Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ισλαμικό Κράτος “κρατά” ακόμα στη Σύρτη της Λιβύης – Οδομαχίες

Το Ισλαμικό Κράτος “κρατά” ακόμα στη Σύρτη της Λιβύης – Οδομαχίες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στενός συνεργάτης του Μπάρακ Ομπάμα χαρακτήρισε την Παρασκευή ως «ενθαρρυντικό» γεγονός την προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων στο προπύργιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, παραθαλάσσια πόλη Σύρτη, στη Λιβύη, με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας.

«Δεν επιθυμώ να επεκταθώ περισσότερο, διότι η κατάσταση παραμένει ρευστή. Όμως είναι πολύ ενθαρρυντική για εμάς η πρόοδος που έχει επιτευχθεί», δήλωσε ο Μπρετ ΜακΓκούργκ, ειδικός απεσταλμένος του Ομπάμα στον Διεθνή Συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Δυνάμεις προσκείμενες στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης ανακοίνωσαν από την Πέμπτη το απόγευμα ότι κατέλαβαν το λιμάνι της Σύρτης και ότι βρίσκονταν στο κέντρο της πόλης.

Οι μάχες όμως συνεχίστηκαν κι όλη την Παρασκευή, απόδειξη ότι η Σύρτη δεν είχε απελευθερωθεί όπως αρχικά εννοήθηκε.

Δυνάμεις της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, συνέχιζαν την Παρασκευή τις οδομαχίες με τους τζιχαντιστές στους δρόμους της Σύρτης και σφυροκόπησαν θέσεις τους στο κέντρο.

Μια πηγή προσκείμενη στους φιλοκυβερνητικούς πολιτοφύλακες από τη Μισράτα που μάχονται στη Σύρτη ανέφερε ότι το λιμάνι, περίπου 5 χιλιόμετρα ανατολικά του κέντρου της πόλης, τέθηκε υπό τον έλεγχό τους.

Η ανακατάληψη της Σύρτης, μιας πόλης 450 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, που βρίσκεται στα χέρια της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος από τον Ιούνιο του 2015, είναι ο βασικός στόχος της ευρείας στρατιωτικής επιχείρησης που ξεκίνησε πριν από έναν μήνα για να εκδιωχθούν οι τζιχαντιστές από τον παράκτιο θύλακά τους στη Λιβύη, μήκους περίπου 200 χλμ., στη βόρεια και κεντρική χώρα.

Η πηγή που πρόσκειται στις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις από τη Μισράτα ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι την Παρασκευή υπέστησαν 11 απώλειες, ενώ 35 μαχητές τραυματίστηκαν.

Πάνω από 100 φιλοκυβερνητικοί μαχητές έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της επιχείρησης για την ανακατάληψη της Σύρτης στις αρχές του Μαΐου.

Στο κέντρο της πόλης, οι μάχες μαίνονταν κυρίως στον τομέα όπου βρίσκεται το συνεδριακό κέντρο Ουαγκαντούγκου, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σε αυτό το συνεδριακό κέντρο το Ισλαμικό Κράτος είχε εγκαταστήσει το επιτελείο του στη Σύρτη.

Ο αριθμός των τζιχαντιστών που βρίσκονται στη Σύρτη είναι άγνωστος, όπως επίσης άγνωστο είναι πόσοι άμαχοι ζουν ακόμη εκεί.

Στην επίθεση στη Σύρτη συμμετέχουν επίσης κάποιες μονάδες του διχασμένου λιβυκού στρατού.

Μεγάλο μέρος του στρατού παραμένει πιστό στην παράλληλη κυβέρνηση, που συνεχίζει να εδρεύει στην ανατολική Λιβύη και δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Φάγεζ αλ Σαράτζ, η οποία εγκαταστάθηκε στην Τρίπολη στις 30 Μαρτίου.

Των μονάδων του στρατού που αρνούνται να δηλώσουν πίστη στη νέα κυβέρνηση ηγείται ο αμφιλεγόμενος στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Θεοκράτες «κότες» του Ιράν: Ο υπ. Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι δεν επιδιώκει την εξάπλωση της έντασης με το Ισραήλ

H Χαμάς εξήρε τον «αδελφό» Ερντογάν – Αυτά τα ξεφτιλίκια να τα βλέπουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Τζιχαντιστική υστερία Ερντογάν: Η Χαμάς είναι όπως οι Τούρκοι που πέταξαν τους Έλληνες στη θάλασσα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr