Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Βαγδάτη ζητά από την Άγκυρα την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων

Η Βαγδάτη ζητά από την Άγκυρα την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Βαγδάτη στέλνει απεσταλμένο της στην Άγκυρα προκειμένου οι δύο χώρες να συζητήσουν την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από το Ιράκ, σύμφωνα με τον πρεσβευτή της χώρας στις ΗΠΑ, Λούκμαν Φέιλι.

Η κίνηση αυτή έρχεται ως επακόλουθο της δήλωσης του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ. «Απαιτούμε από την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από το ιρακινό έδαφος, τα οποία ο Νταβούτογλου τοποθέτησε εκεί με το πρόσχημα της ενίσχυσης της κυριαρχίας του Ιράκ».

Τον Δεκέμβριο, η Τουρκία ανέπτυξε περίπου 150 στρατιώτες και 25 τανκ σε μια στρατιωτική βάση στην επαρχία Νινευή στο Ιράκ, χωρίς προηγουμένως να πάρει την άδεια της Βαγδάτης. Η Άγκυρα υποστήριξε ότι έστειλε εκεί τα στρατεύματά της επειδή το Ισλαμικό Κράτος εκτόξευσε απειλές προς τους Τούρκους στρατιώτες που εκπαίδευαν τις ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις.

Σε απάντηση, το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι τα τουρκικά στρατεύματα ενήργησαν κατά παράβαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας και απαίτησε να αποσυρθούν οι τουρκικές δυνάμεις ενώ μια εβδομάδα αργότερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από το Ιράκ ήταν εκτός συζήτησης γιατί οι στρατιώτες είχαν πάει εκεί απλά για να βοηθήσουν τον ιρακινό στρατό.

Σημειώνεται ότι η κίνηση αυτή συμπίπτει με τις αναφορές που λένε ότι οι ιρακινές δυνάμεις σχεδιάζουν να απελευθερώσουν την πόλη Φαλούτζα του Ιράκ από το Ισλαμικό Κράτος «μέσα σε μια εβδομάδα».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το Ισραήλ ξεκίνησε την απομάκρυνση 100.000 άμαχων Παλαιστινίων από τη Ράφα

Η Χαμάς ζητά τερματισμό του πολέμου για να απελευθερώσει τους ομήρους – Ο Νετανιάχου θέλει να καταστρέψει τη Χαμάς

Οι Τούρκοι απέλασαν Έλληνα αφού επί ώρες τον κράτησαν στο υγρό τσιμέντο

Γάζα: Ένοπλοι έκλεψαν από τράπεζες εκατομμύρια ευρώ σε ισραηλινά σέκελ

Τουρκία προς Ισραήλ: «Η αναστολή εμπορικών συναλλαγών θα συνεχιστεί μέχρι να εξασφαλιστεί κατάπαυση πυρός στη Γάζα»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr