Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κουρτς: Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαλυθεί εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης

Κουρτς: Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαλυθεί εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Προειδοποιήσεις για κίνδυνο διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης, διατυπώνει σε δηλώσεις του ο Σεμπάστιαν Κουρτς του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, χαρακτηρίζοντας «δραματικό λάθος» της ΕΕ την πολιτική της στο προσφυγικό, η οποία, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, υπήρξε καθοριστική για το Brexit.

«Το προσφυγικό ζήτημα ευαισθητοποίησε τους ανθρώπους και στο τέλος ήταν καθοριστικό για την έκβαση του δημοψηφίσματος στη Βρετανία για έξοδό της από την ΕΕ», διατείνεται ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος τους τελευταίους μήνες δέχεται έντονη κριτική από διάφορες πλευρές για τις αμφιλεγόμενες θέσεις του στο προσφυγικό.

Και στην Αυστρία κανείς αναμένει “περισσότερα από την Ευρώπη”, και το θέμα αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών βρίσκεται για τους πολίτες στην κορυφή της «ατζέντας», ενώ πολλά προβλήματα στην Ευρώπη δεν έχουν λυθεί και οι πολίτες καθησυχάζονται με συνθήματα αντοχής, ισχυρίζεται ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Στις δηλώσεις του, ο ίδιος υπεραμύνεται της αυστριακής στάσης στο προσφυγικό, σημειώνοντας πως θα προσδοκούσε περισσότερη κατανόηση από τη Γερμανία για τις αυστριακές θέσεις, πόσο μάλλον που η Γερμανία, όπως ο ίδιος σημειώνει, δεν έχει πρόβλημα με ελέγχους στα αυστρο-γερμανικά σύνορα, ενώ επαναλαμβάνει την απαίτησή του να υπάρχει συνέπεια στον εντοπισμό “μεταναστών” στη θάλασσα.

Κάποιον που ξεκινά να έλθει παράνομα στην Ευρώπη πρέπει κανείς να τον σταματά στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και να τον επιστρέφει στη χώρα διέλευσης ή προέλευσής του, και ενόσω δεν γίνεται αυτό, υποστηρίζονται έμμεσα οι διακινητές, διότι μετά ολοένα και περισσότεροι ξεκινούν να έλθουν στην Ευρώπη και κατόπιν ολοένα και περισσότεροι πνίγονται, αποφαίνεται στις δηλώσεις του ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Θέλει τη Λέσβο ως στρατόπεδο προσφύγων

Πρόσφατα, σε συνέντευξή του ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση την υιοθέτηση του «αυστραλιανού μοντέλου» στο προσφυγικό ζήτημα και την μετατροπή της Λέσβου και της Λαμπεντούζα σε στρατόπεδα κράτησης προσφύγων, κάτι που προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών από πολλές πλευρές.

Μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος της Λέσβου Σπύρος Γαληνός, αντιδρώντας έντονα, διαμήνυσε στον Σεμπάστιαν Κουρτς πως οι προτάσεις του «συνιστούν για εμάς κήρυξη πολέμου και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Λέσβος ένα δεύτερο Αλκατράζ, αλλά θα αντισταθούμε με όλα τα μέσα».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Λέσβου, «οι προτάσεις του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών, είναι απαράδεκτες, προσβλητικές και συκοφαντούν το νησί μου, μετατρέπουν τη Λέσβο και την Ελλάδα συνολικά σε μία αποθήκη ψυχών, ενώ οι ιδέες του προδίδουν πλήρη άγνοια και λογική ασυναρτησία», καθώς αυτός από τη μία πλευρά προειδοποιεί για εκβιασμό από την Τουρκία και από την άλλη θέλει να στείλει πίσω εκεί τους «παράνομους μετανάστες», όπως τους αποκαλεί.

Δριμεία κριτική, καταγγέλοντάς τες ως “εξαιρετικά παράτολμες”, όπως επίσης ως “παράνομες και αντισυνταγματικές”, άσκησε στις προτάσεις του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών, ο γνωστός για την ιδιαίτερα φιλοπροσφυγική πολιτική του δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης Μίχαελ Χόιπλ.

Πρωτεργάτης της απομόνωσης της Ελλάδας

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς και η προερχόμενη επίσης από το Λαϊκό Κόμμα τότε υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ είχαν συγκαλέσει τον περασμένο Φεβρουάριο είχαν συγκαλέσει εξωθεσμικά και ερήμην της άμεσα ενδιαφερόμενης Ελλάδας, τους ομολόγους τους από εννέα βαλκανικές χώρες, Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σλοβενία και Σερβία, στην αμφιλεγόμενη Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια, με αντικείμενο το συντονισμό τους για τη μείωση των προσφυγικών ροών.

Στη Διάσκεψη είχε αποφασιστεί το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων που είχε ως συνέπεια τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, με όλες τις τραγικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών, και είναι ενδεικτικό πως, σε σχέση με τη Διάσκεψη, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών είχε κατηγορήσει εκ νέου την Ελλάδα για έλλειψη βούλησης από μέρους της να συνεργαστεί για τον περιορισμό της προσφυγικής ροής.

Ο ίδιος, απορρίπτοντας τις αντιδράσεις της Ελλάδας στη μη πρόσκλησή της στη Διάσκεψη — που είχαν εκφραστεί τόσο με διάβημα διαμαρτυρίας όσο και με την αργότερα ανάκληση στην Αθήνα για διαβουλεύσεις της πρέσβειρας της Ελλάδας στην Αυστρία – διατεινόταν, με μεγάλη δόση ειρωνείας, πως «δεν πιστεύω ότι στην Ευρώπη μας λείπουν κοινές εκδηλώσεις, αλλά λείπει η βούληση να περιορίσουμε σαφώς την προσφυγική ροή».

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς φέρεται πως κατά τις συνομιλίες που είχαν στη Βιέννη στις 11 Μαίου με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά – με την ευκαιρία των οποίων επέστρεψε στην Αυστρία η Ελληνίδα πρέσβης Χρυσούλα Αλειφέρη — προσπάθησε να εξηγήσει στον Ελληνα ομόλογό του την σκληρή γραμμή που, όπως τονίζουν οι επικριτές της, ακολουθεί στο προσφυγικό η κυβέρνηση της Βιέννης και ειδικότερα ο ίδιος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποκαλύπτονται τα ψέματα της προπαγάνδας Μητσοτάκη – Δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ η Ελλάδα

Χανιά: Στη φυλακή 40χρονος από τη Βουλγαρία που παρενόχλησε νεαρή σε πάρκο

Ο Νίκος Δένδιας παρουσία του Λουίτζι Ντι Μάιο έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα για το πώς λύνουν τις διαφορές τους οι πολιτισμένες χώρες

Η προβλήτα στη Γάζα μπορεί να γίνει ένα διεθνές προσφυγικό κουτί της Πανδώρας

Φωνή της Αμερικής: 400% αύξηση των παράτυπων μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr