Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ψηφίζουν στην Ισπανία και η Ευρώπη περιμένει με αγωνία το νέο “μπαμ”

Ψηφίζουν στην Ισπανία και η Ευρώπη περιμένει με αγωνία το νέο “μπαμ”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι Ισπανοί, προκειμένου να εκλέξουν τη νέα κυβέρνηση της χώρας, λίγες ημέρες μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε.

Πρόκειται για τις δεύτερες βουλευτικές εκλογές, κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, καθώς το αποτέλεσμα του Δεκεμβρίου δεν έδωσε τη δυνατότητα σε κάποιο πολιτικό κόμμα να συγκροτήσει κυβέρνηση.

Οι δημοσκοπήσεις ωστόσο, δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας και γι’ αυτή την αναμέτρηση, καθώς το ενδεχόμενο ενός νέου πολιτικού αδιεξόδου είναι σημαντικά αυξημένο.

Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι -όπως όλα δείχνουν- θα διατηρήσει τα ηνία, δίχως όμως, να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία.

Την έκπληξη αναμένεται να πραγματοποιήσουν οι Podemos, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα τερματίσουν στη δεύτερη θέση.

Οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές αναμένεται να υποχωρήσουν στην τρίτη θέση, ενώ το κεντρώο κόμμα των Πολιτών (Ciudadanos) φιλοδοξεί να καταλάβει την τέταρτη θέση.

Κατόπιν του σημερινού αποτελέσματος, οι διεργασίες για την επόμενη ημέρα αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, καθώς η Ισπανία βρίσκεται ακυβέρνητη για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών.

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, οι Podemos και οι Σοσιαλιστές είναι αρκετά πιθανό να συνεργαστούν, προκειμένου να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνεργασίας, με κοινό στόχο την εκδίωξη του Λαϊκού Κόμματος από την εξουσία.

Από την πλευρά του, ο Μαριάνο Ραχόι μπορεί να υπολογίζει στη βοήθεια του κόμματος των Πολιτών, το οποίο προσεγγίζει με μεγαλύτερη «άνεση» το Λαϊκό Κόμμα.

Ο ρόλος του Brexit

Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος όπως ήταν αναμενόμενο, διαδραμάτισε καίριο ρόλο την τελευταία ημέρα της προεκλογικής περιόδου, με τον Ραχόι να σπεύδει να το αξιοποιήσει προς ίδιον όφελος.

«Ένα θέλετε μία ενωμένη και όχι μία ριζοσπαστική Ισπανία, επιλέξτε με ασφάλεια, το Λαϊκό Κόμμα» τόνισε, σε μήνυμά του στο Twitter.

Από την πλευρά τους, οι Podemos, οι οποίοι συσπειρώνουν το σύνολο των δυνάμεων της ισπανικής Αριστεράς, επιχείρησαν να διατηρήσουν την προεκλογική ατζέντα στα οικονομικά ζητήματα, ασκώντας έντονη κριτική στον Ραχόι και επιρρίπτοντας του την ευθύνη για την υψηλή ανεργία και τα σκληρά μέτρα λιτότητας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Γιατί ζητάμε διεθνείς παρατηρητές στις εκλογές

Επιμένει ο Κασσελάκης: Εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών

Κασσελάκης: «Να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός και να γίνουν εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών»

Μουράτ Γετκίν: Την 1η Απριλίου «όλοι θα ξυπνήσουμε σε μια διαφορετική Τουρκία»

Η Κωνσταντινούπολη θα κρίνει το μέλλον του Ερντογάν – Τα δυο σενάρια

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr