαν από την αρχή του συμβάντος», αναφέρει ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών για την πτήση MSR 181 της EgyptAir, στην οποία εκδηλώθηκε αεροπειρατεία, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να αλλάξει πορεία και να προσγειωθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας.

Όπως σημειώνεται, υπουργική επιτροπή χειρίζεται την κατάσταση στο Εθνικό Κέντρο Κρίσεων, το οποίο βρίσκεται στο υπουργείο Εξωτερικών. Επίσης, υπάρχει άμεση επικοινωνία μεταξύ του Κέντρου και των αιγυπτιακών Αρχών.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν όταν λήξει το συμβάν.

Σύμφωνα με το AP, μία γυναίκα δήλωσε ότι το όνομα που δόθηκε από τις αρχές και της Αιγύπτου είναι το ίδιο με του άντρα της, ο οποίος δεν είναι αεροπειρατής. Η Nahla όπως ονομάστηκε, ανάφερε ότι η φωτογραφία που έχει δοθεί στη δημοσιότητα, δεν είναι ο άντρας της.

Είναι στρατιωτικός και φέρεται να έχει πολιτικά αιτήματα και ζητάει την απελευθέρωση κρατουμένων γυναικών στην Αίγυπτο. Αυτή τη στιγμή, όπως μεταδίδει και το ΡΙΚ, ο ύποπτος είναι ζωσμένος με εκρητκτικά και ζητά την παρουσία Εκπροσώπου της ΕΕ. Οι πληροφορίες γύρω από την ταυτότητά του, είναι αυτές που μεταδίδονται αυτή την ώρα.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Ενημέρωση και προς τους δημοσιογράφους έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας πως “κάναμε το άπαν για να είναι όλοι ασφαλείς”.

Σε ερώτηση για τον λόγο που εξελίχθηκε η αεροπειρατεία, είπε ότι το περιστατικό δεν έχει να κάνει με την τρομοκρατία και απάντησε για το αν έχει να κάνει με μια γυναίκα λέγοντας ότι, “όλα έχουν να κάνουν με μια γυναίκα”.

Αυτός φέρεται να είναι ο αεροπειρατής

Την κατάσταση χειρίζεται το Εθνικό Κέντρο Κρίσεων επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου.

«Αναφορικά με την κατάσταση που εξελίσσεται σχετικά με την πτήση MSR 181 της EgyptAir στην οποία εκδηλώθηκε αεροπειρατεία και το αεροσκάφος άλλαξε πορεία και προσγειώθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Λάρνακας, οι αρμόδιοι σχεδιασμοί διαχείρισης κρίσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας εφαρμόστηκαν από την αρχή του συμβάντος. Υπουργική Επιτροπή χειρίζεται την κατάσταση στο Εθνικό Κέντρο Κρίσεων που βρίσκεται στο Υπουργείο Εξωτερικών. Έχει επίσης εγκαθιδρυθεί άμεση επικοινωνία μεταξύ του Κέντρου και των Αιγυπτιακών Αρχών» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Με ανακοίνωση της Egypt Air μέσω του λογαριασμού της στο twitter, μετά τις διαπραγματεύσεις με τον αεροπειρατή έχουν αφεθεί ελεύθεροι όλοι οι επιβάτες εκτός από το πλήρωμα και τέσσερις ξένους πολίτες, οι εθνικότητες των οποίων παραμένουν άγνωστες. Όπως μεταδίδει το ΡΙΚ, επικαλούμενο κυρίως Ισραηλινά ΜΜΕ, ο αεροπειρατής δεν είναι Αιγύπτιος και ζητάει πολιτικό άσυλο, ενώ έχει ζητήσει και μεταφραστή.

Η επίσημη ανακοίνωση από τις Κυπριακές αρχές:

“Πριν δυο ώρες εκδηλώθηκε αεροπειρατεία σε εσωτερική πτήση των Αιγυπτιακών αερογραμμών, και προσγειώθηκε στην Κύπρο λόγω έλλειψης καυσίμων. Προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο, σε απομονωμένη περιοχή, και αμέσως συνήλθε η επιτροπή διαχείρισης κρίσεων. Αυτό που μπορώ να πω, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, είναι ότι έχει επιτραπεί η έξοδος από τα αεροσκάφος σε 57 άτομα ενώ κρατάμε σε επαφή με τον τρομοκράτη. Είναι ένα πρόσωπο, αλλά δεν επιβεβαιώνεται ότι είναι ζωσμένος με εκρηκτικά. Προτεραιότητα μας είναι η ασφάλεια όλων. Έχουμε επικοινωνία με αιγυπτιακές αρχές και με τον πρέσβη της χώρας στην Κύπρο.”

Η Φωνή του Ισραήλ μετέδωσε έχει αρχίσει την συνδιαλλαγή ανάμεσα στον αεροπειρατή και τις αρχές.Ο Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε οτι το υπουργείο βρίσκεται σε επικοινωνία με τις αιγυπτιακές αρχές ενώ μαζί τους βρίσκεται και ο πρέσβης της Αιγύπτου.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Αποβιβάστηκαν επιβάτες από το αεροσκάφος των Αιγυπτιακών αερογραμμών στο οποίο εκδηλώθηκε αεροπειρατεία στο FIR της Κύπρου ενώ παραμένουν συγκεχυμένες οι πληροφορίες για τον αριθμό επιβατών και τρομοκρατών. Σε εξέλιξη η επιχείρηση στο αεροδρόμιο. 20 άτομα έχουν κατέβει από το αεροπλάνο μεταδίδει το Sky News. Η εταιρεία λέει πως αποβιβάστηκαν όλοι οι επιβάτες αλλά όχι και το πλήρωμα. Ομάρ Τζαμάλ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το όνομα του πιλότου των Αιγυπτιακών αερογραμμών. 7 άτομα το πλήρωμα σύμφωνα με το BBC. Τηλεγράφημα του AP, το οποίο επικαλείται Κύπριο αξιωματούχο, αναφέρει ότι υπάρχουν υποψίες για βόμβα μέσα στο αεροσκάφος που έχει εκδηλωθεί η αεροπειρατεία.

Το Reuters μεταδίδει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, ένας επιβάτης του αεροσκάφους απείλησε να πυροδοτήσει ζώνη με εκρηκτικά μέσα στο αεροπλάνο της Egypt Air.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες και από το αεροδρόμιο της Λάρνακας, δυο είναι οι πτήσεις που βρίσκονται καθηλωμένες αυτή τη στιγμή. Μία της Aegean και μια της WizAir ενώ αναμενόταν και ακόμη μια πτήση. Στο αεροδρόμιο της Πάφου μεταφέρονται όλες οι αφίξεις, 12 τον αριθμό για την ώρα, και αναμένεται να αυξηθούν στα επόμενα λεπτά. Ένα C130 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, και διεθνής πτήσεις αναμένεται να προσγειωθούν στην επόμενη μισή ώρα στην Πάφο.

ScreenShot_20160329095753

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Συναγερμός σήμανε το πρωί της Τρίτης στις κυπριακές αρχές για αεροπλάνο στο οποίο έχει εκδηλωθεί αεροπειρατεία. Το αεροπλάνο ζήτησε να προσγειωθεί και τελικά προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για αεροσκάφος αιγυπτιακών συμφερόντων με 81 επιβάτες, ενώ άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για 55 επιβάτες και 8μελές πλήρωμα.

Επισήμως δεν δίνεται καμία πληροφορία ωστόσο οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται ήδη στο αεροδρόμιο. Το αεροσκάφος απομονώθηκε σε ειδικό χώρο ενώ φέρεται να βρίσκονται ήδη εκεί οι ειδικοί διαπραγματευτές για υποθέσεις τρομοκρατίας.

Το ΡΙΚ μεταδίδει πως ένοπλοι βρίσκονται εντός του αεροσκάφους και ότι είχε απογειωθεί από την Αλεξάνδρεια για εσωτερική πτήση. Ο αριθμός των ενόπλων παραμένει άγνωστος.

Το Κυπριακό Πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει πως υπάρχει ισχυρή αστυνομική δύναμη και πως το αεροδρόμιο έκλεισε για λόγους ασφαλείας, ως εκ τούτου δεν προσγειώνεται και δεν απογειώνεται κανένα αεροσκάφος.

Έχει ζητηθεί να απομακρυνθούν οι δυνάμεις ασφαλείας ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για αποβίβαση γυναικών και παιδιών από το αεροσκάφος που το ΡΙΚ ωστόσο διαψεύδει. Τα πυροσβεστικά οχήματα έχουν πλησιάσει το αεροσκάφος.

Πραγματοποιήθηκε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ με του υπουργού εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη και του ομόλογου του στο Κάϊρο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Χριστοδουλίδης: Είμαστε στα όρια μας, όσον αφορά τις προσφυγικές ροές

Θεόδωρος Γκότσης: Η Κύπρος «δεν αναγνωρίζει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία» του Κοσόβου

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Το κατοχικό ψευδοκράτος των αποσχιστών στην Κύπρο πανηγυρίζει με τα «κατορθώματα» της Ντόρας Μπακογιάννη και της ΝΔ

Στ. Κασσελάκης από Ουάσιγκτον: Δεν νοείται ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς το Κυπριακό

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr