Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Μαγαζάκι” της Χρυσής Αυγής οι Κύπριοι νεοναζί του ΕΛΑΜ

“Μαγαζάκι” της Χρυσής Αυγής οι Κύπριοι νεοναζί του ΕΛΑΜ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ) ακολούθησε τη συνταγή Μιχαλολιάκου, εκτελώντας κατά γράμμα τις οδηγίες του υπόδικου αρχηγού του φασιστικού μορφώματος, και κατάφερε να μπει στη Βουλή. Μολονότι το ΕΛΑΜ θεωρείται αντιγραφή της Χρυσής Αυγής, στην πραγματικότητα όμως είναι σπλάχνο από τα σπλάχνα της, εμφορείται από την ίδια ιδεολογία, ακολουθεί τις ίδιες πρακτικές και λειτουργεί περισσότερο ως «πυρήνας Κύπρου» παρά ως ένα ανεξάρτητο «κόμμα» όπως αναφέρει η εφημερίδα “Έθνος”.

Πρόεδρος του ΕΛΑΜ είναι ο Χρίστος Χρίστου, για τον οποίο υπάρχουν λίγες πληροφορίες σχετικά με την επαγγελματική του σταδιοδρομία, ακριβώς όπως και για τον Ν. Μιχαλολιάκο. Κατά δήλωσή του σπούδασε στα ΤΕΙ Αθήνας και εργάζεται ως ακτινολόγος ακτινοθεραπευτής στο ΓΝ Λευκωσίας. Υπήρξε οργανωμένος στη Χρυσή Αυγή από παλιά, καταφέρνοντας να φτάσει δίπλα στον Μιχαλολιάκο, έχοντας βαθμό «υπαρχηγού». Σύμφωνα με πηγές, αποστολή του ήταν να μαθητεύσει στο πλάι του αρχηγού, ώστε αργότερα να ιδρύσει τη Χρυσή Αυγή της Κύπρου. Μάλιστα, το 2004, πριν από τη δημιουργία του ΕΛΑΜ, ο Χρ. Χρίστου ήταν ο «πυρηνάρχης» Κύπρου.

Ο δεύτερος βουλευτής του ακροδεξιού μορφώματος που εκλέχθηκε στο κυπριακό Κοινοβούλιο είναι ο νεαρός Λίνος Παπαγιάννης με καταγωγή από το Παραλίμνι της Αμμοχώστου. Είναι στο ΕΛΑΜ από το 2011 και φέρει τον «βαθμό» του επαρχιακού στην Αμμόχωστο, ενώ είναι και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου. Η δομή του ΕΛΑΜ είναι σχεδόν ίδια ?τηρουμένων των αναλογιών? με της Χρυσής Αυγής, αφού ιδρύθηκε κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσή της. Αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπου των ομοϊδεατών του φασιστικού μορφώματος στην Κύπρο, ο Γεάδης Γεάδη, φαίνεται πως είναι «παιδί» της ΧΑ. Ο πρώην υποψήφιος ευρωβουλευτής φέρεται ως «κολλητός» και πνευματικό παιδί του… ομολόγου του Ηλία Κασιδιάρη, με τον οποίο άλλωστε έχουν κάνει και κοινές εμφανίσεις στις ιντερνετικές εκπομπές της ΧΑ.

Σύμφωνα με κυπριακά δημοσιεύματα, ο «πρόεδρος» αρχικά είχε αιτηθεί να εγγραφεί το ΕΛΑΜ ως «Χρυσή Αυγή», αλλά απαγορεύτηκε η χρήση του ονόματος από το υπουργείο Εσωτερικών. Εξάλλου, η δήλωση του Ηλία Κασιδιάρη σε κυπριακά μέσα ότι «ΕΛΑΜ και Χρυσή Αυγή δεν είναι απλώς αδελφοποιημένα κόμματα, αλλά το ΕΛΑΜ είναι η Χρυσή Αυγή της Κύπρου» είναι απολύτως ενδεικτική για το ποιος είναι το «αφεντικό».

Συχνές ήταν και οι επισκέψεις των πρωτοκλασάτων στελεχών της ΧΑ στην Κύπρο ώστε να βάλουν τα θεμέλια για το ΕΛΑΜ, να εκπαιδεύσουν τα μέλη και να εξαχθεί το «know how» για τη δημιουργία φασιστικής οργάνωσης. Κασιδιάρης, Λαγός και Παππάς έχουν ταξιδέψει αρκετές φορές στη Μεγαλόνησο για να δώσουν ομιλίες στα γραφεία του ΕΛΑΜ και να συναντηθούν με τα μέλη του παραρτήματος της οργάνωσης.

Δεν είναι τυχαίο ότι η παρουσίαση του υποψηφίου του ΕΛΑΜ έγινε παρουσία των βουλευτών της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη και Γιάννη Λαγού. Κατά το παρελθόν έχουν δώσει το «παρών» και σε πάρα πολλές προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΕΛΑΜ, ώστε να βοηθήσουν να μπει στη Βουλή. Τελικά το κατάφεραν, «σπάζοντας» για μία μονάδα το εκλογικό όριο του 3,6%.

Οπως η Χρυσή Αυγή, έτσι και το ΕΛΑΜ εκμεταλλεύτηκε την οικονομική κρίση και απέκτησε οντότητα με εθνικιστικές κορώνες, συνθήματα για «πουλημένους πολιτικούς», αποθεώνοντας ακροδεξιούς πραξικοπηματίες του παρελθόντος όπως τον ηγέτη των ταγμάτων ασφαλείας Διγενή Γρίβα. Πάμπολλες είναι οι φορές που ο γιος του πραξικοπηματία Νίκου Σαμψών, Σωτήρης, έχει φωτογραφηθεί μαζί με τον Ηλ. Κασιδιάρη και τους ΕΛΑΜίτες.

Σε κείμενα του ΕΛΑΜ, ο πραξικοπηματίας αναφέρεται ως «ήρωας» και «άτρωτος», ενώ σπεύδουν να υπερασπιστούν την τιμή του απέναντι σ’ όσους θέλουν «σήμερα να σπιλώσουν τη μνήμη του».

Πλούσιο είναι και το φωτογραφικό υλικό που δείχνει τους ΕΛΑΜίτες να πραγματοποιούν στρατιωτικού τύπου ασκήσεις σε απομονωμένες δασικές εκτάσεις. Οπως και οι χρυσαυγίτες, έτσι και οι Κύπριοι ομοϊδεάτες τους λαμβάνουν μέρος σε εθνικιστικές κατασκηνώσεις, σαν κι αυτές που διοργάνωνε η Χρυσή Αυγή στον ποταμό Νέδα, όπου ο Ρουπακιάς και ο Πατέλης πόζαραν με καλάσνικοφ και με ναζιστικό χαιρετισμό.

Ο Χρ. Χρίστου εμφανίζεται σε κάποια ντοκουμέντα να επιθεωρεί την εκπαίδευση των μελών του, όπως ο Κασιδιάρης στο υλικό που έχει συμπεριληφθεί στην ογκώδη δικογραφία για το φασιστικό μόρφωμα. Οι ΕΛΑΜίτες φορούν ίδια ρούχα με τους χρυσαυγίτες, εμφανίζονται συντεταγμένα και με πειθαρχία, έχουν δικά τους διακριτικά, κρατούν ξύλινα ρόπαλα με ελληνικές σημαίες, φορούν κράνη, ανάβουν δάδες…

Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά, η κυπριακή πολιτική ηγεσία ανησύχησε για το ΕΛΑΜ και αποφάσισε να πάρει κάποια μέτρα. Δεδομένου ότι το παράρτημα της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο λειτουργεί με πανομοιότυπο τρόπο ?σύμφωνα και με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης… η πολιτική ηγεσία είχε στείλει στον υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης στοιχεία, ο οποίος θα τα διαβίβαζε στην Αστυνομία για να διακριβωθεί εάν έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα.

Πριν από δύο χρόνια, το ΑΚΕΛ είχε παραδώσει στον τότε υπουργό Δικαιοσύνης, Ιωνά Νικολάου, στοιχεία που δείχνουν τη σχέση μεταξύ της Χρυσής Αυγής, του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου και ομάδων νεοναζί της Γερμανίας. Στις 22 Σεπτεμβρίου 2013, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, είχε δηλώσει τότε ότι φωτογραφικά ντοκουμέντα που είχε το κόμμα του έδειχναν μετατροπή κατασκηνώσεων σε πεδία στρατιωτικών ασκήσεων. Είχε καταγγελθεί ότι σ’ αυτές τις κατασκηνώσεις γίνονταν ασκήσεις που παραπέμπουν σε παραστρατιωτικές οργανώσεις, ενώ οι ΕΛΑΜίτες πόζαραν με όπλα.

Ο «πρόεδρος» του μορφώματος είχε απαντήσει τότε στην επίσημη ιστοσελίδα τους ότι ήταν αεροβόλα όπλα (airsoft). Αρκετές είναι και οι καταγγελίες σε βάρος μελών του ΕΛΑΜ που φέρονται να είχαν εμπλακεί σε ρατσιστικές επιθέσεις κατά μεταναστών και αντιφασιστών.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είχε καταγγείλει ανθυπίλαρχο της Εθνικής Φρουράς, υποστηρίζοντας ότι εκπαιδεύει στη σκοποβολή μέλη ακραίων οργανώσεων. Ο ανθυπίλαρχος είχε συλληφθεί για άλλη υπόθεση πέρυσι και στην κατοχή του είχαν βρεθεί φυλλάδια της Χρυσής Αυγής και του ΕΛΑΜ.

Οπως και η Χρυσή Αυγή φροντίζει να τα έχει καλά και με την Εκκλησία, έτσι και οι Κύπριοι φασίστες έχουν καλές σχέσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’. Σε συνέντευξή του δήλωσε «ικανοποιημένος» από την είσοδο των φασιστών στη Βουλή. «Δεν πίστευα ότι θα μπουν μέσα, αλλά μπορώ να πω ότι ικανοποιήθηκα». «Πολλές φορές», πρόσθεσε, «χρειάζονται να ακούγονται και οι ακραίοι, ούτως ώστε οι άλλοι να είναι προσεκτικοί. Νομίζω ότι εάν η πυξίδα και ο γνώμονας των ενεργειών τους θα είναι το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου και αυτού του λαού, πιστεύω ότι θα πάμε καλά».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το κατοχικό ψευδοκράτος των αποσχιστών στην Κύπρο πανηγυρίζει με τα «κατορθώματα» της Ντόρας Μπακογιάννη και της ΝΔ

Άρειος Πάγος: Ποινική δίωξη σε βάρος 11 βουλευτών των Σπαρτιατών και του Κασιδιάρη

Γερμανία: Ύποπτοι για «ακροδεξιό εξτρεμισμό» περισσότεροι από 400 αστυνομικοί

Γερμανία: Ξανά στο 20% το ακροδεξιό κόμμα AfD

Καταψηφίζει την πρόταση μομφής ο πρώην «Σπαρτιάτης», ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Κατσιβαρδάς

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr