Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στις 16 Ιουνίου 2016 η Τουρκία βυθίζεται στο χάος και διχοτομείται

Στις 16 Ιουνίου 2016 η Τουρκία βυθίζεται στο χάος και διχοτομείται
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η συνταγματική επιτροπή του τουρκικού κοινοβουλίου ψήφισε την άρση της ασυλίας της πλειονότητας των Κούρδων βουλευτών που είναι μέλη της τουρκικής Βουλής.

Οι άρσεις των ασυλιών των Κούρδων βουλευτών αναμένεται να ψηφιστούν και από την ολομέλεια της Βουλής.

Ο Εγιούπ Ντορού, εκπρόσωπος του φιλοκουρδικού αριστερού κόμματος HDP στην Ευρώπη, προειδοποίησε ότι οι άρσεις ασυλιών μπορεί να οδηγήσουν την Τουρκία σε γενικευμένο εσωτερικό (“εμφύλιο”) πόλεμο.

“Ο συνασπισμός των τριών κομμάτων, του AKP [ισλαμιστές], CHP [Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα – Κεμαλιστές, Σοσιαλδημοκράτες] και MHP [Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος – ακροδεξιά, Γκρίζοι Λύκοι] επιχειρούν να άρουν την ασυλία των βουλευτών του HDP, οι οποίοι, στην πραγματικότητα, αντιπροσωπεύουν όλα τα τμήματα και τις ομάδες της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων Κούρδων, Τούρκων, Αρμενίων, Ασσυρίων, Γιαζίντι, Αλεβιτών και χριστιανών”, ανέφερε ο Ντορού σε δημόσια δήλωσή του.

“Η ολομέλεια θα συζητήσει το θέμα [της ασυλίας] στις 16 Ιουνίου. Εάν περάσει, 46 από τους 59 βουλευτές του HDP θα χάσουν την ασυλία τους και θα φυλακιστούν. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, η ήδη υπάρχουσα ένοπλη σύγκρουση στην κουρδική περιοχή της Τουρκίας θα κλιμακωθεί περαιτέρω σε γενικευμένο εμφύλιο πόλεμο που θα προκαλέσει τον εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων” προειδοποίησε ο Ντορού.

Το HDP κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις δυτικές χώρες να καταδικάσουν την απόφαση για άρση της ασυλίας των βουλευτών.

“Σε αυτή την κρίσιμη κομβική στιγμή για τη δημοκρατία στην Τουρκία και για την ειρηνική επίλυση της κουρδικής σύγκρουσης, καλούμε όλους του ανθρώπους και τους οργανισμούς που ενστερνίζονται τις οικουμενικές δημοκρατικές αξίες να αναλάβουν άμεση και ενιαία δράση, να υψώσουν τις φωνές τους και να δηλώσουν αλληλεγγύη στον αγώνα μας ενάντια στο επικείμενο πολιτικό πραξικόπημα εις βάρος του κοινοβουλίου και του HDP”, αναφέρεται σε κοινή δήλωση των συμπροέδρων του HDP.

“Το HDP θα συνεχίσει τον αποφασιστικό αγώνα του ενάντια στις αυταρχικές πολιτικές που ο Ερντογάν και το AKP εκτελούν ώστε να εκμηδενίσουν τη δημοκρατική ζωή στην Τουρκία”, πρόσθεσαν.

Από τον Ιούλιο του 2015 έχει φουντώσει ξανά το κουρδικό αντάρτικο στη νοτιοανατολική Συρία εξαιτίας της συνεργασίας του τουρκικού κράτους με τους τζιχαντιστές ενάντια στον κουρδικό πληθυσμό.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τους βουλευτές και τα μέλη του φιλοκουρδικού HDP ότι πίσω τους βρίσκεται το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), που διεξάγει τον ένοπλο εθνικοαπελευθερωτικό κουρδικό αγώνα, ο οποίος θεωρείται από την Άγκυρα “τρομοκρατική δράση” και για αυτό ο σουλτάνος θέλει να φυλακίσει όλους σχεδόν τους Κούρδους βουλευτές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr