Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τριήμερο πένθος για τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Τριήμερο πένθος για τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος στη μνήμη του νομπελίστα συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ο οποίος απεβίωσε την Πέμπτη σε ηλικία 87 ετών.

«Για να αποτίσουμε φόρο τιμής στη μνήμη του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες κηρύσσω τριήμερο εθνικό πένθος», δήλωσε κολομβιανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια σύντομου τηλεοπτικού διαγγέλματος, ζητώντας να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτήρια. «Ελπίζουμε ότι οι Κολομβιανοί θα κάνουν το ίδιο στα σπίτια τους», είπε.

«Ολόκληρη η Κολομβία πενθεί, καθώς έφυγε ο πιο αγαπητός και αξιοθαύμαστος συμπατριώτης μας όλων των εποχών», σχολίασε ο κ. Σάντος για να προσθέσεις ότι «υπήρξε, και δεν υπερβάλω, ο Κολομβιανός ο οποίος σε ολόκληρη την ιστορία της χώρας μας μετέφερε πιο μακριά και πιο ψηλά το όνομα της πατρίδας μας».

Ο κ. Σάντος αναφέρθηκε στο έργο του Μάρκες, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ το 1982, και στο είδος γραφής του, τον μαγικό ρεαλισμό:

«Για εμάς τους Κολομβιανούς ο Γκάμπο δεν εφηύρε τον μαγικό ρεαλισμό, ήταν ο σημαντικότερος εκπρόσωπός του σε μια χώρα που εκπροσωπεί η ίδια τον μαγικό ρεαλισμό. Μια χώρα που συνδυάζει τη χαρά και τον πόνο, την ποίηση και τη σύγκρουση».

Κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του, ο πρόεδρος της Κολομβίας δεν διευκρίνισε αν η κηδεία του Μάρκες θα γίνει στο Μεξικό, όπου ζούσε από το 1961 ή στην γενέτειρα του. Δήλωσε όμως στην οικογένεια του συγγραφέα ότι θα θέσει στη διάθεσή της το προεδρικό αεροσκάφος για την περίπτωση που επιθυμεί να τον κηδέψει στην Κολομβία.

Μία από τις αδερφές του Μάρκες εξέφρασε την επιθυμία της η σορός του συγγραφέα να μεταφερθεί στην Κολομβία: «Ο Γκαμπίτο είναι από την Κολομβία. Πρέπει να φέρουν τον Γκαμπίτο. Δεν είχα χρόνο να το σκεφτώ, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να έλθει και ότι πρέπει να τον φέρουν στην Κολομβία», δήλωσε η Αΐντα Γκαρσία Μάρκες μιλώντας σε κολομβιανό ραδιόφωνο.

Παρ’ όλα αυτά, παραδέχθηκε ότι την τελική απόφαση θα λάβει η σύζυγος του Μάρκες, Μερσέδες Μπάρσα και οι δύο γιοι του, Γκονσάλο και Ροδρίγο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Απελευθερώθηκε η ανιψιά του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες που είχε απαχθεί από ενόπλους

Η Ιντερπόλ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον ηγέτη των ανταρτών του ELN στην Κολομβία

Ανατροπή: Ο νέος Πρόεδρος στην Κολομβία θα επανεξετάσει την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους

Ο απελθών πρόεδρος της Κολομβίας αναγνώρισε παλαιστινιακό κράτος

O πρόεδρος της Κολομβίας ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν νεκρά τα μέλη δημοσιογραφικής αποστολής

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr