Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το σκάνδαλο των “Panama Papers” είναι μόνο στην αρχή

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι φορολογικές αρχές σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία έχουν αρχίσει έρευνες σε πελάτες δικηγορικής εταιρίας με έδρα τον Παναμά για πιθανή φοροδιαφυγή, μετά την τεραστίων διαστάσεων διαρροή στοιχείων που περιλαμβάνει περισσότερα από 11,5 εκατομμύρια έγγραφα.

Η διαρροή των στοιχείων, γνωστών ως «Panama Papers» αφορά αρχεία της δικηγορικής εταιρίας Mossack Fonseca, με έδρα τον φορολογικό παράδεισο του Παναμά και αποκαλύπτει λεπτομέρειες για εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες που προέρχονται από διάφορες χώρες του κόσμου.

Τα έγγραφα βρίσκονται στο επίκεντρο έρευνας που δημοσιεύθηκε την Κυριακή από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων, την γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και πάνω από 100 ειδησεογραφικούς οργανισμούς από όλο τον κόσμο. Η Suddeutsche Zeitung ανέφερε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι παρέλαβε την τεράστια συλλογή εγγράφων και στη συνέχεια τα μοιράστηκε με άλλα μέσα ενημέρωσης.

Τα “Panama Papers” καλύπτουν μια περίοδο 40 σχεδόν ετών, από το 1977 μέχρι και τον περασμένο Δεκέμβριο και φέρουν εταιρίες με έδρα διάφορους φορολογικούς παραδείσους να χρησιμοποιούνται για πιθανό ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, συμφωνίες για εξοπλιστικά και ναρκωτικά, αλλά και για φοροδιαφυγή.

Η βρετανική Guardian ανέφερε ότι τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι ένα δίκτυο μυστικών συμφωνιών offshore και δανείων αξίας 2 δισ. δολαρίων εμπλέκουν στενούς φίλους του προέδρου της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν. To πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις λεπτομέρειες αυτές.

Οι φορολογικές υπηρεσίες της Αυστραλίας ανακοίνωσαν την Δευτέρα ότι ερευνούν πάνω από 800 εύπορους πελάτες της Mossack Fonseca.

Ο επικεφαλής της Mossack Fonseca αρνήθηκε τις κατηγορίες, αλλά παραδέχτηκε ότι hackers παραβίασαν τη βάση δεδομένων της εταιρίας του, ενώ ο διευθυντής της Ramon Fonseca περιέγραψα τη διαρροή ως «μια διεθνή καμπάνια κατά τις ιδιωτικότητας».

Σε τηλεφωνική συνέντευξη με το Reuters, ο Fonseca δήλωσε την Κυριακή ότι η εταιρία, που ειδικεύεται στην σύσταση επιχειρήσεων offshore, έχει δημιουργήσει πάνω από 240.000 τέτοιες εταιρίες και σημείωσε ότι η μεγάλη πλειονότητα αυτών έχουν χρησιμοποιηθεί για νόμιμους σκοπούς.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Reuters: Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας δεν έχει μεταφραστεί σε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου

ΑΑΔΕ: Φοροδιαφυγή 3 εκατ. ευρώ σε κέντρο διασκέδασης

Ιταλία: Κατάσχεση για φοροδιαφυγή ύψους 779,5 εκ. ευρώ εις βάρος της Airbnb

Ειρωνική απάντηση Κασσελάκη στον Μητσοτάκη για τη φοροδιαφυγή

Οργιάζει η παραοικονομία στην Ελλάδα – Υπολογίζεται στα περίπου 35 δισ. ευρώ ετησίως

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr